Foto Iwan Baan / Anna's Hoeve
Home / Activiteiten /
Dag van de Architectuur
/ Dag van de Architectuur, 19 juni 2021: Hoe hot is Hilversum?
Dag van de Architectuur
Dag van de Architectuur, 19 juni 2021: Hoe hot is Hilversum?
Het landelijk thema van de Dag van de Architectuur 2021 is ‘Architectuur/Klimaat’ en gaat over de dubbele lading van klimaatverandering en architectuurklimaat. Met debatten, wandel- en fietsroutes en presentaties van jonge mensen brengt het DAC op uiteenlopende manieren betrokkenen met elkaar in gesprek over complexe ruimtelijke vragen. Het DAC treedt op 19 juni op als vertegenwoordiger van het ‘architectuurklimaat’ door de dialoog tussen ontwerper en gebruiker, maar ook tussen burger en politiek te stimuleren. Luister hier het interview van Dudok radio met DAC publieksbegeleider Berry van den Hoven over de dag van de architectuur.
Wat betekent klimaatarchitectuur voor de ervaring van de leefbaarheid van Hilversum en met name in de openbare ruimten?
1. Opwarming en verdroging maar ook wateroverlast.
In hoeverre heeft de binnenstad last van hittestress? Waarom lopen de tunnels steeds onder, hoe spelen kleine hoogteverschillen daarin een rol? Hoe hoog is de temperatuur in jouw wijk? Kunnen we dat meten?
2. Plekken van ontmoeting en verbinding.
Hilversum heeft veel plein- en buurtrecreatie zoals het Marktplein, de Groest, de Kerkbrink en voormalige (en toekomstige – stationsgebied) brinken, maar ook parken en vijvers in- en rondom de stad. Wat trekt mensen naar die plek, wat wordt gewaardeerd en hoe zou dat beter kunnen. We kijken zo ook naar de leefbaarheid (‘experience’) van Hilversum.
Het DAC organiseert op de Dag van de Architectuur een aantal projecten:
- Project: Hoe ‘hot’ is jouw wijk
Studenten van de Beroeps HAVO (Human Technology) en ROC – Bouwkunde/Media studenten) gaan de ‘temperatuur’ meten van verschillende plekken in de stad. Ze peilen in woonwijken en in de openbare ruimte de hittestress, de verkoeling, houden interviews bij de ‘hot spots’ en leggen de resultaten vast in ‘warmtekaarten’. De resultaten worden op 19 juni tentoongesteld bij het DAC en gepresenteerd om 15.30 uur.
- Project Omgevingsvisie met Middelbare Scholieren
Samen met Stichting Omgevingseducatie Gooi en Vecht organiseert het DAC een project rond de Omgevingsvisie met 4 HAVO groepen van het Roland Holst College en Comenius College. De leerlingen doen onderzoek naar een aantal thema’s zoals Klimaat & energie transitie, Water & bodem, Hilversumse kwaliteit & erfgoed ruimte. Zij kiezen zelf een thema’s met focus op wateroverlast en hittestress en formuleren vraagstukken die ze gaan oplossen. De resultaten worden op 19 juni tentoongesteld bij het DAC en gepresenteerd om 15.00 uur.
- Stadsgesprek “Hoe ‘Hot’ is Hilversum?” op 22 juni 19.30 uur
Tijdens dit 2de Stadsgesprek van 2021 gaan verschillende partijen aan de hand van vijf stellingen met elkaar en met inwoners in debat over klimaat en architectuur in de fysieke betekenis van het woord. Het stadsgesprek vindt plaats in het MCO. Lees hier alle informatie over het stadsgesprek en hoe u zich kunt aanmelden.
Lees hier het verslag van het Stadsgesprek
- Fietstocht Water en Groen in Hilversum
Het DAC biedt op 19 juni een route in en rond Hilversum aan, waarin deelnemers goede ‘landschappen’ kunnen ontdekken en beleven vanuit de optiek van hittestress (groen en water) én potentie voor ontmoeting.
- Stapstenen in de groene tuinwijk – Inspiratiemiddag voor meer buurgroen in Hilversum Oost
De tuinwijken uit de jaren ’30 in Hilversum Oost zijn gebouwd met de gedachte dat ook in een compacte stad iedereen een eigen tuin kan hebben. ‘Over het spoor’, zoals dit deel van Hilversum ook wel genoemd wordt, is tegenwoordig echter één van de meest verharde woonwijken van Nederland, met alle gevolgen van dien: door het steen warmt de wijk flink op in de zomer, en regenwater kan moeilijk weg, wat eens in de zoveel tijd voor overstromingen zorgt. Hoe kan deze wijk groener ingericht worden, en zo weer een echte tuinwijk worden?
Op de dag van de architectuur is er een compacte tentoonstelling in Vonk (Larenseweg 139) die hier over gaat, en waar jij je ideeën voor een groenere wijk achter kan laten. Haalbare initiatieven worden mogelijk daadwerkelijk gerealiseerd! Ook is er een buurtwandeling waarbij onderweg stilgestaan wordt bij vleermuizen, boomspiegels, groene speeltuintjes en regentonnen en infiltratiekratten. Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met Vonk in de wijk, bewonerswerkgroep ‘De Groene Loper’, de gemeente Hilversum en is de start van het project Groen Kapitaal in de buurt (https://www.landschapnoordholland.nl/projecten/groen-kapitaal-de-buurt).
De wandelingen starten 13, 14 en 15 uur vanaf VONK
Voor de wandeling is inschrijven noodzakelijk; dat kan door een mail te sturen aan hallo@vonkindewijk.nl