16/05/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: KNP-gebouw aan de Bonairelaan

Het jongste gemeentelijk monument va Hilversum is het kantoorgebouw aan de Bonairelaan 4-6. Het witte gebouw staat op een prominente plek, goed zichtbaar voor iedereen die vanaf de A27 via de afslag Hilversum de gemeente binnenrijdt.

Dit modernistische gebouw werd ontworpen door de wereldberoemde Amerikaanse architect Richard Meier (1934) in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (KNP), die er in 1992 zijn hoofdkantoor in vestigde.

Het glanzend witte kantoorgebouw bestaat uit een kubusvormig ontvangstgebouw van vier verdiepingen met entree, hal, en oorspronkelijk restaurant voor personeel en directie, directiekamers, presentatieruimte en vergaderzalen en een dakterras. Het ontvangstgebouw is verbonden met een lange rechthoekige kantoorvleugel van twee verdiepingen dat op ronde kolommen rust.

Zeer kenmerkend voor de stijl van Meier is de gevelbekleding van wit gemoffelde aluminium platen, die ook terug te vinden is in het stadhuis annex bibliotheek van Den Haag, het enige andere gebouw van meier in Nederland (1995). Wit is volgens Meier de mooiste kleur, omdat alle kleuren van de regenboog daarin te zien zijn. Wit verandert steeds door het veranderende licht, door wolken, de zon en de maan. De KNP verkocht het pand alweer in 1996 en na diverse andere bewoners te hebben gehad, dient het gebouw nu als tijdelijk onderkomen van de politie Hilversum.

Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht

website: sbddesign.nl