Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Retour Hilversum – Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?’

“Wien zou het niet aantrekken, het bekoorlijke huisje, dat door zijn aantrekkelijk uiterlijk al dadelijk oog en aandacht boeit”

We schrijven september 1921. Het zojuist door de Vereeniging voor Vreemdelingen Verkeer Hilversum in gebruik genomen kantoor valt bij de verslaggever van de Gooi- en Eemlander in goede aarde, en hij vervolgt zijn relaas met een lyrische beschrijving van het door de Directeur Publieke Werken W.M. Dudok (1884-1974) ontworpen ‘Verkeershuisje’.

De toeristische kaart van Hilversum is een markant en kleurrijk gebouwtje rijker. De reiziger kan hier terecht voor allerlei inlichtingen ‘over de schoonheid der Gooische dreven en de keuze van logies’. De VVVH timmert behoorlijk aan de weg en Dudoks ontwerp is een aantrekkelijke blikvanger voor de vereniging, zo pal buiten het station, op de hoek van de Stationsstraat en het Stationsplein.

Maar na ruim 50 jaar sneuvelt het Verkeershuisje in de plannen voor de reconstructie van de centrumkern van Hilversum en wordt het begin 1972 afgebroken. Wel moeten bouwtekeningen en foto’s zorgvuldig worden bewaard “zodat er voldoende documentatie-materiaal voorhanden is om later – desgewenst – tot nieuwbouw naar het oorspronkelijke model over te gaan.”

Die nieuwbouw van Dudoks bekoorlijke huisje is een reële optie, nu het stationsgebied binnenkort opnieuw op de schop gaat. Met deze tentoonstelling willen we onderzoek naar zo’n Verkeershuisje 2.0 inspireren en stimuleren. Geen klakkeloze imitatie, maar een moderne versie, duurzaam en op een maatschappelijk verantwoorde wijze neergezet. Een mooi nieuw onderkomen voor de hedendaagse VVV. En een eigentijds eerbetoon aan onze beroemde stadsbouwmeester.

Bekijk vooral de prachtige animatie van het Verkeershuisje, gemaakt door David Harper.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Locatie

Tante Jans (vh Silverpoint), Schapekamp 2 Hilversum

Data

vanaf 1 april 2021, zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur

Duur

De tentoonstelling is te bezoeken vanaf moment dat culturele organisaties weer open mogen in 2021

Kosten

In combinatie met bezoek aan de tentoonstellingen Het leven en werk van Dudok en Dudok als stedenbouwer (beide in Dudok Architectuur Centrum en Hilversum ontkiemt (locatie Tante Jans): €4,- per persoon. Kinderen t/m 12 jaar: gratis (onder begeleiding van volwassene).

Extra informatie

Afspraken voor bezoekers aan het Dudok Architectuur Centrum i.v.m. de Corona-crisis:

  • Deelnemen aan een rondleiding door het Raadhuis is alleen mogelijk na het kopen van een online ticket. Bij bezoek alleen aan het Expositiecentrum geldt een deurbeleid waarbij maximaal 5 personen tegelijk in de Expositieruimte aanwezig mogen zijn.
  • Ga niet van huis met gezondheidsklachten. U bent welkom als u en uw huisgenoten ten minste 24 uur klachtenvrij zijn.
  • Maak zo min mogelijk gebruik van het Openbaar Vervoer. Komt u met de auto, dan is er rondom het Raadhuis voldoende (betaald) parkeergelegenheid; op zondag en feestdagen is parkeren gratis
  • Het Dudok Architectuur Centrum zorgt in samenwerking met de Gemeente Hilversum voor extra schoonmaakrondes in de Expositieruimte en het Raadhuis.
  • De plekken met veel contact, zoals deurklinken, pinautomaat en trapleuningen worden extra gereinigd. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen, verzoeken wij u deze plekken zo min mogelijk oppervlakken aan te raken
  • Was uw handen direct na binnenkomst en voor vertrek in ons Centrum. Dat kan in de in de toiletruimte of met de desinfecterende handgel die bij de buitendeur staat
  • Er kan geen gebruik gemaakt worden van de liften in het Raadhuis.
  • De toiletruimtes zijn toegankelijk voor 1 persoon per keer of voor bezoekers die samen een huishouden delen.
  • Volg de aanwijzingen op de borden in het Expositiecentrum en de aanwijzingen van de gids tijdens de rondleiding v.w.b. looproute en maximum aantallen per ruimte.
website: sbddesign.nl