28/03/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: H-Park aan de Oude Amersfoortseweg

Aan het begin van de vorige eeuw bouwde het innovatieve Duitse farmaciebedrijf Beiersdorf een uitgebreid fabriekscomplex aan de Oude Amersfoortseweg 121-123 in Hilversum. Het bedrijf van ‘uitvinder’ van de al snel wereldberoemde Nivea-crème en van de zelfklevende pleisters met een gaasje onder de naam Hansaplast, destijds een revolutie in wondverzorging.

In 19151 werd het complex uitgebreid met een compleet nieuwe fabriek ‘voor chemisch-farmaceutische producten’ in een typisch na-oorlogse industriële bouwstijl, ontworpen door architect E.G. Middag (1897-1985). Kenmerkend waren de lange rijen vensters in stalen kozijnen, ritmisch aangebracht tussen over de gehele hoogte van de gevel vooruitstekende betonnen kolommen.

Jarenland waren de hoge schoorsteen en de in de avond opvallende blauwe letters ‘NIVEA’ op de fabriek een markant en herkenbaar oriëntatiepunt langs het spoor van Hilversum naar Amersfoort. Deze verdwenen nadat het bedrijf begin jaren tachtig uit Hilversum vertrok.

Enige tijd was in een van de kantoren op het terrein het Nederlands Omroepmuseum gevestigd, en later de Hogeschool voor de Kunsten. Tegenwoordig is het terrein van alle overbodige gebouwen ontdaan. Het overgebleven H-vorige complex (waarnaar de naam H-park verwijst) is omgetoverd tot een moderne woon-werkleefomgeving. De robuuste naoorlogse karakteristieken van de voormalige Beiersdorffabrieken zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. Door de sloop van een deel van het oude fabriekscomplex ontstond er rondom ruimte voor een fraaie parkaanleg.

Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht

website: sbddesign.nl