Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Retour Hilversum – Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd?’

“Wien zou het niet aantrekken, het bekoorlijke huisje, dat door zijn aantrekkelijk uiterlijk al dadelijk oog en aandacht boeit”

We schrijven september 1921. Het zojuist door de Vereeniging voor Vreemdelingen Verkeer Hilversum in gebruik genomen kantoor valt bij de verslaggever van de Gooi- en Eemlander in goede aarde, en hij vervolgt zijn relaas met een lyrische beschrijving van het door de Directeur Publieke Werken W.M. Dudok (1884-1974) ontworpen ‘Verkeershuisje’.

De toeristische kaart van Hilversum is een markant en kleurrijk gebouwtje rijker. De reiziger kan hier terecht voor allerlei inlichtingen ‘over de schoonheid der Gooische dreven en de keuze van logies’. De VVVH timmert behoorlijk aan de weg en Dudoks ontwerp is een aantrekkelijke blikvanger voor de vereniging, zo pal buiten het station, op de hoek van de Stationsstraat en het Stationsplein.

Maar na ruim 50 jaar sneuvelt het Verkeershuisje in de plannen voor de reconstructie van de centrumkern van Hilversum en wordt het begin 1972 afgebroken. Wel moeten bouwtekeningen en foto’s zorgvuldig worden bewaard “zodat er voldoende documentatie-materiaal voorhanden is om later – desgewenst – tot nieuwbouw naar het oorspronkelijke model over te gaan.”

Die nieuwbouw van Dudoks bekoorlijke huisje is een reële optie, nu het stationsgebied binnenkort opnieuw op de schop gaat. Met deze tentoonstelling willen we onderzoek naar zo’n Verkeershuisje 2.0 inspireren en stimuleren. Geen klakkeloze imitatie, maar een moderne versie, duurzaam en op een maatschappelijk verantwoorde wijze neergezet. Een mooi nieuw onderkomen voor de hedendaagse VVV. En een eigentijds eerbetoon aan onze beroemde stadsbouwmeester.

Bekijk vooral de prachtige animatie van het Verkeershuisje, gemaakt door David Harper.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Locatie

Tante Jans (vh Silverpoint), Schapenkamp 2 Hilversum

Data

De tentoonstelling is te bezoeken op zondag van 14.00-17.00 uur, voor groepen op afspraak. Vooraf online aanmelden is aan te bevelen, maar u kunt ook tickets kopen aan de balie.

Kosten

In combinatie met bezoek aan de tentoonstellingen Het leven en werk van Dudok en Dudok als stedenbouwer (beide in Dudok Architectuur Centrum en Hilversum ontkiemt (locatie Tante Jans): €4,- per persoon. Kinderen t/m 12 jaar: gratis (onder begeleiding van volwassene).

Extra informatie

Een ticket voor bezoek aan deze tentoonstelling, geeft ook toegang tot de tentoonstellingen (Locatie Tante Jans, is op zondag van 14.00-17.00 uur te bezoeken):

– Hilversum Ontkiemt
– NSF RADIO, fascinerende fabrieksverhalen

en de tentoonstellingen in het Dudok Architectuur Centrum:

– Het leven en werk van architect Dudok
– Dudok by Iwan Baan

website: sbddesign.nl