Rondleiding

Rondleiding ‘Waar klokken zingen’

In het najaar van 2021 heeft het carillon in de toren van het Hilversumse Raadhuis een flinke opknapbeurt gekregen. Een rammelend klavier, verouderd draadmechaniek en afgesleten klepels noodzaakten tot groot onderhoud. Tegelijkertijd kreeg het speelhok van de beiaardier een make-over. Dit werd zodanig vergroot dat bezoekers vanaf nu daadwerkelijk het bespelen van het carillon van dichtbij kunnen bekijken.

“Waar klokken zingen, wonen goede mensen!” schreef pater J. Feyen, secretaris van het Belgische Beiaardiersgilde in 1965 in zijn inleiding bij het Internationale Beiaardconcours, dat jaarlijks in het kader van het Holland Festival in Hilversum werd gehouden. Het carillon had toen al wereldwijde bekendheid gekregen en werd alom geroemd vanwege zijn heldere klanken. Toch had het vele jaren geduurd voordat de toren van Dudoks raadhuis daadwerkelijk met een beiaard werd gesierd.

De renovatie van het carillon vormde de aanleiding voor het Dudok Architectuur Centrum om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk vertellen we het verhaal van ruim zestig jaar carillon. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier. Een verhaal van zingende klokken en goede mensen.

Speciale rondleiding toren en carillon

Op zaterdag 11 juni, organiseert het Dudok Architectuur Centrum een speciale rondleiding naar de 47 meter hoge toren en het beiaardiershok, waar beiaardier Wim Ruitenbeek bezoekers laat zien en ervaren hoe hij het carillon bespeelt. Bezoekers kunnen ook de Toren-tentoonstelling bekijken.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Data

Zaterdag 11 juni om 13.00 uur

Kosten

  • Volwassene: € 7,50 per persoon
  • Kinderen <12 jaar: gratis onder begeleiding van een volwassene (max 2 kinderen per volwassene)
website: sbddesign.nl