Tentoonstelling

Tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’

In 1955 ontving Willem Marinus Dudok (1884-1974), tot op de dag van vandaag als enige Nederlandse ontwerper, de ‘Gold Medal of Honor’ van het American Institute of Architects. Op de oorkonde stond direct onder zijn naam ‘Architect of Man’s environment’, architect van de leefomgeving. Het is nog altijd een van de meest rake typeringen van deze architect en stedenbouwkundige. Dudoks bijdrage aan het vak, zo ging de tekst verder, zat hem niet in slogans of manifesten, maar sprak volledig uit zijn werken, in de taal van het humanisme. Dudok ontwierp niet om te verbluffen: hij koos ervoor om het inherente verlangen van de mens naar een mooiere omgeving te vervullen.

Architectuurfotograaf Iwan Baan heeft in 2020 alle nog bestaande gebouwen van Willem Marinus Dudok in Nederland gefotografeerd vanaf de grond en vanuit de lucht. Fotograaf Iwan Baan wisselt statische architectuurfoto’s voor beelden die onverwachte perspectieven en de aanwezigheid van mensen en beweging in bredere verhaal blootleggen van Dudok als ontwerper van leefomgevingen. De foto’s zijn gepubliceerd in het boek Dudok by Iwan Baan.

Deze tentoonstelling laat met een selectie van zijn meest imponerende foto’s zien hoe toparchitect Dudok steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.

‘Bij de gebouwen van Dudok zie je dat ze opgenomen zijn in de stad. Ze worden op veel plekken nauwelijks meer als architectuur beschouwd, maar zijn gewoon onderdeel van het dagelijks leven’ – Iwan Baan.

Het boek Dudok by Iwan Baan is te koop in het Dudok Architectuur Centrum of via de webshop.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Locatie

Dudok Architectuur Centrum

Data

De expositie is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur. 

Duur

De tentoonstelling is te bezoeken van 5 juni tot eind 2021

Kosten

Tarief: € 4,-, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene: gratis.

Extra informatie

Een ticket voor bezoek aan deze tentoonstelling, geeft ook toegang tot de tentoonstellingen (Locatie Tante Jans):

– Dudoks Verkeershuis gebouwd, gesloopt, herbouwd
– Hilversum Ontkiemt
– NSF RADIO, fascinerende fabrieksverhalen 

en de tentoonstellingen in het Dudok Architectuur Centrum:

– Het leven en werk van architect Dudok
– Dudok als stedenbouwer

website: sbddesign.nl