Muziek Centrum van de Omroep (MCO)
1928-1933 / E. Eibink en J.A. Snellebrand (1932), P.J. Elling en B. Merkelbach, de Architecten Cie.

Heuvellaan 33

Het MCO omvat de oudste radiostudio van Nederland, die de VARA in 1930 liet bouwen naar een ontwerp van architecten Adolf Eibink (1893-1975) en Jan Antonie Snellebrand (1891-1963). Tussen 1958 en 1962 werd het complex aanzienlijk uitgebreid naar ontwerp van architecten Ben Merkelbach (1901-1961) en Piet Elling (1897-1962). In de jaren ’60 en ’90 werden opnieuw verschillende nieuwe studio’s toegevoegd waaronder de huidige repetitie- en opnameruimte van het Radio Filharmonisch Orkest (850 m2) naar een ontwerp van het architectenbureau De Architekten Cie. Het MCO-complex werd in 2002 aangewezen als Rijksmonument.

Moderne uitstraling

In 1929 betrok de VARA een villa aan de Heuvellaan 33, die al snel te klein werd voor de snel groeiende omroep. Architecten Eibink en Snellebrand ontwierpen aan de villa een nieuw studiocomplex dat naast een grote radiostudio ook een kleinere studio en kantoorruimte omvatte. Het complex had een moderne uitstraling met witte strak gestukadoorde bouwdelen. Alleen de radiostudio kreeg een dubbel geknikte kap, met pannen gedekt. De dakvorm werd ingegeven door de akoestiek. De toren vormde een scharnierpunt tussen de oude villa en de nieuwe studio. Het uitzichtplateau en de wenteltrap met bordessen zijn opgebouwd uit dunne betonnen vlakken in staalprofielen.

Gesamtkunstwerk

Architecten Eibink en Snellebrand hielden zich ook bezig met de inrichting van de grote radiostudio. Aan de onderzijde waren de wanden bekleed met hout en kurk. Daarboven en in de geknikte kap kwamen panelen die voor een optimale geluidweerkaatsing zorgden. Aan een van de korte zijden kwam een fraai rooster met daarachter een orgel. De door de architecten ontworpen speeltafel van het concertorgel stond vóór de wand. Boven het orgel was een klein toeschouwersbalkon. Omdat in een studio de tijd een belangrijk gegeven was, hingen overal klokken, die eveneens door de architecten werden ontworpen.

Uitbreidingen

Het VARA-studiocomplex werd meerdere malen uitgebreid. In de jaren 1958-1962 werden naar een ontwerp van architecten Ben Merkelbach en Piet Elling een glazen entreehal, een technische vleugel en verschillende studio’s aangebouwd. De oude villa werd in deze tijd afgebroken. De technische vleugel met een gevel van licht geglazuurde baksteen heeft een opvallende uitstulping met een kunstwerk van stijlkunstenaar Bart van der Leck (1876-1958). Het kunstwerk beeldt met gekleurde tegels de omroepgeschiedenis uit en werd in 1958 postuum uitgevoerd. Eind jaren zestig ontwierp bureau Elling een grote waaiervormige concertstudio die aan de achterzijde werd gebouwd.

Muziekcentrum voor de Omroep

In 1991 verhuisde de VARA naar een nieuw complex aan de overzijde van de Heuvellaan en later naar het Mediapark. Het oude studiocomplex werd in gebruik genomen door het Muziekcentrum voor de Omroep en huisvest thans het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en Globe, Centrum voor kunst en cultuur. Ook kennen vele amateurgezelschappen in het MCO hun vaste repetitie- en/of concertruimte. In totaal kent het complex nu 11 studio’s en verschillende kleinere ruimtes.

Download hier de architectuurwandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot Mediapark’

Architect

E. Eibink en J.A. Snellebrand (1932), P.J. Elling en B. Merkelbach, de Architecten Cie.

Periode

1928-1993

Locatie

Heuvellaan 33, Hilversum

Rijksmonument

website: sbddesign.nl