Foto: Jorrit Lousberg / Beeld en Geluid
Sinds 2006 staat het kleurrijke Instituut voor Beeld en Geluid prominent aan de ingang van het Mediapark. Het markante gebouw werd ontworpen door architectenbureau Neutelings Riedijk in opdracht van Stichting Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld en Geluid huisvest naast een interactief museum (het voormalige Nederlands Omroepmuseum) ook de audiovisuele archieven van de Nederlandse omroep (voorheen het Nederlands Audiovisueel Archief).
Het kubusvormige gebouw ligt half boven en half onder de grond. De kleurrijke gevel wordt aan de entreekant onderbroken door een toegangsweg die naar de verdiept liggende entree leidt. Hier rust het gebouw op diagonaal geplaatste kolommen. Deze kolommen komen terug aan de zuidkant waar ze een uitkragend bouwdeel ondersteunen. Aan deze zijde bieden grote glazen vensters zicht op het café dat zich hier bevindt. Het terras van het café grenst aan een vijver. Het ontwerp van vijver en omringende tuin is eveneens van Neutelings Riedijk.
Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen realiseerde samen met glasbedrijf Saint Gobain en TNO de kleurrijke bekleding van de vier glasgevels. De ontwerper selecteerde en abstraheerde 768 beelden die de geschiedenis van de omroep verbeelden. Elk van de 2244 glazen panelen heeft een uniek reliëf en kleurenpatroon. Aan de kantoorkant zitten er geheel doorzichtige glasplaten tussen de gekleurde panelen. Op deze manier hebben de medewerkers genoeg daglicht in hun kantoren.
Het lichte en ruime atrium, dat loopt van 16 meter onder de grond tot 26 meter boven de grond, verbindt de verschillende onderdelen van het gebouw. Het archiefdeel bevindt zich in een vijf bouwlagen diepe ‘canyon’. Vanuit de tweede verdieping voert een brede trap naar een grote expositieruimte, het museumdeel van Beeld en Geluid. Het museum loopt trapsgewijs op wordt aan de bovenzijde ondersteund door een 80 ton zware, metalen spant. Het 7 verdiepingen tellende kantoorgedeelte bevindt zich aan de gehele westgevel achter een glazen scheidingswand. De wand vormt een monument voor Nederlandse mediamakers. De glazen portretten zijn een ontwerp van Studio Drupsteen.
Mediaparkboulevard 1, Hilversum