Op een centraal punt in de villawijk Boomberg, tussen witte villa’s uit de late negentiende eeuw, ligt een fraaie rozentuin, het Rosarium. De fraaie huizen rondom het Rosarium werden vrijwel allemaal ontwikkeld door de Hilversumse gebroeders de Groot.
Toen deze aan jonkvrouwe A.G. Willink in 1879 grond verkochten, bezwaarden de gebroeders de Groot een gedeelte daarvan met een servituut. Op grond daarvan mocht het terrein niet hoger dan 1.25 meter worden bezet, betimmerd of bebouwd. Daarmee werd de grond onbruikbaar voor de bouw van bijvoorbeeld een villa. In 1912 schonk de latere eigenaar H.E. Kleijn van Willigen de grond aan de gemeente.
Verschillende mogelijkheden werden bekeken, totdat plantsoenopzichter K. Rysdorp met het voorstel kwam er een rosarium van te maken. Op aandringen van raadsleden werd in 1914 het deskundige advies gevraagd van de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg te Naarden. Hij vond de aanleg van een rozengaarde een uitstekend idee. Het werd symmetrisch opgezet in een strakke geometrische stijl. Rondom de rozenperkjes werden bankjes geplaatst, vanaf de straat gezien verstopt achter haagjes. Vanaf 1916 werd het Rosarium gedurende de gehele dag opengesteld. In 1949 werd er een verzetsmonument geplaatst, ontworpen door beeldhouwer V.P.S. Esser.
Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht