Foto: Dudok Architectuur Centrum
Everhardus Mennes Jaarsma liet dit landhuis met rieten kap in 1923 bouwen, vermoedelijk naar zijn eigen ontwerp. Opvallend zijn de hoge erkers in de zijgevel aan de zijde van de ‘s-Gravelandseweg. De 40-jarige Menno Jaarsma uit Sneek was getrouwd met Anna de Lange uit Amsterdam. Het echtpaar had geen kinderen. Menno was kunstzinnig, volgde een artistieke opleiding en was toen hij in 1905 naar Hilversum kwam beeldhouwer van beroep. Kort daarna was hij betrokken bij de oprichting van de Teekenvereeniging, waarvan hij bestuurslid werd.
Het huwelijk hield echter geen stand en na hun scheiding in 1931 vertrok Anna de Lange naar Amsterdam. kort daarna kwam de vijf jaar jongere zuster van Jaarsma, Johanna, bij hem in het grote huis wonen. Hij vond een nieuwe liefde, de 15 jaar jongere Cornelia Anna Hesta, met wie hij in februari 1933 trouwde. Het jaar daarop verhuisde zijn zus naar de Boslaan.
Opmerkelijk was de grote interesse van Jaarsma en zijn vrouw in de natuurlijke historie van het Gooi. Jaarsma begon objecten te verzamelen. Het echtpaar Jaarsma behoorde in 1935 tot de oprichters van het Museum voor het Gooi-en Omstreken te Hilversum en heeft met vele schenkingen aan de collectie bijgedragen. Mevrouw Jaarsma voerde vanaf het begin het secretariaat en de administratie van het museum tot ze in 1941 overleed.
Bron: W.I. Engel, Bram van der Schuyt, Ineke de Ronde, Ineke van Bergen-te Nuijl, Lilian du Bois, Maarten Bertrams, Willem Percy Poolman, Ineke de Ronde en anderen, De ’s-Gravelandseweg en zijn bewoners, Hilversum (2005)
's-Gravelandseweg 146 / Wisseloordlaan 2, Hilversum
Gemeentelijk monument