Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV236)
Op de gronden die ooit deel uitmaakten van het zogenaamde Tweede Blok van ontginning werd een nieuwe wijk gebouwd. Heide, hakhout, sportvelden en weilanden maakten plaats voor een harmonische wijk met veel groen. De gemeente werkte samen met de woningbouwverenigingen. De wijk kent een opbouw van flatgebouw, woningwet-woningen voor gezinnen, bejaardenwoningen en drive-inwoningen, alsmede voorzieningen als een winkelcentrum, scholen, een clubhuis, een bejaardencentrum en een kerk.
Bij het ontwerpen was er veel aandacht voor het verkeerskundige aspect. Een rondweg voor het autoverkeer leidt door de wijk. Binnen de wijk is veel ruimte voor de voetganger. Auto’s mogen alleen op de ontworpen parkeerplaatsen parkeren. Er werd van een nieuwe arbeidsbesparende bouwmethode uitgegaan, het giet-betonsysteem. De eengezinswoningen werden in een hof geplaatst met twee speelplaatsen. Door het groen en de woonstraten lijken de zeven hoven op tuindorpen.
Door de toewijzing van de hoven aan verschillende woningbouwverenigingen op levensbeschouwelijke basis, representeerden ze zich -zeker in aanvang- als kleine verzuilde woongemeenschappen. De Stichting Hilversumse Gemeenschap hielp de nieuwe bewoners zich de nieuwe vorm van samenleven, van gezamenlijk organiseren, eigen te maken.
Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).
Kerkelanden, Hilversum