06/02/23

Dudok in nieuwe tv-reeks ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’

Afgelopen vrijdag is de vierdelige televisieserie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’ van start gegaan. Deel 2, op 10 februari om 22.20 uur, gaat over Hilversum en Dudok waarin onder andere Annette Koenders en de wethouder geïnterviewd worden.

De huren rijzen de pan uit. Met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis?

Andere Tijden presenteert van vrijdag 3 tot en met 24 februari op NPO 2 een nieuwe vierdelige serie waarin Mariëlle Tweebeeke de kijker meeneemt in een reis door de tijd. In de tweede aflevering begint Tweebeeke haar zoektocht bij een van die gewilde jarendertigwoningen – een huis met een verhaal.

Aflevering 2 (vrijdag 10 februari): De vlucht naar het groen

De Tuinstad combineert de ‘best of both worlds’: de voorzieningen van de grote stad en de rust van een dorpsgemeenschap. Een vooruitstrevende gedachte die veel mensen aanspreekt. Door toegenomen mobiliteit – trein, bus, de eerste auto’s – worden ook dorpen aantrekkelijker om te wonen. Wonen in de natuur is het ideaal – voor wie het betalen kan dan.

Hilversum geldt als de ultieme Tuinstad, met de gedreven architect en stedenbouwkundige Willem Dudok als spilfiguur. En de jarendertigwoning, met zijn ruime kamers, glas-in-loodramen en fraaie bakstenenarchitectuur, is kenmerkend voor dit type stad. Hoe is het trouwens mogelijk dat juist in de jaren 30, de crisisjaren, zulke huizen gebouwd kunnen worden?

Kijk hier voor meer informatie over de tv-reeks

website: sbddesign.nl