Fietstocht

Fietstocht ‘Moderne bouwkunst’, een verrassende tocht langs Hilversumse monumenten uit het Interbellum

Tijdens een fietstocht van ca. twee uur laat een ervaren gids de deelnemers verschillende bouwstijlen uit het interbellum zien. Het eerste deel van de tocht voert langs werken van Dudok. Duidelijk zichtbaar wordt zijn stijlontwikkeling en de inspiratie die de Hilversumse gemeentearchitect vond in de Amsterdamse School en later bij Frank Lloyd Wright. Zijn veelzijdigheid komt naar voren in de verschillende soorten gebouwen: van pompgemaal tot scholen en van sociale woningbouw tot het iconische Raadhuis.

Het tweede deel van de tocht leidt de deelnemers naar het tweede architecturale icoon van Hilversum: voormalig sanatorium Zonnestraal. Dit voorbeeld van Het Nieuwe Bouwen van architecten Duiker en Bijvoet laat hele andere architectuurprincipes, vormen en materialen zien. De gids gaat in op de sociale achtergrond van het complex, speciaal gebouwd voor tuberculosepatiënten uit de arbeidersklasse en op Jan van Zutphen, die vanuit zijn positie als secretaris van de Diamantbewerkersbond de drijvende kracht was achter Zonnestraal.

Start- en eindpunt: Raadhuis Hilversum, 11.00 uur.

Duur

Ongeveer 2 uur

Kosten

Tarief fietstocht met gids €15,- per persoon. Groepen tot 14 personen: €185,-; data in overleg met het DAC vast te stellen.

Extra informatie

Regelmatig organiseert het Dudok Architectuur Centrum deze en andere fietstochten onder begeleiding van een gids. Kijk op de website voor de data van de fietstochten of vraag naar de data via info@dudokarchitectuurcentrum.nl

website: sbddesign.nl