02/05/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: Palace Residence

In 1874 verrees een modern appartementengebouw met 73 luxe woningen aan een belangrijke kruising van de ringweg voor doorgaand verkeer. Het gebouw is ontworpen door architect Robert Magnée (1915-2002). De naam voor het flatgebouw is afgeleid van het Palace hotel, dat jarenlang op deze plek had gestaan en menig toerist van tijdelijke woonruimte had voorzien.

Palace Residence is een exemplarisch voorbeeld van de structuralistische bouwstijl uit de jaren zeventig. Het gebouw bestaat uit een hogere vierkante torenvleugel en twee haaks op elkaar staande lagere vleugels. Het hoge bouwdeel accentueert de hoek van de kruising en vormt een markant oriëntatiepunt.

De gevel aan de ‘s-Gravelandseweg vertoont een geometrisch patroon van strakke horizontale lijnen en een afwisselende dieptewerking. Er is veel gebruik gemaakt van eigentijds grindbeton. Door de terugliggende rooilijnen ontstond ruimte voor een groene inrichting rondom het flatgebouw. Het appartementengebouw bevatte ook een ontmoetingsruimte, bibliotheek, parkeergarage en restaurant.

Architect Robert Magnée kwam in 1936 in dienst bij het architectenbureau van Dudok. In 1956 werd hij compagnon bij Dudoks bureau. In 1963 zette Magnée het bureau voort onder zijn eigen naam: R.M.H. Magnée. In 1980 was hij een van de oprichters van de Dudok Stichting, de voorloper van het Dudok Architectuur Centrum. Als voorzitter bleef Magnée tot op hoge leeftijd een onvermoeibare ambassadeur van Dudoks werk en gedachtegoed.

Bekijk hier de andere edities van Dudok Architectuur Centrum belicht

website: sbddesign.nl