Fietstocht

Fietstocht Herbestemd Hilversum

Monumenten spreken tot de verbeelding. Niet voor niets zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen in het tweede weekend van september met rond de één miljoen bezoekers een van de grootste culturele evenementen in Nederland. Maar wat als een monumentaal pand zijn functie verliest? Als het gebouw leeg komt te staan en dreigt te vervallen. Wat als de vraag gesteld wordt: slopen of herbestemmen?

De fietstocht Herbestemd Hilversum neemt u mee langs 20 monumenten die aan de slopershamer zijn ontkomen. Aan de hand van deze fietstocht laten we zien dat monumenten een tweede, of soms zelfs derde leven kunnen krijgen, zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van de monumentaliteit. Wat dacht u van een kerk als trampolinepark, een badhuis als woning, een pompgemaal als schoonheidskliniek of een kapperszaak in een politiepost? Een voormalige bioscoop als moderne foodhall met brouwerij of een farmaceutische fabriek als eigentijds woon-werkcomplex?

De route voert langs markante monumenten die tezamen de geschiedenis van Hilversum vertellen. Al deze monumenten hebben inmiddels een andere functie gekregen. U komt langs bekende en minder bekende herbestemmingen, herbestemmingen die al vele jaren geleden zijn voltooid, en herbestemmingen die nog in uitvoering zijn. Van simpelweg hergebruik van het bestaande monument tot compleet getransformeerde gebouwen of plekken waar de rauwe industriële randjes nog van afspatten. Zo laten we zien dat herbestemming leidt tot een nieuwe betekenis en relevantie in het stedelijk landschap. Tot een nieuwe laag aan de geschiedenis van Hilversum.

Duur

Ongeveer 2 uur

Kosten

Tarief fietstocht met gids €15,- per persoon. Groepen tot 14 personen: €175,-; data in overleg met het DAC vast te stellen.

Extra informatie

De fietstocht kan op eigen gelegenheid worden gefietst.

Regelmatig organiseert het Dudok Architectuur Centrum deze en andere fietstochten onder begeleiding van een gids. Kijk op de website voor de data van de fietstochten of vraag naar de data via info@dudokarchitectuurcentrum.nl

website: sbddesign.nl