Tentoonstelling

‘Hilversum ontkiemt’ tentoonstelling Cultuurhistorische collectie gemeente Hilversum

Vanaf 1850 verandert het dan nog kleine dorp Hilversum met 5.000 inwoners in een stad van 33.000 inwoners in 1915. De aanleg van straatwegen en de komst van het station openen het dorp voor de buitenwereld. Grote fabrieken vestigen zich over het spoor, duizenden arbeiders vinden hier werk. Voor hen verrijzen complete arbeiderswijken, terwijl in het noordwesten villaparken gebouwd worden voor rijke Amsterdammers. Door de groene omgeving weten ook toeristen Hilversum vanaf die tijd steeds beter te vinden.

Deze explosieve groei wordt zichtbaar in nieuwe gebouwen zoals buitenhuizen, industriecomplexen, arbeiderswoningen en hotels. Overblijfselen daarvan zijn ramen, spiegels en geschilderde straatnaamborden. Samen met schilderijen, vaandels, foto’s en gebruiksvoorwerpen als koekblikken zijn ze opgenomen in de collectie van de gemeente Hilversum.

In wat bekend staat als het ‘lelijkste gebouw van Hilversum’ zijn deze pareltjes uit de cultuur-historische collectie te zien. Kom naar Tante Jans (in het gebouw Silverpoint) om aan de hand van historische voorwerpen deze roerige tijd opnieuw te beleven. Op dezelfde locatie is ook de tentoonstelling ‘Retour Hilversum: Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?‘ van het Dudok Architectuurcentrum te zien.

Collectie Hilversum

De gemeente Hilversum bezit een grote cultuurhistorische collectie van Hilversum en het Gooi. In deze collectie bevinden zich kasten, schilderijen, weefgetouwen en nog veel meer moois. Alles wat de geschiedenis van de Hilversum en het Gooi kan vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat er een levendige tapijtindustrie was in Hilversum? Of dat Hilversum in 1850 (nog voor Mondriaan naar Laren kwam) een ‘Hilversumse School’ kende, waarin kunstenaars zoals Jan van Ravenswaay, James de Rijk en Pieter Jan Guise romantische schilderijtjes en tekeningen maakten?

Voor meer informatie en vragen over deze collectie: cultuur@hilversum.nl.

Luister hier het interview van Dudok Radio met Nora Bosscher (collectiebeheerder gemeente Hilversum)

Organisatie

Collectiebeheer gemeente Hilversum

Locatie

Tante Jans (Silverpoint, Schapenkamp 2) en Dudok Architectuur Centrum

Data

Deze tentoonstelling is niet meer te bezoeken

Kosten

Tarief: € 4,-, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene: gratis.

Extra informatie

Een ticket voor bezoek aan deze tentoonstelling, geeft ook toegang tot de tentoonstellingen (Locatie Tante Jans, is op zondag van 14.00-17.00 uur te bezoeken):

– Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd
– NSF RADIO, fascinerende fabrieksverhalen

en de tentoonstellingen in het Dudok Architectuur Centrum:

– Het leven en werk van architect Dudok
– Dudok by Iwan Baan

website: sbddesign.nl