Special: Theater en muziek in samenwerking met Festival Wonderfeel

Optredens Open Monumentendag 2023 – programmering door Wonderfeel

Raadhuis (9 en 10 september) – Kãna Percussie trio
tijd: 13.00, 14.00 & 15.00

Geïnspireerd door het multiculturele karakter van Rotterdam, is het slagwerktrio in 2020 opgericht door Hugo Pereira, João Sequeira (Portugal) en Rens Rutten (Nederland). De slagwerkers studeren samen aan Codarts Rotterdam in de klas van Chris Leenders en Ramon Lormans.  Het trio deelt de gemeenschappelijke interesse om door associatie met andere kunstvormen en stijlen, de discipline percussie verder te ontwikkelen. Op deze manier wil het trio het standaard kamermuziekconcert omvormen tot een volwaardige ervaring. De trio-setting in slagwerk is grotendeels onontgonnen gebied, aangezien het beschikbare repertoire relatief klein is in tegenstelling tot kwartet of duo. Dit zet het trio aan tot creativiteit en het zoeken naar nieuwe manieren om een brug te slaan tussen het grote publiek en een mix van klassieke arrangementen en hedendaagse muziek.

De jonge slagwerkers wonnen o.a. het Grachtenfestival Conservatorium Concours in 2022. “De jury was onder de indruk van het bezwerende, haast symbiotische samenspel van het Kāna Trio. Van het enorme kleurenpalet, dat reikte van fluisterzacht marimbageruis tot het meest onheilspellende oerwoudgeweld”, aldus juryvoorzitter Frank van den Brink.

Op het programma staan o.a. werken van Bach, Ravel  en Philip Glass.

De Vereeniging (10 september) – Otilka kwartet
Tijd: 14.00, 14.45 & 15.30

Het Otilka kwartet werd opgericht in september 2020 aan het Conservatorium van Amsterdam en bestaat uit Iris van Nuland, Lucien Renette, Francisca Galante en Job Huiskamp. Inmiddels hebben ze lessen gehad van o.a. Dmitri Ferschtman, Peter Brunt en Ed Spanjaard. Ze traden op bij het programma Podium Klassiek op NPO2 en Radio Klassiek bij het programma Vrij Spel. Naast het standaardrepertoire houden zij zich bezig met het experimenteren op het vlak van onbekendere muziek, arrangeren, het mixen van stijlen en moderne muziek.

Op het programma o.a.: Ravel en Brahms

Zuiderhof (10 september) – Isaac Lottman
Tijd: 13.30, 14.30 & 15.30

Isaac Lottman (Amsterdam, 2003) begon met cellospelen toen hij 2 jaar oud was. Hij kreeg zijn eerste lessen bij Aatie Aarts. Later volgde hij lessen bij Monique Bartels en Charles Watt. Op 13-jarige leeftijd ging hij naar de Sweelinck Academie in Amsterdam waar hij studeerde bij Monique Heidema.

Na het afronden van de middelbare school deed hij een voorbereidend jaar aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Mostert en Pieter Wispelwey. Momenteel zit hij in zijn tweede bachelorjaar in Amsterdam en studeert hij bij Pieter Wispelwey. Isaac heeft masterclasses gevolgd bij Jean-Guihen Queyras, Dmitri Ferschtman en Anastasia Kobekina.

Hij speelde reeds verschillende soloconcerten met jeugd- en studentenorkesten in Nederland. In 2022 won hij de tweede prijs  op het Cello Biënnale concours.

Isaac maakt onderdeel uit van het Fontana kwartet.

Op het programma: Bach’s 3e cellosuite

Voormalige AVRO Studio (10 september) – Jazz Deco
Tijd: 13.00, 14.15 & 15.15

Jazz-Deco, een muzikaal duo uit Amsterdam, brengt een levendige mix van swing en gypsy jazz met vurige gitaren en prachtige zang. Opgericht tijdens de corona-pandemie, hebben ze zich toegelegd op swingliedjes van weleer, inclusief vergeten Nederlandstalige nummers. Met hun swingende ritmes, gezelligheid en humor, zorgen Coos Zwagerman en Elliot Muusses voor een unieke en sfeervolle beleving

Data

Za 9 en zo 10 september

Kosten

Deelname aan activiteiten tijdens de Open Monumentendag is gratis

website: sbddesign.nl