31 mei, 7 juni, 14 juni; excursie op 27 juni 2021

Cursus Ken je omgeving: (her)ontdek Hilversum! Van boerendorp tot mediastad en verder…

Kijk mee terug op de ontwikkeling van de gemeente Hilversum en kijk vooruit. Ontdek waarom de stad eruit ziet zoals hij eruit ziet. Na deze cursus bekijk je je eigen woonplaats met andere ogen!

De wijkopbouw in Hilversum en aansprekende architectuur vertellen het verhaal van de groei van Hilversum sinds de negentiende eeuw. Verschillende experts lichten dit verhaal toe en gaan daarbij verder dan alleen de architectuur van Dudok, Hilversum als tuinstad en Mediastad.

Onder leiding van DAC Directeur Patricia Alkhoven verzorgen verschillende experts waaronder historicus Pieter Hoogenraad, architectuurhistorici en erfgoeddeskundigen Annette Koenders en Irmgard van Koningsbruggen dit verhaal van Hilversum als stad van goed wonen in een groene, gezonde omgeving met aantrekkelijk erfgoed voor álle inwoners. Met aansprekend beeldmateriaal brengen zij ‘the making of’ van Hilversum tot leven en stimuleren zij met voorbeelden van duurzame veranderingen het publiek tot betrokken-zijn bij de ruimtelijke opgaven van de toekomst.

Beeld: Studio Meta Pols

De cursus onderscheidt zich van ‘historische overzichten’ omdat ze inzoomt op de relevantie van het verleden voor heden en toekomst van de stad. Zo wordt de actuele betekenis van de omringende natuur voor recreatie en gezondheid in verband gebracht met de ontwikkeling van het Hilversumse landschap en Dudoks stedenbouwkundige en architectonische ingrepen toegelicht vanuit de maatschappelijke opgaven van destijds. Maar ook verbonden aan actuele ruimtelijke opgaven die vanwege klimaatverandering, woonbehoeften en de inclusieve samenleving urgent zijn. Daarbij past aandacht voor het woningvraagstuk van de Metropool Regio Amsterdam, de herontwikkeling van voormalige industriegebieden en het verduurzamen van monumenten. Dit vanuit het perspectief dat het beste behoud van ruimtelijke kwaliteit gebaat is bij ontwikkeling ervan.

De cursus wordt afgesloten met een fietstour door Hilversum. De deelnemers ervaren hoe Hilversum groeide van een boerendorp tot een middelgrote Nederlandse stad, zien de uitdagingen waarvoor het gemeentebestuur tijdens die groei kwam te staan, hoe deze werden opgelost en hoe dat in de praktijk uitpakte: architectuur om van te genieten maar ook evidente missers. Harmonie en contrasten. Tenslotte staan de cursusleiders stil bij de uitdagingen van de toekomst en stellen de vraag hoe we daar zelf een antwoord op zouden geven. De excursie staat onder leiding van historicus Pieter Hoogenraad.

De sprekers tijdens dit webinar drieluik:

Patricia Alkhoven –
Directeur Dudok Architectuurcentrum
Pieter Hoogenraad – Historicus
Annette Koenders – Erfgoeddeskundige
Irmgard van Koningsbruggen – Architectuurhistorica

Organisatie

Dudok Architectuur Centrum en Stichting Omgevingseducatie in samenwerking met de Volksuniversiteit

Locatie

Live webinar via Zoom

Data

Live webinar via Zoom:
maandag  31 mei, 7 juni en 14 juni
van 19.30 – 21.30 uur;

Excursie:
zondag 27 juni 2021, start 14.00 uur.

Kosten

€ 35,- per persoon.

€ 30,- voor bibliotheekleden (inclusief excursie)

Mail voor meer informatie naar: info@dudokarchitectuurcentrum.nl

Extra informatie

website: sbddesign.nl