A. Roland Holst College
1903 / P. Andriessen

Jonkerweg 31/ Schuttersweg 38

De voormalige Hogere Burger School werd naar het ontwerp van gemeente-architect P. Andriessen gebouwd aan de rand van de villawijk Boomberg nabij het Corverbos. De school is goed zichtbaar vanaf de Schuttersweg en de later aangelegde Geert van Mesdagweg.

Het schoolgebouw toont een mengvorm van neorenaissance en neogotiek. Het silhouet wordt bepaald door de topgevels onder steekkappen en ver uitstekende gootlijsten op consoles. De penanten van de risalieten werden boven de gootlijsten tot pilaren gemetseld. De bogen boven de hoge vensters zijn voorzien van aanzetstenen. Door het gebruik van verschillende kleuren (geglazuurde) baksteen vormt de school een kleurig geheel.

De topgevel boven de ingangspartij valt op door de tegeltableaus. Helemaal bovenin is een driehoekig tableau met het wapen van Hilversum. Daaronder bevinden zich tableaus met het oorspronkelijke bouwjaar 1903 en met het jaar 1993, het jaar waarin de school na een brand werd herbouwd en gerestaureerd. Naast de school staat de conciërgewoning in dezelfde stijl die goed past bij het karakter van de villawijk.

Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).

Architect

P. Andriessen

Periode

1903

Locatie

Jonkerweg 31 / Schuttersweg 38, Hilversum

website: sbddesign.nl