29/02/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: De Kapel

Wekelijks zet het Dudok Architectuur een bijzonder gebouw in de schijnwerper en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument zijn of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

De Kapel aan de ‘s-Gravelandseweg 144 werd in 1898 als koetshuis ontworpen door architect Abraham Salm (1857-1915) in de stijl van een Zwitsers chalet met bijzondere classicistische details. Het koetshuis werd volledig opgetrokken uit zwart geschilderde horizontale grenen delen. Beneden bevond zich een garage voor de koets met paardenboxen, boven waren een koetsierswoning en hooi zolder.

Het huis behoorde bij het landgoed Quatre Bras van eigenaar en opdrachtgever Geert van Mesdag (1863-1949). In 1898 betrok Van Mesdag de jugendstilvilla Quatre Bras op het gelijknamige landgoed, die in 1938 werd afgebroken. Tussen 1915 en 1919 was hij lid van de Hilversumse gemeenteraad. Na zijn overlijden herdacht burgemeester Lambooy van Hilversum hem met de volgende worden: “Een der edele burgers van Hilversum is overleden. De heer van Mesdag heeft zijn leven lang goed gedaan. Waar nood was heeft hij die willen lenigen, de smart heeft aangevoeld en bezielend heeft gewerkt. Hij rust in vrede.” Van Mesdag leeft tot op de dag van vandaag voort in de naastgelegen Geert van Mesdagweg.

Het koetshuis werd in 1953 in gebroken genomen als kerk door de Remonstrantse Gemeente. Tegenwoordig dient het pand als kerkgebouw voor de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum onder de naam ‘De Kapel’. Het gebouw werd in 2002 aangewezen als Rijksmonument.

Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht

website: sbddesign.nl