Dudok Architectuur Centrum, Hilversum

Dag van de Architectuur 15-16-17 juni 2019

Hilversum kreeg vorm door de ogen van W.M. Dudok. Met een handvol collega-architecten, ambtenaren en enkele wethouders droeg hij zorg voor duizenden arbeiderswoningen, tientallen scholen, een Raadhuis, twee begraafplaatsen, kantoor- en bedrijfsgebouwen en talloze nutsgebouwtjes. Vandaag is architectuur geen aangelegenheid meer van de elite, ook in Hilversum niet. Mensen bouwen hun eigen huis op de Almansweide, de Spoorzone en het Stationsgebied krijgen vorm in nadrukkelijke dialoog met alle betrokkenen en op Werf035 zorgen uiteenlopende initiatieven voor nieuw elan op een voorheen verlaten bedrijfsterrein. Het Dudok Architectuur Centrum heeft het landelijke thema voor de Dag van de Architectuur aangegrepen voor een veelzijdige verzameling van verschillende manieren van kijken naar architectuur, waarbij we vooral de details centraal stellen, de onbetekenende plekken, nieuwe technieken en niet zo vaak gehoorde stemmen.

PROGRAMMA
De alledaagse Dudok
Tentoonstelling over hoe het werk van Dudok op allerlei manieren onze beleving van de stad heeft beïnvloed. Het Raadhuis staat immers niet alleen fysiek aan het Dudokpark, maar ook afgebeeld op servies, koekblikken, suikerzakjes, ansichtkaarten en postzegels. En ook dat onopvallende gebouwtje, die brievenbus, die trap: allemaal Dudok! Over citymarketing avant la lettre, over de representatie van het wereldberoemde Raadhuis op huiselijke objecten, over identificatie en over hoe Dudok tekende aan talloze onopvallende bouwwerken in de stad

My Digital Dudok
Kunnen we in het hoofd van Dudok kruipen? Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben op basis van archiefmateriaal de denkwereld van Dudok gereconstrueerd. Aan de hand van film- en geluidsfragmenten, originele schetsen, meubelstukken en historische foto’s stappen bezoekers in een multimediale ervaring die inzicht geeft in de twijfels, teleurstellingen, overtuigingen en passies van Dudok.

Het kind en de stad – alleen op 15 juni
Excursie langs scholen van W.M. Dudok. Dudok ontwierp ruim 20 basisscholen in Hilversum. Tijdens een anderhalf uur durende fietsexcursie onder leiding van de ervaren gids Norman Vervat bezoekt u meerdere scholen van Dudok. De Snelliusschool, de Lorentz-school en Elckerlyc zijn ook van binnen te bekijken, en dat is echt een buitenkans! Dan kijkt u met Dudok mee door de ogen van het kind en vice versa. De scholen zijn niet immers niet alleen ontworpen op lengte, behoefte en leefwereld van kinderen, maar spelen ook altijd een belangrijke rol in de wijk als oriëntatiebakens, overgangsgebieden en openbare ruimte. Maarten Engel geeft een toelichting op de Snelliusschool.

Onbetekenende Plekken?
Studenten van de HKU hebben acht plekken in het centrum van Hilversum geselecteerd die een gewoon muurtje, boom of hekje lijken, maar een bijzonder verhaal te vertellen hebben. Kunstzinnige interventies geven deze locaties alsnog een welverdiende plek in het collectieve geheugen. Via een spannende route zijn ze allemaal te bezoeken en overal gebeurt iets bijzonders. Ook het Raadhuis heeft ogenschijnlijk onbetekenende plekken. Spelend met de akoestiek en met bijzondere installaties in ruimten die normaal niet toegankelijk zijn, beleeft u het Raadhuis zoals nooit tevoren!

Wandelkaart 1975-1990
In de opmaat naar een nieuwe Architectuurgids van Hilversum publiceert het Dudok Architectuur Centrum van tijd tot tijd een wandelkaart langs gebouwen uit een bepaalde periode. De wandelkaart kan tijdens de Dag van de Architectuur gratis worden opgehaald in combinatie met een gratis rondleiding door het Raadhuis bij het Dudok Architectuur Centrum. Daarna kost de wandelkaart € 4,50.

Door de Ogen van-stadsgesprek – alleen op 16 juni
Hilversummers lichten de objecten en beelden uit de tentoonstelling De alledaagse Dudok toe. Deskundigen bieden context. Carien van Hoogevest (Van Hoogevest deed de restauratie in 1991) bekijkt het Raadhuis door de ogen van Dudok en blikt terug met de kennis van nu. Nynke Koster biedt een inkijkje in haar Dudok-serviesproject in ontwikkeling. Marcel Brouwer (deskundige toegepaste kunst en design van 1900 tot nu) belicht de objecten in de tentoonstelling in bredere context en zal live uw meegenomen Dudok-voorwerpen taxeren, wat dan weer gefilmd wordt door leerlingen van United College.

LEGO-workshop voor kinderen
Wereldwijd zijn er 15 gecertificeerde LEGO-bouwers. Amazings.EU in België heeft uitgedokterd hoe het Raadhuis in LEGO kan worden gemaakt. Met ruim 200 blokjes bouw je je eigen Raadhuis. Tijdens een rondleiding door het gebouw begint het echte werk: zoek de 10 verschillen! Workshop voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Duur: circa 2 uur.

Snapchatfilters van het Roland Holst
Dat cultureel erfgoed in Hilversum interessant is voor alle leeftijden bewijst deze Snapchatroute. Volg de route langs enkele monumenten in het centrum en bekijk ze door de ogen van de leerlingen van het Roland Holst College.

Film en Architectuur – alleen op 17 juni
Architectuur door de ogen van Mart-Jan Oosterveld (MOOST)! Mart-Jan is de eerste architect in een nieuwe reeks architectuurfilms die wordt verzorgd door Filmtheater Hilversum en het DAC. Hij koos “Playtime”, de beroemde film van Jacques Tati uit 1967 die een kritische blik biedt op de mens in de moderne stad.

Deze pagina wordt continu aangevuld met nieuwe informatie, houdt hem in de gaten voor updates! Partners van De Dag van de Architectuur: gemeente Hilversum, Stadsfonds Hilversum, Filmtheater Hilversum, diverse basisscholen, Snelliusschool, MOOST, Maarten Engel Architecten, Roland Holst College, HKU, Hogeschool van Amsterdam, Media Perspectives, City Marketing Hilversum, Van Hoogevest Architecten, United College, Marcel Brouwer en heel veel anderen.