Foto: Dudok Architectuur Centrum
Het bestuur van de Stichting R.K. Vak- en Huishoudschool voor Meisjes gaf in 1921 opdracht tot het oprichten van een schoolgebouw met conciërgewoning aan de Larenseweg 28a. De bouw, naar een ontwerp van de Hilversumse architect H.J. van der Heijden (1887-1942), was gereed in 1923. In 2003 is de voormalige huishoudschool verbouwd tot appartementencomplex. In 2008 volgde aanwijzing als gemeentelijk monument.
Enkele jaren na de totstandkoming van de eerste huishoudschool in Hilversum, de Gooise Huishoudschool Vakschool voor Meisjes aan de Vermeerlaan (1918), richtte de Rooms-Katholieke kerk een tweede huishoudschool in Hilversum op. De school werd gevestigd aan de Laarderweg 28a (nu: Larenseweg) en werd vernoemd naar de Italiaanse heilige Maria Goretti, de patrones van jonge meisjes. De volledige tweejarige cursus omvatte onder andere de vakken koken, wassen en strijken, huishoudelijk werk, verstellen, gezondheidsleer en tekenen. Ook konden afzonderlijke vakken worden gevolgd, met name bedoeld voor ‘dames en dienstboden’.
De school werd positief ontvangen. Volgens het Gedenkboek Hilversum 1424-1924 was de huishoudschool ingericht ‘naar alle eischen des tijds’ en was het de tweede school in Nederland waar de kooklessen volgens het ‘moderne Deensche systeem’ werden gegeven.
De school is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl en bestaat uit een brede symmetrische middenpartij met twee dwarsvleugels. De verspringende gevels zijn opgetrokken in een licht roodbruine baksteen en worden verlevendigd door decoratief metselwerk en keramische geveldecoraties. De praktijklokalen lagen op de eerste verdieping, waar ook enkele slaapkamers voor het inwonend onderwijzend personeel waren. Op de begane grond waren aan beide zijden van de grote hal de kantoren voor conciërge en directie. Verder een keuken, woon- en eetkamer, een theorielokaal, kleedruimten, en was-, droog-, en strijklokalen. De conciërgewoning lag op het achterterrein, grenzend aan de Eemnesserweg.
H.J. (Herman) van der Heijden studeerde in 1917 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Delft en startte in Hilversum zijn eigen bureau. Hij hield zich bezig met het ontwerpen van kerkgebouwen, fabrieken en woonhuizen. Enkele kerken zijn de Sint-Johannes de Doperkerk in Wageningen (1924), de Mariakerk in Soestdijk (1926, gesloopt 1978) en de Heilig Hartkerk in Bussum (1931-32, gesloopt 1991). In Hilversum bouwde hij onder andere villa’s aan de Julianalaan (1914) en de ’s-Gravelandseweg (1924), en (ver)bouwde hij voor diverse tapijtfabrieken aan de Groest en de Herenstraat. Herman van der Heijden was de eerste van vier generaties architecten en zijn achterkleinzoon heeft inmiddels het stokje in de architectenfamilie overgenomen.
In 1961 kreeg de huishoudschool een gymzaal. Deze kwam dwars op de school aan de achterzijde te liggen, waarvoor de conciërgewoning moest wijken. De gymzaal werd ontworpen door architect S.G. Barenbrug (1892-1987), die ook enkele verbouwingen aan de school uitvoerde. De uit Tilburg afkomstige architect had na de oorlog het Hilversumse architectenbureau van Nic. Andriessen overgenomen. Lange tijd was in de gymzaal Theater Achterom gevestigd tot het pand in 2016 leeg kwam te staan (adres Eemnesserweg 7a). Ook de terreinafscheiding aan de Eemnesserweg is door Barenbrug ontworpen.
In 2003 is de school herbestemd tot appartementencomplex Villa Pampedia door architectenbureau Jonkman en Klinkhamer uit Amersfoort. Dit heeft niet geleid tot grote wijzigingen aan de fraaie gevelpartij aan de Larenseweg. Subtiel aangebracht zijn de vierkante vensters onder de dakrand over het grootste deel van de gevel, die woningen op de zolderverdieping mogelijk hebben gemaakt. In het inwendige zijn oorspronkelijke details zoals originele tegeltableaus met aan het huishoudonderwijs refererende voorstellingen behouden. De naam Villa Pampedia verwijst naar Pampedia, de school voor Middelbaar Dienstverlenings- en Gezondheidszorgonderwijs die enkele jaren in het pand was gevestigd.
Larenseweg 28a, Hilversum