21/01/21

Burgemeester Broertjes neemt boek ‘Dudok by Iwan Baan’ in ontvangst

Op woensdag 13 januari 2021 nam burgemeester Pieter Broertjes het in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum gemaakte boek Dudok by Iwan Baan in ontvangst. In het boek laat topfotograaf Iwan Baan met imponerende lucht- en straatfotografie zien hoe toparchitect Dudok door heel Nederland steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste. Baans foto’s van het werk dat Dudok voor diverse plaatsen in Nederland realiseerde, maken niet alleen duidelijk dat Dudok een architect was die bouwde met oog voor detail en compositie. Ze laten vooral ook zijn kwaliteit zien als ruimtelijk ontwerper en ‘stedebouwer’.

Burgemeester Broertjes onderschrijft het belang van dit boek als inspiratie voor oplossingen van grote uitdagingen (de woningbouwopgave, het maken van groene en levendige openbare ruimtes) in Hilversum. Patricia Alkhoven, directeur DAC: “Er zijn immers nu vergelijkbare ruimtelijke uitdagingen als waarmee architect Dudok in 1915 aan de slag ging. Het boek levert dus ook een bijdrage aan de actuele discussie rond de omgevingsvisie. Dudok had als stadsarchitect een totaalvisie op de stad. Die totaalvisie of regie is nodig is om de onderdelen in het grotere geheel te zien. Zo is de architectuur van Dudok ‘gegrond’. De context van gebouwen is altijd heel bewust onderdeel van het ontwerp, zoals ook zichtbaar is in zijn ontwerpen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Velzen. De cruciale rol van ‘de plek’ heeft in Dudoks handen steeds geleid tot een hoogwaardige, aangename en bestendige leefomgeving.” Het boek Dudok by Baan met teksten van architectuurhistoricus Lara Voerman is daarom een aanrader voor iedereen die zich met de leefomgeving van Hilversum bezighoudt.

Het boek is te koop bij het Dudok Architectuur Centrum en kan online besteld worden. Tijdens de lockdown, wordt het boek bij inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek thuisbezorgd.  

website: sbddesign.nl