Klik hier om het stadsgesprek online te volgen op 10 februari, 16.00 uur.
Wat betekent het (ver)bouwen met duurzame bouwmaterialen voor Hilversum?
Omgevingsvisie Gemeente Hilversum:
“De tuinstad biedt een blijvende kwaliteit die zich heeft bewezen. Om deze kwaliteit te behouden en versterken is het van belang om ruimtelijke ontwikkelingen vanuit de cultuurhistorie en identiteit van de stad en de plek te benaderen en aandacht te hebben voor goed inclusief ontwerp waarbij erfgoed, natuur en cultuurlandschap aan elkaar worden gekoppeld.
Geheel in lijn hiermee is het voorstel van Bouwtuin:
“Wat als we bouwmaterialen uit ‘onze eigen tuin’ kunnen halen en als de ambachtelijke toepassing ervan leidt tot zinvolle werkgelegenheid en een mooiere gebouwde omgeving.“
Bouwtuin is een nieuw soort gilde op het gebied van natuurlijk bouwen, bestaande uit een groeiende groep ontwerpers, bouwers en boeren. De samenwerking richt zich op innovatie van natuurlijke bouwmaterialen voor een circulaire en emissievrije bouwcultuur. De eerste Bouwtuin wordt als een vorm van actieonderzoek ontwikkeld vanuit Hilversum en de omringende Gooi- en Vechtstreek. Hilversum vormt een ideale omgeving voor het ontwikkelen van een circulaire materiaal- en ambachtsstrategie op regionale schaal. Het actieonderzoek van Bouwtuin raakt aan vele disciplines en betrokkenen, van boeren en natuurbeheerorganisaties als het Goois Natuurreservaat tot architecten en stedenbouwers, particuliere opdrachtgevers en woningbouwcorporaties, ambachtsscholen en bouwbedrijven. Met andere woorden: iedereen bouwt mee aan Hilversum. Heel Hilversum Bouwt!
Het concept van Bouwtuin vormt de aanleiding om in een Stadsgesprek te spreken met experts uit diverse disciplines over wat het (ver)bouwen van en met lokale, duurzame materialen zou kunnen betekenen voor Hilversum, voor de architectuur, het groen, de leefomgeving, de economie en de werkgelegenheid.
Stadsgesprek bijwonen
Klik hier om het stadsgesprek online te volgen op 10 februari, 16.00 uur.