Torenlaan 45
1890 / J. de Groot

Torenlaan 45

Eén van de villa’s die rondom het Rosarium in de villawijk Boomberg staan, is de ambtswoning geweest van burgermeester J.J.G. Boot (1902). Boot was burgermeester van Hilversum van 1951-1968. Gedurende die periode woonde hij in deze gaaf bewaard gebleven villa in schilderachtige, eclectische bouwtrant. De open houten veranda is nog in de oorspronkelijke staat met afgeschuinde hoeken, plavuizen op de vloer en decoratieve roedeverdeling met sierglas in de vensters. Ook in het interieur zijn onderdelen bewaard gebleven, zoals paneeldeuren in hout-imitatie, gehoute wandbetimmeringen en rijk gedecoreerde stucplafonds. Ook het ijzeren spijlenhek is origineel.

Boot heeft zich onder meer sterk gemaakt voor de ontwikkeling van Hilversum als omroepstad, naast de versterking van het tuinstadkarakter en de rehabilitatie van de kern. Hilversum was volgens hem geen dorp meer, maar wilde ook geen stad zijn, Gedurende zijn ambtsperiode steeg het inwonerstal van Hilversum boven de honderdduizend. De problematiek van het voorzien in woonruimte was groot. Evenals Dudok, was burgermeester Boot een uitgesproken persoonlijkheid. Zij konden respectvol en vruchtbaar samenwerken.

Boot stond vierkant achter Dudoks visie het natuurschoon te behouden en zelfs uit te breiden. Door zijn inzet zijn de thema’s onderwerpen van discussie geworden op regionaal niveau. Boot later: ik zit in die burgemeesterskamer van Dudok’s nieuwe raadhuis, alles van zijn hand, daar moest je verder niet aankomen! Maar ik was niet helemaal tevreden over de verlichting op mijn bureau. Iedereen ried mij af om bij hem over iets moderners te beginnen, want daar zou de meester zeker van gruwen! Toch waagde ik het er maar op en schoot Dudok de eerstvolgende keer erover aan dat ik wel geporteerd zou zijn voor een wat andere verlichting. Dudok knikte begrijpend, liep wat nadenkend om mijn werktafel geen, pakte een staande schemerlamp en zei: wat dacht u ervan zou het niet voldoende opgelost zijn als u deze lamp hierheen verplaatste? Ik heb het er maar bij gelaten want ach, ik bewonderde hem immers echt. (J.J.G. Boot, 1992). Het statieportret van burgemeester Boot werd geschilderd door C. Willink.

Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).

Architect

Jan de Groot

Periode

1890

Locatie

Torenlaan 45, Hilversum

website: sbddesign.nl