14/07/21

Persbericht: Dudok Architectuur Centrum lanceert boek ‘Dudok by Iwan Baan’ en opent foto-tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ en tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’.

(foto Anna’s Hoeve / Iwan Baan)
Hoewel het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ al vanaf 1 januari 2021 te koop is, kon het Dudok Architectuur Centrum het boek vanwege de Corona-situatie pas op 13 juli officieel lanceren. Het Centrum koos ervoor tegelijkertijd de foto-tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ en de tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’ te openen. Beide tentoonstellingen zijn sinds begin juni in het Raadhuis van Hilversum te bekijken.

In aanwezigheid van onder andere fotograaf Iwan Baan, auteur Lara Voerman en curatoren Evelien van Es en Herman van Bergeijk werden in beperkte kring de opening en lancering gevierd. De groep genodigden ging onder andere met elkaar de toren van het Raadhuis op om net als de helikopterfoto’s van Iwan Baan, de stad vanuit de lucht te overzien. Iwan Baan: “Dankzij Corona had ik alle tijd om de foto’s voor het boek te maken: ik zat maandenlang vast in Nederland en kon daardoor mijn opdrachten in het buitenland niet uitvoeren”.

In het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ toont fotograaf Iwan Baan dat Dudoks manier van ontwerpen na honderd jaar onverminderd aantrekkelijk en relevant is: plaatsbewust, hypercontextueel en met liefde voor de omgeving. In 2020 fotografeerde Baan in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum, alle nog bestaande gebouwen van Dudok in Nederland, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht. Met de foto’s in dit boek breekt Baan met een traditie. Statische architectuurfoto’s wisselt hij in voor beelden die een breder verhaal blootleggen, het verhaal van Dudok als ontwerper van landschappen om te wonen, te werken, te rouwen en te leren.

De tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ laat met een selectie van zijn meest imponerende foto’s zien hoe toparchitect Dudok steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.

De tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’ in het DAC laat het tot nu toe onderbelichte werk van Dudok als stedenbouwer zien. Als architect van het Hilversumse raadhuis geniet Dudok wereldfaam. Minder bekend is dat Dudok ook een begenadigd stedenbouwkundige was. Hij werkte door alle schalen heen: van de kleine schaal van woonbuurten in Hilversum in de periode 1918-1925 tot de grote schaal van het Hilversumse uitbreidingsplan en het structuurplan voor het gehele grondgebied van Den Haag. Daarnaast stelt de tentoonstelling de actualiteit van Dudoks denkbeelden aan de orde. In de tentoonstellingsruimte van het DAC zijn de iconische stedenbouwkundige ontwerpen te bewonderen die niet alleen heel fraai, maar ook functioneel en karaktervol zijn.

Meer informatie is te vinden op de pagina over de tentoonstellingen.

Het boek Dudok by Iwan Baan is te koop in het Dudok Architectuur Centrum of via de webshop

website: sbddesign.nl