11/09/18

13 september – 7 oktober: Tentoonstelling A story of Hope – rol Zonnestraal

Van 13 september t/m 7 oktober is in het Dudok Architectuur Centrum de tentoonstelling A Story of Hope van KNCV Tuberculosefonds te zien. De tentoonstelling geeft een inkijk in de gevolgen van de ziekte Tuberculose waaraan nog steeds wereldwijd 1,7 miljoen mensen per jaar sterven en belicht de historische rol van het Hilversumse sanatorium in de bestrijding van de ziekte.

Van historie naar actualiteit

In 1928 opende Zonnestraal voor het eerst de deuren als arbeids- en nazorgkolonie voor aan TBC-lijdende diamantbewerkers. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Het ‘complex van licht en lucht’ geldt tegenwoordig als icoon van het Nieuwe Bouwen.

In de geschiedenis van TBC-bestrijding in Nederland neemt Zonnestraal eveneens een prominente plek in, mede door de toen al innovatieve medische aanpak. In de beginjaren waren er nog geen medicijnen tegen TBC en waren rust, ruimte en frisse lucht de belangrijkste remedie. Dankzij een waterdicht systeem met een snelle opsporing en effectieve behandeling is de ziekte nu veel beter te bestrijden en te genezen.

A Story of Hope

Dat TBC ook in andere landen overwonnen moet worden, maakt de tentoonstelling A Story of Hope duidelijk; een indringend overzicht van de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en de unieke rol die Zonnestraal en KNCV Tuberculosefonds daarin hebben gespeeld. De bezoeker krijgt inzicht in de programma’s die de organisatie inzet om een TBC-vrije wereld te realiseren. De TBC-bacterie wordt onder de loep genomen, ex-patiënten komen aan het woord en door middel van een tijdslijn wordt tuberculose door de jaren heen belicht.

Het DAC is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Van 24 t/m 27 oktober is de expositie te bezoeken in het World Forum in Den Haag. Daar vindt de ‘49e Union World Conference on Lung Health’ plaats, met bijna 4.000 TBC-experts uit 125 landen. Vanaf 2019 reist de expositie door een aantal landen waar KNCV Tuberculosefonds werkt aan TBC-bestrijding.

Over KNCV Tuberculosefonds

KNCV Tuberculosefonds speelt al 115 jaar een leidende rol in de strijd tegen de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. De organisatie geldt als hét internationale expertisecentrum op het gebied van TBC-bestrijding en voorlichting. In nauwe samenwerking met lokale gezondheidsorganisaties zet het wereldwijd succesvolle bestrijdingsprogramma’s op.

website: sbddesign.nl