25/04/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: De Vereeniging

Aan het einde van de 19e eeuw was er in Hilversum een tekort aan ruimte waar culturele en vrijzinnige verengingsactiviteiten konden plaatsvinden De bekende Amsterdamse architect Abraham Salm (1875-1915) kreeg daarom de opdracht om een verenigingsgebouw te ontwerpen waar verschillende verenigingen lokalen konden huren. Daarnaast was het mogelijk om er ook kleine toneel- en muziekuitvoeringen te geven.

De opdracht voor de bouw werd gegeven door de N.V. Maatschappij tot exploitatie van het Gebouw ‘De Vereeniging’, opgericht door de eerste vrijmetselaarsloge in Hilversum, de Gooische Broederschap. Tegenwoordig zijn er drie vrijemetselaarsloges in De Vereeniging werkzaam: De Gooische Broederschap, Opgang en Wolfgang Amadeus Mozart. Het gebouw is tot 1980 de thuisbasis geweest van het Groot Omroepkoor. Ook werden hier de examens afgenomen van het Hilversums Conservatorium.

Het gebouw werd ontworpen in een eclectische bouwstijl. waarbij jugendstil-elementen en chaletstijl zijn gecombineerd. Opvallend is de donkere plint met daarboven witgepleisterde gevels, voorzien van rode banden. Het overstekende dak met houten vakwerkversiering is karakteristiek voor de destijds in onze regio zeer populaire chaletstijl. De prachtige glas-in-loodramen hebben jugendstil-kenmerken. Enkele jaren geleden is het gebouw zorgvuldig gerestaureerd. Daarbij is ook het door de architect ontworpen kleurenschema gereconstrueerd.

Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht

website: sbddesign.nl