11/07/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: Albertus Perkstraat 59

Na de opening van de Oosterspoorweg tussen Amsterdam en Amersfoort in 1874 kwam de ontwikkeling van Hilversum in een stroom versnelling.Hilversum werd een populaire locatie voor de bouw van villa’s en landhuizen. Deze ontwikkeling was goed te zien in de wijk Boomberg. Hier verrezen vanaf die tijd vele villa’s.

Het zijn veelal gepleisterde huizen, een flink aantal is gebouwd naar ontwerp van architect Jan de Groot. Jan de Groot was samen met zijn broers Hendrik en Cornelis eigenaar van de Bouwmaatschappij Hilversum. De broers hadden een groot gedeelte van de grond in het gebied in handen gekregen. Vanaf 1873 begonnen zij met de ontwikkeling van het gebied rondom de Boomberglaan.

De villa aan de Albertus Perkstraat werd in 1894-1895 gebouwd in een eclectische bouwtrant. Dat wil zeggen dat de invloeden uit meerdere bouwstijlen zijn gecombineerd. De classicistische hoofdvorm werd gedecoreerd met schijnvoegen en pseudovakwerk in de gevels. De romantische aansluiting aan de omringende natuur blijkt uit de gesneden houten vakwerkelementen en uit de serre. Na een jarenlange verwaarlozing is de villa rond het jaar 2000 gerestaureerd. Tijdens deze restauratie zijn de decoratieve elementen en de oorspronkelijke gevelkleuren hersteld. Voor deze restauratie kregen de eigenaren in 2001 de Pas Op-trofee van de Stichting Hilversum, Pas Op!

website: sbddesign.nl