02/06/21

18 juni: Dag van de Jonge Ontwerper 2021

Op vrijdag 18 juni van 9:30 tot 18:00 uur vindt de Dag van de Jonge Ontwerper 2021 plaats. In 2021 is het thema van de Dag van de Architectuur “Architectuur/Klimaat”. Deze landelijke manifestatie vindt plaats op 18, 19 en 20 juni 2021. “Architectuur/Klimaat” gaat over de dubbele lading van klimaatverandering en architectuurklimaat – over het fysieke klimaat als ontwerpopgave en over de vraag of/hoe ontwerpers een rol spelen in ruimtelijk-maatschappelijke opgaven.

De Dag van de Jonge Ontwerper wordt op 18 juni 2021 voor de tweede keer georganiseerd door Arcam en het Professional Experience Program (PEP), in samenwerking met acht architectuurcentra, het College van Rijksadviseurs en De Architect. Deze landelijke ontwerpmanifestatie begint met een plenaire lezing door de Rijksbouwmeester en een panelgesprek gestreamd vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. ’s Middags presenteren verschillende opdrachtgevers verspreid over de acht deelnemende architectuurcentra een casus waarna de jonge ontwerpers in groepjes de opgave uitwerken. De resultaten van de worshop worden aan het einde van de dag gepresenteerd. De jonge ontwerpers volgen allemaal een beroepservaringstraject bij PEP, zijn werkzaam bij een ontwerpbureau, overheid of adviesbureau en zijn maximaal drie jaar afgestudeerd. Het doel van deze dag is om de jonge ontwerpers kennis te laten maken met opdrachtgevers uit het veld. Zo willen we hen steunen in de start van hun beroepspraktijk.

Live vanuit Pakhuis de Zwijger, online gestreamd op alle locaties via https://www.youtube.com/watch?v=eyc7rBbjH5M

Verslag Dag van de Jonge Ontwerper, 18 juni 2021

Op 18 juni ontving het DAC negen jonge ontwerpers die in een workshop oplossingen bedachten voor een door een opdrachtgever geformuleerde case-study. De opdrachtgever was Mo Smit (TUDelft en initiator Bouwtuin) die de opdracht gaf de entree het BCC-gebouw, waarin men voornemens is de Bibliotheek te vestigen, in relatie met de gehele Kerkbrink tot een aantrekkelijke culturele plaats te maken met gebruikmaking van natuurlijke, locale bouwmaterialen.

De twee teams kwamen met uitdagende oplossingen zowel voor de gevelpartij als de aankleding van het plein waarin zij groen en water terugbrachten en de uitnodigende gevel een bezoek aan het multifunctionele gebouw met prachtig uitzicht vanaf de daktuin, waar men een boek kan lezen.

website: sbddesign.nl