Foto: www.gooienvechthistorisch.nl (SAGV236.1)
Begin 1863 kocht de 38-jarige Amsterdamse commissionair in effecten Willem Rebel Villa Heuvelhoeve. De Rebels woonden op de Keizersgracht en brachten jaarlijks de zomer door op ‘Heuvelhoeve’ door. In 1888 maakte de familie plannen om permanent in Hilversum te gaan wonen, maar daarvoor was het bestaande huis niet comfortabel genoeg. Op de plaats van de oude ‘Heuvelhoeve’ liet Rebel een nieuwe villa bouwen, die dezelfde naam kreeg. Het was een creatie van G.B. Salm.
Tijdens de mobilisatie in 1939 kreeg de villa inkwartiering van Nederlandse militairen. In oktober 1940 namen Duitse bezetters het huis over. Al snel kwamen aan de achterzijde een centrale keuken en een bakkerij, bestemd voor de voedselvoorziening van tientallen Duitse militairen, die gehuisvest waren in de vele gevorderde villa’s in de omgeving.
In 1947 nam Philips het huurcontract over. Het bedrijf kreeg vergunning om er een laboratorium te vestigen voor de ontwikkeling van automatische telefonie en mocht de villa inrichten voor de huisvestiging van werknemers. In 1956 werd de villa in gebruik genomen door Cinecentrum, welk bedrijf was ontstaan door een aantal fusies van audiovisuele bedrijven zoals cineco, Multifilm, Metamedia, Metasound en Polygroon-Profilti. Vooral de naam van het laatstgenoemde bedrijf was zeer bekend door het zogenoemde Polygoon-journaal, een vast onderdeel van het voorprogramma van vrijwel alle bioscoopfilms. Cinecentrum nam ook de villa’s met huisnummers 78 en 78A over, alsmede het pand op Steynlaan 1.
Bron: W.I. Engel, Bram van der Schuyt, Ineke de Ronde, Ineke van Bergen-te Nuijl, Lilian du Bois, Maarten Bertrams, Willem Percy Poolman, Ineke de Ronde en anderen, De ’s-Gravelandseweg en zijn bewoners, Hilversum (2005)
's-Gravelandseweg 80, Hilversum (Afgebroken in 1988)