20/06/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: Portiekwoningen aan de Geert Grootelaan in Kerkelanden

De wijken Kerkelanden en de Hilversumse Meent waren de laatste grote stadsuitbreidingen die in de periode na de Wederopbouw tot stand kwamen. Voor Kerkelanden waren de eerste plannen al in 1953 gemaakt, maar de wijk kwam pas vanaf 1966 tot stand.

Hier ontstond een harmonische wijk met veel groen. Aan de rand van de wijk verschenen de eerste hoge galerij- en torenflats van Hilversum, die verder bestond uit in hofjes georganiseerde eengezinswoningen.

Hoewel er niet vaak aandacht voor is, is het de moeite waard om eens stil te staan bij de architectuur in de wijk Kerkelanden. Zo vinden we aan de Geert Grootelaan drie portiekflats die dwars op de doorgaande rondweg zijn geplaatst naar de hofjes met eengezinswoningen.

De flats zijn in 1968 ontworpen door het Hilversumse architectenbureau Hartman & Eylers. De woongebouwen hebben drie woonlagen boven een plint met bergingen en garages. Tussen de gebouwen is ruimte voor parkeerplaatsen en een brede groenstrook voorzien van een besloten pleintje. Elk gebouw heeft drie trappenhuizen met aan beide zijden een woning.

Bijzonder fraai uitgewerkt zijn de balkons met ruw betonnen borstwering en verticale metalen verbindingsstangen. Deze zorgen voor een verrassend ritme en geven de flats een speels aanzien.

website: sbddesign.nl