Dudok Architectuur Centrum en Stichting Hilversumse Architectuurprijs organiseren op donderdag 26 september een debat en inspiratie sessie ‘De toekomst van de Tuinstad Hilversum’ in het Muziekcentrum van de Omroep.
De stedenbouwkundige grenzen staan onder druk: er is grote behoefte aan woningen voor lage en middeninkomens. Hilversum is de enige stad in Nederland waar de tuinstadgedachte op stedenbouwkundig en architectonisch niveau is doorgevoerd. Willem Marinus Dudok speelde hierin een bepalende rol.
Geïnspireerd door Dudok
Dudoks opgave van destijds (1915) was het creëren van de architectonische en stedenbouwkundige contour voor een groeiende, gezonde, inclusieve, veilige en aantrekkelijke leefomgeving met een eigen karakter, waar mensen goed zouden wonen en zich thuis voelen en de omringende natuur wordt gespaard. Vanuit deze gedachten ontwierp Dudok in opdracht van de gemeente deelplannen voor verschillende sociale woonwijken.
Tuinstadconferentie
Begin juni 2024, vond de internationale tuinstadconferentie plaats. Honderd jaar (1924) na de conferentie van de internationale tuinstadbeweging in Amsterdam. De thema’s van toen, sociale woningbouw, wonen in het groen en een sterke gemeenschapszin zijn nog steeds actueel.
Het debat
Doel van de debat sessies is om het concept Tuinstad dat zo bepalend is voor het karakter van Hilversum, het onderscheidend vermogen van Hilversum: ‘stad in het groen’ met rondom natuur te behouden en te versterken bij stedelijke vernieuwingen die er de komende decennia onherroepelijk aankomen.
Het spanningsveld tussen vergroening en verstedelijking is actueler dan ooit. Vanuit allerlei invalshoeken wordt de relatie met groen en wonen met gemeenschapszin gestimuleerd met veelal dezelfde argumenten als die van de tuinstadbeweging honderd jaar geleden. Het gaat ook ons om de toekomst en daarvoor is dit jubileumjaar het meest uitgelezen moment.
Programma
Voor een levendige discussie is er o.l.v. Patrick van der Klooster, tijdens deze debat- en inspiratiesessie over ‘Wij gaan de Code Tuinstad kraken’ veel interactie met de zaal.
Opening – Patrick van der Klooster Inleiding ‘Wonderlijkheden van Dudoks Tuinstad’ – Drs. Lara Voerman, architectuurhistoricus
Inleiding ‘Visie op toekomst tuinstad Hilversum’ – Sylvia Karres, ontwerper en adviseur landschap en stedenbouw
Inleiding ‘Nieuwe oude woonvormen: iedere tijd verdient zijn eigen tuinstad’ – Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet, Faculteit Bouwkunde TU Delft
Paneldiscussie
· Lara Voerman – Architectuurhistoricus
· Sylvia Karres – Landschapsarchitect
· Willemijn Wilms-Floet – Docent/onderzoeker TU Delft – Faculteit Bouwkunde
· Carla Kersbergen – Directeur Goois Natuur Reservaat
· Annette Koenders – Senior beleidsadviseur erfgoed gemeente Hilversum
· Maarten van Gessel – Directeur bestuurder Gooi en Omstreken
Samenwerking
De debatavond organiseert de Hilversumse Architectuurprijs samen met het Dudok Architectuur Centrum. Door de krachten te bundelen op basis van een gemeenschappelijke agenda werken DAC en HAP aan versterking van expertise en publieksbereik als het gaat om de toekomstige stedenbouw en architectuur van Hilversum.
Dit debat wordt mede mogelijk gemaakt door:
Donderdag 26 september 19.30-21.30 uur