Foto: Dudok Architectuur Centrum
Op de plek waar gemeentearchitect Piet Andriessen in 1898 al een lagere school bouwde, verscheen in 1982 de nieuwbouw van de Violenschool. Deze moderne openbare basisschool werd als een halschool ontworpen door de Rijswijkse architect Pál Stipkovits.
Het ontwerp behelsde oorspronkelijk een schoolgebouw met acht klaslokalen, twee speellokalen, vier werklokalen en een vrijstaand gymnastieklokaal. De lokalen werden enigszins verspringend gegroepeerd rond een hal waar zich de gemeenschappelijke ruimtes bevonden. De lessenaarsdaken werden ruim voorzien van lichtvensters. De lagere bouwdelen waren opgetrokken uit rode baksteen, de schuine geveldelen en opbouw van het gymnastieklokaal werden beplaat met eternietplaten.
Tussen het schoolgebouw en gymnastieklokaal bevond zich een speelplaats. Een tweede speelplaats werd aan de andere zijde van het schoolgebouw geplaatst. In 1986 breidde Stipkovits de school uit met een viertal lokalen aan een gang tussen het oorspronkelijke schoolgebouw en gymnastieklokaal, die hierdoor met elkaar werden verbonden. In 1990 volgde nogmaals een uitbreiding met een twee verdiepingen hoog plat bouwdeel ten koste van de speelplaats aan de andere zijde van het schoolgebouw.
Ir. Pál Stipkovits had een architectenbureau in Rijswijk en hield zich zowel in theorie als in praktijk bezig met scholenbouw. Stipkovits was de architect van de ontwikkelingsgroep van het ICS, het Informatiecentrum voor de Scholenbouw, dat in de jaren zeventig richtlijnen gaf voor een optimaal schoolgebouw. De Violenschool is een doorontwikkeling van het zgn. ICS-type: een school met vrije ligging, één bouwlaag en grote leslokalen, buitenlesplaatsen (patio’s) en gescheiden speelplaatsen en ingangen voor jongere en oudere kinderen. In Hilversum ontwierp hij naast de Violenschool ook de Prof. Dr. G. Heymansschool aan de Laapersweg (1987).
Violenstraat 3, Hilversum