Foto: Inkoop is teamwerk
‘Villa Oudt-Hollandt’ werd gebouwd in 1901-1902 naar een ontwerp van de architect Johan Wilhelm Hanrath (1867-1932). Het huis is gelegen in de villawijk Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, en is gebouwd in een voor het oeuvre van Hanrath karakteristieke landhuisstijl. De erfscheiding met ijzeren toegangshek aan straatzijde dateert nog uit de bouwtijd van het huis. De villa is een gemeentelijk monument.
In 1901 kreeg architect J.W. Hanrath opdracht voor het maken van een ontwerp van een tuinmanswoning met broeikas. De tuin behoorde mogelijk bij de in 1900 gebouwde villa aan de Koninginneweg 39, waarvan het perceel aan de achterzijde grenst aan het perceel Graaf Florislaan 7. Hanrath ontwierp de woning in de voor hem karakteristieke landhuisstijl. De woning kreeg een vrijwel rechthoekige plattegrond en bestond uit een begane grond en een zolderverdieping. De woning herbergt veel van de bijzondere Hanrath-kenmerken. Karakteristiek zijn het enigszins naar buiten geknikte dak, de hoge schoorstenen en de van luiken voorziene ramen met roedeverdeling. Eveneens kenmerkend zijn de datumankers in de voorgevel en de uitgesneden hartjes in de hoekbank op de veranda en ander houtwerk in het interieur.
Tegen de woning aan, aan de achterzijde, kwam een rechthoekige glazen broeikas met een schuin aflopend dak. De kas was verdeeld in een ‘koude kas’ en een iets kleinere ‘warme kas’. Niet bekend is wanneer de kas is afgebroken. Aan de achterzijde van de woning zijn aan de onderkant van het dakoverstek nog wel de katrollen aanwezig voor de luiken van de broeikas.
Hanrath werd in Amsterdam geboren. In zijn jonge jaren werkte hij als leerling-timmerman en kreeg in de avonduren les op de ‘avondschool voor teeken- en bouwkunstonderricht’. Van 1887 tot 1891 volgde hij een opleiding tot bouwopzichter aan de Königliche Technische Hochschule in Berlijn, waarna hij twee jaar werkte bij de Duitse regeringsbouwmeester Ludwig Hoffman. Hanrath was een zeer gerenommeerd architect. In 1893, toen hij zich in Hilversum vestigde, waren de Hilversumse villaparken in opkomst en Hanrath werd een veel gevraagd architect om villa’s en landhuizen te ontwerpen. Verschillende van zijn landhuizen in Hilversum zijn inmiddels aangewezen als Rijksmonument, waaronder zijn eigen woning Landhuis d’Olijftak aan de Rossinilaan 4 uit 1903-1904. In de jaren tussen 1912 en 1922 werkte hij veel samen met tuin- en landschapsarchitect Leonard Antonij Springer (1855-1940). In 1927 ging hij in zijn architectenbureau samenwerken met architect Ir. P.H.N. (Paul) Briët (1894-1978), die het bureau na de dood van Hanrath alleen voortzette. Hanrath woonde tot aan zijn dood in 1932 in Hilversum.
Graaf Florislaan 7, Hilversum