Servicestation/creatief adviesbureau Fresh Forward
1950 / H. Bunders


Larenseweg 279

Het servicestation aan de Larenseweg is in 1950 ontworpen door Hendrik Bunders (1892-1965) in opdracht van garagehouder Ru Schouten. Het gebouw, een gemeentelijk monument, herbergde een benzinepomp, wasinrichting, kantoor, werkplaats en showroom en werd gebouwd in een zakelijke wederopbouwstijl. In 2010-2011 werd het pand gerestaureerd en van een moderne uitbreiding voorzien. Het is thans in gebruik door adviesbureau Fresh Forward.

Ru Schouten’s Automobielbedrijf

Ru Schouten bezat een garagebedrijf, autohandel en autorijschool aan de Spoorstraat in Hilversum. Hij was een echte autoliefhebber. In 1951 zou hij deelnemen aan de Rally van Monte Carlo, maar door een ongeval op weg naar de start moest hij afzien van deelname. De auto, die driemaal over de kop sloeg, werd zwaar beschadigd, maar Schouten bleef wonderwel ongedeerd.

Schoutens automobielbedrijf had meerdere vestigingen in Hilversum en in 1950 kreeg de Hilversumse architect Bunders opdracht om een nieuw servicestation te ontwerpen, dat een strategisch ligging kreeg aan de toegangsweg vanuit Laren.

Ontwerp

Het servicestation bestond uit een lange vleugel en een onder een schuine hoek hierop aansluitend korter bouwdeel. Aan het lange eind bevonden zich de showroom, een pompeiland met twee doorritten en een ruimte voor de pompbediende. In het midden waren een kantoor annex magazijn, wachtruimte, garderobe en toiletten ondergebracht. Aansluitend in het korte bouwdeel kwamen een wasinrichting met daarnaast de werkplaats. De werkplaats was hoger uitgevoerd dan de andere bouwdelen. Het gebouw had een strak en zakelijk uiterlijk, uitgevoerd in witte steen met veel glas, stalen kozijnen en voorzien van een plat dak met een lichte overstek.

Modernste inrichting

Volgens de Gooi- en Eemlander was het een bijzonder modern service station en ‘een verfraaiing van de omgeving’. In de werkplaats waren de allernieuwste Amerikaanse vindingen toegepast en er was zelfs een ‘Quick-Service, waarin de diverse handelingen in extra snel tempo worden verricht’.

Architect Bunders

Hendrik Bunders was een bekende architect in het Gooi waar hij vele woonhuizen, winkels en andere gebouwen ontwierp. In de jaren twintig vormde hij enige tijd samen met B.H. Bakker het architectenbureau Bakker en Bunders. Zij ontwierpen onder andere de Tesselschadekerk uit 1927, eveneens een gemeentelijk monument .

Restauratie

In de jaren zestig werd de zaak overgenomen door Shell en werd de showroom afgebroken om plaats te maken voor twee extra pompeilanden. De smalle dakrand van de luifel werd vervangen door een aluminium exemplaar en houten kozijnen vervingen de originele stalen kozijnen.

Begin deze eeuw was het in onbruik geraakte servicestation ernstig verwaarloosd. In 2010 startte een omvangrijke restauratie waarbij het exterieur is teruggebracht naar de situatie van 1950. Het pand kreeg een moderne uitbreiding aan de achterzijde naar een ontwerp van Bierman Henket architecten. De uitbreiding sluit qua materialisering en vormgeving aan bij het oorspronkelijke ontwerp van het servicestation. Het interieur werd in zijn geheel vernieuwd.

Architect

Hendrik Bunders (1892-1965)

Periode

Ca. 1950

Locatie

Larenseweg 279, Hilversum

Gemeentelijk monument

website: sbddesign.nl