04/07/24

Dudok Architectuur Centrum belicht: Regenboogkerk

Een van de twee moderne Samen-op-Weg kerken in Hilversum is de Regenboogkerk aan de Nassaulaan (de andere is de Morgensterkerk aan de Seinstraat).

Halverwege de jaren 90 werd het voormalige Rooms-Katholieke Ziekenhuis (RKZ), gelegen ten zuiden van de Hilversumse binnenstad, afgebroken. Op het terrein kwamen moderne en gevarieerde appartementencomplexen. In de noord-oosthoek van het terrein, omringd door vooroorlogse villabebouwing, werd in 2000-2001 de Regenboogkerk gebouwd, naar een ontwerp van het Architectenbureau Van Berkel en Bos (tegenwoordige UN Studio),

Het exterieur van de kerk heeft veel weg van een bedrijfsgebouw en bestaat uit een rechthoekige doosvorm van tien meter hoog. Maar de architecten hebben met de buitenwand van verticale glasstroken een transparant gebouw neergezet.

Het interieur bestaat uit twee verdiepingen met een tussenetage. De kapel op de begane grond meet vijftien bij vijftien meter en is zes meter hoog. De ruimte krijgt licht via de matglazen gevel en vier daklichten. De wanden van deze daklichten zijn in felle kleuren geschilderd. De inrichting van de kerkzaal is met grote witte wanden bewust sober gehouden. In de kerkzaal staat een authentiek, historisch Engelse orgel, gebouwd door de Firma William Hill & Sons.

website: sbddesign.nl