Dudok Architectuur Centrum, Hilversum

Tentoonstelling Radical Futures – de mens en zijn utopie

Het schilderij Et in Arcadia ego (1618–1622) van Giovanni Francesco Barbieri verbeeldt twee herders in een idyllisch landschap, mijmerend bij een graf met daarop een schedel. Gegraveerd in de tombe staat “Et in Arcadia Ego” – “Ook Ik ben in Arcadia”. De “ik” is de schedel, de dood. De boodschap is duidelijk: hoe prachtig ook, verval waart altijd rond.

Hilversum is misschien geen stad, maar dan toch minstens een radicaal dorp, waarin de zoektocht naar een toekomstbestendig Arcadië altijd een grote rol heeft gespeeld. Rond 1900 droomde Frederik van Eeden over Walden, een ideale wereld op de heide tussen Hilversum en Bussum. Ook de arbeiderswijken van W.M. Dudok rond 1920, de Hilversumse Meent en het Stationsgebied in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw zijn voorbeelden van utopisch bouwen. Begin 2018 werd de Almansweide opgeleverd, een duurzame woonwijk gemaakt door architecten en bewoners samen. Waar sommige utopische visies veranderden, bleken anderen niet levensvatbaar, maar in alle gevallen ontstonden in Hilversum door visie en een vleugje overmoed bijzondere woonomgevingen.

Hoe mooier de omgeving, hoe groter de angst die te verliezen – maar zelfs behoud is alleen mogelijk door innovatie. In Radical Futures – de mens en zijn utopie verbeelden negen kunstenaars imaginaire landschappen, ideale steden en architectonische ideeën, maar ook hoe het verval, de eindigheid en de dystopie daar altijd weer een plaats in opeisen. Samen bieden ze een radicaal perspectief op de mens, zijn utopische driften en zijn gedroomde leefomgeving.

Rob Voerman, Stefan Yordanov, Rik Smits, Krijn de Koning, Marjan Teeuwen, Carlijn Kingma, Robbie Cornelissen, Nynke Koster en Jean Bernard Koeman.

De tentoonstelling is samengesteld door Imke Ruigrok (curator) en Indira van ‘t Klooster (directeur DAC).

Openstelling tentoonstelling

Van 2 juni t/m 2 september 2018, tijdens openingsdagen van het  Dudok Architectuur Centrum: op donderdag tot en met zondag van 12.00 – 16.00 uur en op aanvraag.