30/06/21

Cohousing: Als je anders wilt wonen moet je ook anders bouwen – Boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ aangeboden aan de Rijksbouwmeester

Anno 2021 is de woningnood enorm. Bouwen we voor iedereen een eigen huis? Of is er een alternatief? De initiatieven voor alternatieve woonvormen stammen uit de jaren 70. In het boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ schetsen Els de Jong en Dorit Fromm wat geworden is van de Nederlandse pionier op het gebied van cohousing: De Hilversumse Wandelmeent uit de jaren 70. Het boek wordt door de bewoners van de Wandelmeent op 1 juli 2021 officieel aangeboden aan Floris Alkemade, Rijksbouwmeester.

In de voorbije halve eeuw vind je in allerlei landen steeds meer huisvestingsprojecten, die afwijken van traditionele woonvormen. Rode draad is het delen van ruimtes en faciliteiten. Deze woonvormen zijn gericht op een nieuwe manier van samenleven en resulteren in een andere architectuur. De toekomstige bewoners praten mee over het ontwerp, om de te bouwen straat of buurt te laten aansluiten bij de manier waarop zij willen samenleven.

Wandelmeent in Hilversum, 40 jaar later

Het eerste Nederlandse cohousing-project was de Wandelmeent in Hilversum, een woonwijkje uit de jaren 70. Er wonen op het moment ongeveer 125 mensen verdeeld over 50 huishoudens, van éénpersoonshuishoudens tot grote gezinnen. 50 woningen zijn gegroepeerd in 10 clusters. Naast een eigen keuken en woon-/eetkamer in elke woning is er per cluster een gezamenlijke keuken, eetkamer, fietsenschuur en wasruimte. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen voor de gehele wijk, zoals een centrumzaal en een tuin.

Hoe functioneert de woongemeenschap van de Wandelmeent nu, na ruim 40 jaar? Hoe is het de bewoners vergaan? En hoe kijken deze pioniers terug op de idealen van toen? Met een uniek onderzoek geven Dorit Fromm en Els de Jong antwoord op deze vragen.

Enkele citaten van bewoners:

“Ik heb niet zoveel met kinderen maar vind het wel leuk om hun ontwikkeling te zien. Soms als ze wat ouder zijn beleef ik wel plezier aan hun gezelschap. Het kleinste kind zei vandaag mijn naam in het koffiehuis en in mijn binnenste juichte ik.”

“Privé-leven en clusterleven liggen vlak bij elkaar. In de cluster voel ik me sociaal gesteund. Er is altijd wel iemand en ik ben nooit alleen. Er is veel gelegenheid tot contact, bijvoorbeeld over hoe je dag is geweest of over wat je op dat moment bezig houdt. Er is betrokkenheid en zorg voor elkaar.”

“Prettig om naast je eigen familie een wat grotere groep van mensen te hebben waar je bij betrokken bent. En dat je meer kinderen ziet opgroeien dan alleen die van jezelf.”

Boek ‘Cluster Cohousing Revisited’

Het boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ van Dorit Fromm en Els de Jong geeft inzicht in de sociale interactie, beleving en drijfveren van de bewoners van de Wandelmeent en hoe deze zijn gekoppeld aan ontwerpkeuzes. Hiermee is het een inspiratiebron bij de huidige wederopleving van centraal wonen-projecten, een grote maatschappelijke behoefte.

Over de auteurs

Dorit Fromm is een architecte uit Oakland (USA), gespecialiseerd in gemeenschappelijk wonen. Els de Jong is sociologisch onderzoeker op het gebied van wonen. Els de Jong is in oktober 2020 overleden.

Boek bestellen?

Wilt u het boek bestellen? Stuur dan een mail naar info@dudokarchitectuurcentrum.nl met uw naam en adresgegevens en geef aan hoe u het boek wilt ontvangen.

– ophalen in het Dudok Architectuur Centrum€ 22,- (aan de kassa bij DAC betalen)
– thuisbezorging bij woonplaats regio Gooi en Vecht€ 24,- (factuur wordt meegestuurd)
– verzending per post€ 26,60 (factuur wordt meegestuurd)
website: sbddesign.nl