Tentoonstelling

Tentoonstelling Raadhuis in bezettingstijd

De Cultuurhistorische Collectie Hilversum bevat een groot aantal objecten die getuigen van het leven in en om het Raadhuis gedurende de Tweede Wereldoorlog. Onderduikers doen hun best geen sporen achter te laten, maar dat kan niet gezegd worden van de Duitse bezetter. Van lege sigarettenpakjes tot conservenblikjes tot modelvliegtuigjes tot zelfs een bronzen buste van Adolf Hitler. De nagelaten sporen zijn, zo’n tachtig jaar later, zowel alledaags als huiveringwekkend. Aangevuld met historisch beeld- en archiefmateriaal vertelt de tentoonstelling ‘Het Raadhuis in bezettingstijd’ het verhaal achter deze objecten.

Op 7 mei 1945 rijden Britse en Canadese militairen Hilversum binnen. Hilversum is bevrijd van de Duitse bezetter! Een kleine vijf jaar eerder rijden Duitse militairen via de Langestraat de stad in. In de jaren die volgen wordt hun aanwezigheid in Hilversum steeds zichtbaarder. Hilversum krijgt een burgemeester die aanhanger is van de NSB. De prachtige witte trouwkamer van het Raadhuis krijgt een zwart tintje als vooraanstaande NSB-ers hier hun huwelijk sluiten. In 1942 vordert de Duitse bezetter het Raadhuis om er het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Nederland te huisvesten. Maar ook vinden in dit Duitse machtsbolwerk enkele onderduikers een gewaagde schuilplaats.

De tentoonstelling geeft een beeld van het Raadhuis in de oorlogsjaren. Wat heeft dat voor gevolgen voor het gebouw en de mensen die er werken? Wat speelde zich af in dit “opperste dienstgebouw”, zoals W.M. Dudok zijn creatie zo’n tien jaar eerder noemde? Wat betekende de komst van een belangrijke Duitse bevelhebber voor het Raadhuis als gebouw en voor de mensen die er werkten? Waar verbleven de onderduikers? En zijn er vandaag de dag nog sporen terug te vinden van deze donkerste periode uit de geschiedenis van het Raadhuis?

De tentoonstelling ‘Het Raadhuis in bezettingstijd’ van het Dudok Architectuur Centrum kwam tot stand in samenwerking met de Cultuurhistorische Collectie van de Gemeente Hilversum. Uitvoerige informatie over Hilversum en Hilversummers tijdens de Duitse bezetting is te lezen in het in 2020 verschenen boek Een stad op drift van Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel.

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Data

De tentoonstelling is te zien vanaf 3 mei 2023 t/m 31 juli 2023.

De tentoonstelling is open op woensdag van 14.00-17.00 uur en donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 16.00 uur.

Kosten

Tarief: € 4,-; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis.

website: sbddesign.nl