Fabrique Ludique/ vm. Brandsma Metaalveredeling
1948-1950/1967 / W.M. Weerkamp

Mussenstraat 55

Aan de Mussenstraat 55, langs het spoor naar Amersfoort en onderdeel van de industriële omgeving in Hilversum-Oost, ligt de voormalige fabriekshal van Brandsma Metaalveredeling uit 1967. Het naastgelegen kantoor van het bedrijf uit 1950 en mogelijk ook de fabriekshal zelf werden ontworpen door architect W.M. Weerkamp in een industriële wederopbouwstijl. In 2016 verliet Brandsma het pand. Het is thans de thuishaven van Fabrique Ludique, een locatie voor creatieve ondernemers en ‘ludieke’ activiteiten.

Brandsma Metaalveredeling

In 1948-1950 liet het bedrijf voor galvanisatie Teepe-Brandsma NV, het latere Brandsma Metaalverdeling, een fabriekscomplex bouwen aan de Mussenstraat in Hilversum-Oost. Het gebied was een gemengd woon-industriegebied waar o.a. de gemeentewerf was gevestigd. Het in 1916 door Douwe Brandsma opgerichte bedrijf was voordien gehuisvest aan de Groest 82-84, in een voormalig tapijtfabriek. Het complex aan de Mussenstraat bestond uit een kantoorgebouw dat evenwijdig aan de straat lag, met daarachter diverse fabrieksruimtes en magazijnen.

De Fabriekshal

Halverwege de jaren zestig werd het fabriekscomplex aan de oostzijde uitgebreid met een enorme fabriekshal. De grote loods werd opgebouwd in een modern-industriële stijl met een typische beton- en staalconstructie uit de wederopbouwperiode. De voor- en rechterzijgevel kregen ramen in stalen kozijnen. Het flauw hellende zadeldak is in het midden voorzien van een lichtstraat. De hal werd iets naar voren geplaatst ten opzichte van het kantoorgebouw. In de linkerzijgevel kwam de toegangsdeur. De voorgevel kreeg rechts een hoge stalen roldeur. Aan de binnenzijde langs de gevels kreeg de hal een verdieping met omloop.

Architect W.M. Weerkamp

Het fabriekscomplex aan de Mussenstraat werd ontworpen door de Hilversumse architect W.M. Weerkamp. In 1950 was zijn bureau gevestigd aan de Nassaulaan 17. Hij ontwierp landhuizen, villa’s en bungalows, maar ook winkels en fabrieken. Ook ontwierp hij etagewoningen waaronder de flatwoningen Palaboean aan de Vaartweg 104-156 (1949) en de flatwoningen Vuursche Dreef aan de Soestdijkerstraatweg 82 (1970).

Complex Mussenstraat 49-55

Het voormalige fabriekscomplex van Brandsma Metaalveredeling maakt onderdeel uit van het gebouwencomplex Mussenstraat 49-55 dat de industriële ontwikkeling van dit deelgebied laat zien. Het gebouw Mussenstraat 49-51-53 dateert uit 1916-1920. Lange tijd was hier het bedrijf Hilwijck’s weverijen gevestigd, een fabriek voor meubelbekleding en gordijnstoffen. Het rechthoekige gebouw heeft een voor de bouwtijd kenmerkende architectuur. Het fabriekscomplex van Brandsma representeert de latere naoorlogse fabrieksarchitectuur.

Fabrique Ludique

In het voormalige fabriekscomplex is sinds 2017 Fabrique Ludique gehuisvest. De fabriekshal wordt gebruikt voor lezingen, vergaderingen, exposities of foto- en videoshoots. De hal is tevens te huur voor ‘ludieke’ evenementen, passend bij de rauwe en industriële uitstraling. In het kantoorgedeelte zitten startende, creatieve ondernemers, waaronder kunstenaars, een digitaal productiebedrijf en een huisfotograaf.

Architect

W.M. Weerkamp

Periode

1948-1950/1967

Locatie

Mussenstraat 55, Hilversum

Gemeentelijk monument

website: sbddesign.nl