Lezing

Koffielezing Hilversum Ontkiemt

Door Joppe Schaaper, architectuurhistoricus en curator van de tentoonstelling Hilversum Ontkiemt

Vanaf 1850 verandert het dan nog kleine dorp Hilversum met 5.000 inwoners in een stad van 33.000 inwoners in 1915. De aanleg van straatwegen en de komst van het station openen het dorp voor de buitenwereld. Grote fabrieken vestigen zich over het spoor, duizenden arbeiders vinden hier werk. Voor hen verrijzen complete arbeiderswijken, terwijl in het noordwesten villaparken gebouwd worden voor rijke Amsterdammers. Door de groene omgeving weten ook toeristen Hilversum vanaf die tijd steeds beter te vinden.

Deze explosieve groei wordt zichtbaar in nieuwe gebouwen zoals buitenhuizen, industriecomplexen, arbeiderswoningen en hotels. Overblijfselen daarvan zijn ramen, spiegels en geschilderde straatnaamborden. Samen met schilderijen, vaandels, foto’s en gebruiksvoorwerpen als koekblikken zijn ze opgenomen in de collectie van de gemeente Hilversum.

In wat bekend staat als het ‘lelijkste gebouw van Hilversum’ zijn deze pareltjes uit de cultuur-historische collectie te zien. Kom naar Tante Jans (in het gebouw Silverpoint) om aan de hand van historische voorwerpen deze roerige tijd opnieuw te beleven. Op dezelfde locatie is ook de tentoonstelling ‘Retour Hilversum: Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?‘ van het Dudok Architectuurcentrum te zien.

Collectie Hilversum

De gemeente Hilversum bezit een grote cultuurhistorische collectie van Hilversum en het Gooi. In deze collectie bevinden zich kasten, schilderijen, weefgetouwen en nog veel meer moois. Alles wat de geschiedenis van de Hilversum en het Gooi kan vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat er een levendige tapijtindustrie was in Hilversum? Of dat Hilversum in 1850 (nog voor Mondriaan naar Laren kwam) een ‘Hilversumse School’ kende, waarin kunstenaars zoals Jan van Ravenswaay, James de Rijk en Pieter Jan Guise romantische schilderijtjes en tekeningen maakten?

Voor meer informatie en vragen over deze collectie: cultuur@hilversum.nl.

Locatie

Tante Jans (Schapenkamp 2, Hilversum)

Data

Nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt (lezing op 22 januari gaat niet door); tijden: 10.30-12.30 incl. bezoek aan de tentoonstelling (1 uur lezing, 1 uur tentoonstelling)

Kosten

€ 7,50 (koffie/thee incl gebakje, lezing + tentoonstelling)

Extra informatie

Max 20 personen (geplaceerd, 1,5 meter, mondkapje op bij lopen)

website: sbddesign.nl