Foto: Dudok Architectuur Centrum
In opdracht van de na de Tweede Wereldoorlog opgerichte Nederlandse Radio Unie ontwierp architect Piet Elling een muziekbibliotheek en fonotheek in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, dat bekend staat als het Muziekpaviljoen. Het was het eerste gebouw op het Mediapark, dat toen nog Radio-City/Omroepkwartier heette. Het Muziekpaviljoen werd pas gebouwd na Ellings overlijden in 1962, onder leiding van bureauopvolger ir. K. Visser. Het complex werd in 2010 aangewezen als gemeentelijk monument.
De Nederlandse Radio Unie was de voorloper van de NOS. Het complex omvatte zowel studio’s als regiekamers, en de volledige audiovisuele collectie van de omroep (later verhuisd naar Beeld en Geluid). Dit was de reden dat de latere eigenaar, de NOS/NOB, het complex aanduidde als Audiocentrum. Het gebouw huisvestte onder andere de Radionieuwsdienst ANP. De studio’s in het complex waren geconstrueerd volgens het zogenaamde doos-in-doos principe en hadden een eigen fundering.
Het U-vormige complex bestaat uit twee vleugels die verbonden zijn door een lagere vleugel met glasgevel. Vanuit het westen heeft het complex een symmetrisch aanzicht met de binnenplaats als centraal deel. Het Muziekpaviljoen is voorzien van een betonskelet, bekleed met geglazuurde lichte baksteen boven een donkere plint; de kozijnen en transparante puidelen zijn van staal. De langsgevels aan de buitenzijde bevatten over de gehele lengte doorgetrokken vensterreeksen. De gevels zijn verlevendigd door een kleurenschema van primaire kleuren en grijs.
Tussen 2007 en 2012 heeft een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden. De gehele linker vleugel, het binnenterrein en gedeeltelijk de kelder werden afgebroken om een ruimere kelder te plaatsen waar regiewagens kunnen parkeren, om zo het bedrijf United hier te kunnen huisvesten. Vanwege de monumentenstatus van het pand werden de gehele linker vleugel en het binnenterrein in de exacte oorspronkelijke staat teruggebouwd.
In 1956 zette Piet Elling het architectenbureau van Merkelbach en Karsten, waar hij sinds 1949 compagnon was als opvolger van Karsten, voort onder de naam Architectenbureau Elling. Hiervoor had hij als bouwkundige bij verschillende bureaus gewerkt, o.a. bij K.P.C. de Bazel en bij Jan Duiker. In 1957 werd hij tevens hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft. Hij werkte een aantal malen nauw samen met kunstenaar Bart van der Leck, onder andere bij zijn uitbreidingsplan voor de VARA-studio aan de Heuvellaan, dat werd gerealiseerd tussen 1958 en 1961.
Sumatralaan 45, Hilversum