Architectuurwandeling

Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark

Een bijzondere wandeling door een wijk die zowel omroephistorie herbergt als onder architectuur gebouwde villa’s. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over stedenbouw, één van de mooiste villaparken van Nederland en het ontstaan van monumentale maar ook spraakmakende omroep-gebouwen op de geboortegrond van Hilversum Mediastad.

Trompenberg

Tot in de negentiende eeuw was Hilversum een weinig welvarend dorp met een grotendeels agrarische bevolking. In 1874 wordt een spoorverbinding tussen Amsterdam en Amersfoort in gebruik genomen en krijgt Hilversum een treinstation. Lange reizen met trekschuit en postkoets worden plots overbodig. Dit zou Hilversum en de hele regio voorgoed veranderen. Vanaf dat moment komen vele welvarende Amsterdammers naar Hilversum om te gaan wonen in het groen rondom het oude dorp. Hilversum biedt de rijkere Amsterdammers schone lucht, veel groen en goedkope bouwgrond. In feite ontstaat vanaf dat moment de moderne forens. Met name aan de westzijde van het oude dorp ontstaan in die tijd villaparken als de Boomberg en het Ministerpark. Ook het gebied rond de Trompenberg, met zijn 27 meter boven N.A.P. het hoogste punt van Hilversum, wordt vanaf het einde van de negentiende eeuw bebouwd. In de periode 1880-1930 ontstaat hier één van de mooiste villaparken van Nederland met huizen van de hand van bekende architecten als Salm, Berlage en Hanrath. Tevens verrijzen hier enkele bijzondere gebouwen zoals de watertoren en het studiocomplex van de VARA.

Mediapark

In de nabijheid van de historische villa’s bevindt zich het Mediapark. De geschiedenis van Hilversum als mediastad gaat terug tot de jaren twintig. In die jaren vestigen omroepen zoals de VARA zich vanuit Amsterdam in Hilversum. Redenen om naar Hilversum te komen zijn o.a. de centrale ligging en de goedkope (en stevige) bouwgrond. Cruciaal was echter vooral de aanwezigheid van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF). Deze fabriek was lang de grootste radioproducent van Nederland. In de jaren dertig worden in Hilversum monumentale studiogebouwen gerealiseerd. Na de oorlog groeien de omroepen uit hun vooroorlogse studio’s en komt de televisie op. Om het ruimtegebrek aan te pakken en beter samen te kunnen werken ontstaan de plannen voor de Radio-city, tegenwoordig bekend als het Mediapark. In de jaren zestig en zeventig overheerst het functionalisme in de architectuur van het Mediapark. Vanaf begin jaren negentig wordt de architectuur meer iconisch. Gebouwen als de Villa VPRO en het onderkomen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid trekken internationaal de aandacht.


De route

De wandeling duurt ongeveer 1,5 à 2 uur en start in het Dudok Architectuur Centrum, aan de achterzijde van het Raadhuis.

Markante gebouwen langs de route:

 1. Dudokpark 1 (start)
  Raadhuis, W.M. Dudok 1931
 2. ´s Gravelandseweg 52
  A.V.R.O. -studio, B. Merkelbach, Ch. Karsten, 1936
 3. ´s Gravelandseweg 78-80
  AKN-gebouw, J. Hoogstad, 2000
 4. Bothalaan 1
  Villa Elwin, W. Langhout, 1902
 5. Middenweg 3
  De Eersteling, J.W. Hanrath, 1893
 6. Heuvellaan 33
  VARA-studiocomplex, o.a. A. Eibink, J.A. Snellebrand v.a. 1930
 7. Jacobus Pennweg 16
  Watertoren, Compagnie Generale des Conduites d´Eau, 1893
 8. Ceintuurbaan 2
  Zonneheuvel, H.P. Berlage, 1896
 9. Godelindeweg 17
  Veldhoeve, J.W. Hanrath, 1897
 10. Hoge Naarderweg 78
  Commissariaat voor de media, K.J. van Velsen, 1998 – 2001
 11. Wim T. Schippersplein 5
  Hoofdkantoor NTR, MVRDV, 1994 – 1997
 12. Wim T. Schippersplein 1
  Villa VPRO, MVRDV, 1993 – 1997
 13. Media Parkboulevard 1
  Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Neutelings Riedijk, 1999 – 2006
 14. Insulindelaan 19
  De Kameel, Jan Dullaart, 1926

Download hier de folder Architectuur-wandeling Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum

Locatie

Startlocatie: Dudok Architectuur Centrum, achterzijde Raadhuis

Data

Zondag 2 juni om 14.00 uur

Wandeling ‘op maat’
Wandelingen voor besloten groepen kunnen in overleg met het DAC worden ingepland.

Duur

De wandeling duurt 1,5 a 2 uur.

Kosten

€ 15,- per persoon (data zie hierboven). Wandeling ‘op maat’: € 185 per groep van maximaal 14 deelnemers (data in overleg met DAC te bepalen).

website: sbddesign.nl