Home / Nieuws / Fototentoonstelling Hazel Ling in het Raadhuis
04/11/24
Fototentoonstelling Hazel Ling in het Raadhuis
Van 29 oktober tot maandag 2 december is de fototentoonstelling van Hazel Ling te zien in het Raadhuis. Hazel fotografeert dromen. Op jonge leeftijd raakte zij al gefascineerd door dromen. Op jonge leeftijd raakte Hazel al gefascineerd door dromen. Een mysterieuze wereld waar de grip op de realiteit kwijt is. Haar creatieve werk geeft haar de mogelijkheid om haar eigen werkelijkheid te creëren.
Hazel Ling is een autonoom fotografe uit Hilversum. In haar werk speelt ze met kleuren, licht en beweging. Door de gelaagdheid van licht en beweging creëert ze een abstracte realiteit. Ze zoekt graag de vervaagde grens op tussen fotografie en schilderkunst.
Het raadhuis is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur en gratis toegankelijk, even aanmelden bij de receptie. De gang kan ook bezichtigd worden tijdens openingstijden van het Dudok Architectuur Centrum van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur via de ingang van het Dudok Architectuur Centrum, even aanmelden bij de balie.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De Gooische Huishoudschool aan de Vermeerlaan
31/10/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De Gooische Huishoudschool aan de Vermeerlaan
In de stijl van de Amsterdamse school werd in 1921 de Gooische Huishoudschool aan de Vermeerlaan gebouwd. Het gebouw is een ontwerp van de Hilversumse architecten B.H. en C.M. Bakker. Deze architecten bouwden in deze jaren veel in Hilversum. Hun werk staat onder invloed van zowel de Amsterdamse School als het werk van W.M. Dudok.
De school staat te midden van een woonwijkje dat volgens de tuinstadgedachte werd opgezet. De architecten zijn er in geslaagd om een voornaam schoolgebouw te ontwerpen dat volledig in harmonie is met de omgeving. In 1999 kwam het gebouw leeg te staan. In opdracht van Woningcorporatie De Alliantie is door Wessel de Jonge architecten uit Rotterdam vervolgens een plan uitgewerkt voor zestien appartementen voor senioren.
De buitenkant van het gebouw is volledig hersteld en in de oorspronkelijke staat gebracht. De transformatie komt aan de binnenzijde van de vroegere binnenplaats, die de kern van het plan vormt. Een overkapping uit de jaren 80 is verwijderd en de vernieuwde gevelwanden van de binnenplaats hebben een hedendaagse uitstraling. Een nieuw trappenhuis aan de achterkant vormt een uitsnede uit het oorspronkelijke gebouw, waardoor de vernieuwde binnenkant ook vanaf de buitenzijde zichtbaar is.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Henriëtte aan de Schuttersweg
24/10/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Henriëtte aan de Schuttersweg
Schuttersweg 8, beter bekend als de Villa Henriëtte, werd in 1896 gebouwd naar ontwerp van A.K. en J.G. van Gendt. Opdrachtgever was de Amsterdamse commissionair in effecten J. ter Meulen jr., die het huis zou gebruiken als zomerverblijf. De villa was een van de eerste panden in dit gebied, dat na het bebouwen van de andere delen van de Boomberg tot ontwikkeling kwam aan het einde van de negentiende eeuw.
De Villa Henriëtte werd ontworpen in de vorm van een vakwerkvilla in eclectische stijl met elementen ontleend aan de chaletstijl. Dit kenmerkte zich door erkers, balkons, serres, loggia’s en veranda’s, die bij stedelingen, die van de natuur wilden genieten, goed aansloeg. In alle gevels zijn vakwerkconstructies aangebracht, samengesteld uit houten stijlen en regels, opgevuld met gemetselde geometrische motieven.
In 1936 werd het pand aangekocht door de NCRV, die het aanvankelijk gebruikte als radiostudio. Later kreeg het een kantoorfunctie. De NCRV heeft het pand in de loop der tijd meerdere keren verbouw, waarbij steeds meer onderdelen van de oorspronkelijke architectuur verdwenen. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw zijn deze aantastingen ongedaan gemaakt bij een restauratie. In 2016 is de villa op verzoek van de Stichting Cuypersgenootschap aangewezen tot rijksmonument. Tot op de dag van vandaag is Villa Henriëtte in gebruik als kantoorgebouw.
Home / Nieuws / Tuinstad Hilversum in de schijnwerpers bij Amsterdamse School Museum Het Schip
22/10/24
Tuinstad Hilversum in de schijnwerpers bij Amsterdamse School Museum Het Schip
Vanaf 11 oktober tot en met 27 juli 2025 is de tentoonstelling ‘Het paradijs van de arbeider: tuindorpen en tuinsteden’ te bezoeken bij Museum Het Schip. De tentoonstelling gaat over tuinsteden en tuindorpen die gebaseerd zijn op de tuinstadgedachte. De tuinstadgedachte is een vorm van stedenbouw en volkshuisvesting die aan het eind van de negentiende eeuw ontstond in Engeland. Krotten werden gesloopt en arbeiders kregen een mooie en gezonde leefomgeving in het groen.
Onder leiding van architect Willem Marinus Dudok werd in Hilversum als enige plaats in Nederland de tuinstadgedachte op stedenbouwkundig en architectonisch niveau doorgevoerd. Hilversum kan dan ook niet ontbreken in deze tentoonstelling. Voor deze tentoonstelling leende het museum van Archief Gooi en Vechtstreek een presentatietekening van Dudoks meest bekende ontwerp: het Raadhuis van Hilversum uit 1931.
Home / Nieuws / 120 Architectuur studenten uit Frankrijk bezoeken Raadhuis en scholen van Dudok
21/10/24
120 Architectuur studenten uit Frankrijk bezoeken Raadhuis en scholen van Dudok
Op donderdag 17 oktober kwamen 120 enthousiaste studenten van de School of Architecture in Bretagne, naar Hilversum voor een bezoek aan het Raadhuis en o.a. de Snelliusschool. Het bezoek aan Hilversum maakte deel uit van een tour door Nederland die al op zondag 15 oktober begonnen was.
In verband met de grootte van de groep, startte de helft op donderdag met een rondleiding door het Raadhuis terwijl de andere helft naar de Nienke van Hichtumschool en de Snelliusschool ging. Extra leuk was het dat de studenten bij de Snelliusschool onder leiding van twee gidsen naar binnen konden om het gebouw te bekijken. Na twee uur werd het programma omgedraaid. De studenten waren zichtbaar onder de indruk van het werk van architect Dudok.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Het winkelpand van kookwinkel Oldenhof
17/10/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Het winkelpand van kookwinkel Oldenhof
Hilversummers zullen dit gebouw vooral kennen als kookwinkel Oldenhof. Het werd echter gebouwd als warenhuis voor de firma Wortelboer. Gesitueerd op een prominente plek aan de rand van de binnenstad, is het in 1950 gebouwd naar ontwerp van S.G. Barenbrug (1892-1987).
Het winkelpand heeft een voor de bouwtijd karakteristieke, zakelijke Wederopbouwstijl. Het vanuit een onregelmatige plattegrond ontworpen pand is opgetrokken in schone, gele baksteen en glas en staat met drie bouwlagen onder platte daken. De gebogen, op het plein georiënteerde voorgevel is transparant met stalen ramen in de grote vensters.
Door de grote hoeveelheid glas heeft het winkelpand een zeer open uitstraling. Het is in feite een grote etalage en een zeer opvallende verschijning tussen de meer klassieke winkelpanden in de omgeving.
De uit Tilburg afkostige architect S.G. Barenbrug nam in 1947 het architectenbureau va de Hilversumse architect Nic. Andriessen (1892-1947) over. Barenbrug was opgeleid in de traditie van de Amsterdamse School, maar in de jaren dertig trad een sterke versobering op in zijn werk.
In Hilversum zou hij het belangrijkste deel van zijn oeuvre realiseren. Een ander bekend gebouw van Barenbrug is de voormalige Wybertjesfabriek aan de Larenseweg.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Padvindershuisje aan de Schuttersweg
10/10/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Padvindershuisje aan de Schuttersweg
In 1921 kregen de pasvinders in Hilversum een verengingsgebouw gelegen op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan, ontworpen door architect Jakobus (Co) van Laren (1877-1953). Het pandje doet na meer dan honderd jaar nog steeds deinst als clubgebouw van de padvinders. Wekelijks komen hier de leden van Scouting Zuiderkruis samen. In 2002 werd het gebouw aangewezen als rijksmonument.
Het markante gebouwtje is geheel in de stijl van de toen populaire Amsterdamse School opgetrokken. Typische kenmerken van deze stijl zijn de opvallende, parabolische dakvorm, de rond gemetselde steunberen op de hoeken en de erkerachtige ramen met ruitvormige roedeverdeling boven de entree. Eveneens kenmerkend zijn de paraboolvorm die terugkomt in de houten toegangsdeur van het zijgebouwtje en de hoge, taps toelopende schoorsteen met siermetselwerk in de top.
Architect Van Laren was bijzonder gecharmeerd van de individuele, expressionistische vormen van de Amsterdamse Schoolstijl en paste deze in veel ontwerpen toe. In Hilversum had hij zijn eigen architectenbureau en ontwierp zowel landhuizen als woon-winkelhuizen als sociale woningbouw. Van 1931 tot aan zijn dood in 1953 was hij huisarchitect van de Arbeidersbouwvereniging Hilversum. Een ander bekend gebouw van zijn hand is Ons Gebouw aan de Havenstraat, vaak ten onrechte aan Dudok toegeschreven.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Kiosk bij de Kei
03/10/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Kiosk bij de Kei
Van de Kiosk bij de Kei, een gebouwtje uit 1932, neemt menign Hilversummer voetstoots aan dat het ontworpen is door Willem Dudok. Maar dat is het neit. De kiosk is een ontwerp van vader en zoom Bakker, een architectenduo dat een duidelijke stempel heeft gezet op de ontwikkeling van Hilversum.
Ondernemer W. van Gaasbeek wilde eeneenvoudig houten gebouwtje neerzetten, maar daar stak de Hilversumse Schoonheidscommissie een stokje voor. “Ontsierend”, was het oordeel. Het moest een fraai stenen gebouwtje worden dat ook kon dienen als wachthuisje voor buspassagiers, met een bank, toilet, urinoir en telefooncel.
De opdracht ging naar vader en zoon Bakker, die samen een architectenbureau hadden. Bakker sr. was naast architect ook politicus. Zoon Kees was eveneens architect en werd in 1929 partner op het bureau van zijn vader. Samen ontwikkelden ze een aanzienlijk oeuvre in Hilversum en omgeving van vooral strakke en zakelijke werken, afgewisseld met wat romantisch gevormde landhuizen. Vlak voor de opening van de kiosk, op 19 mei 1935, schreef de regionale krant: “De grijze betonnen luifel wordt nog wit geschilderd en de grauwe muren met helderblauwe tegels bemetseld. Dan zal op dit drukke punt zeker een aardig, opgewekt gebouwtje verschenen zijn.”
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Winkelcomplex Avenue aan de ‘s-Gravelandseweg
26/09/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Winkelcomplex Avenue aan de ‘s-Gravelandseweg
Komend vanuit de richting ‘s-Graveland wordt de toegang naar het centrum van HIlversum gemarkeerd door het beeldbepalende winkelwooncomplex Avenue. Dit is in 1912-1914 naar ontwerp van architect C. de Groot JZN. gebouwde complex is een van de vele voorname winkelpanden die men in de jaren 1900-1940 aan de ‘s-Gravelandseweg heeft gebouwd. Het betreft een zeldzaam neobarok complex.
Opvallend zijn het slingerende verloop van de gevel en het hoogopgaande dakvlak. Bovendien heeft de architect gebruikgemaakt van het hoogteverschil dat op de overgang van het villagebied naar het centrum aanwezig is. Decoratieve elementen en natuurlijke materialen zijn door de architect overvloedig toegepast, zoals pilasters, een hoofdgestel met voluten en een tandlijst, en een hoge natuurstenen plint. Erkers, balkons en dakkapellen met gebogen kroonlijst dragen bij aan het gevarieerde beeld. Het geheel heeft een grote allure, passend bij de naastgelegen villawijk.
Bijzonder is dat Avenue in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Dat komt bij winkelwoonhuizen niet vaak voor, zeker als het gaat om de puien op de begane grond. Winkelpuien worden telkens aangepast aan nieuwe modes, met als gevolg dat er in het Hilversumse centrum vrijwel geen historische winkelpuien meer aanwezig zijn.
Home / Nieuws / Fototentoonstelling Fotoclub ’t Gooi in het Raadhuis
26/09/24
Fototentoonstelling Fotoclub ’t Gooi in het Raadhuis
Fotoclub ’t Gooi bestaat 100 jaar! Dat vieren we met een bijzondere fototentoonstelling in het Raadhuis van Hilversum. Deze expositie staat in het teken van de befaamde architect Dudok en zal te zien zijn op werkdagen van 24 september tot 28 oktober.
De 25 door de Fotoclub getoonde foto’s hebben een niet alledaags karakter maar laten een meer kunstzinnig beeld zien van Dudoks bekende (en minder bekende) panden. Daarnaast zijn er ook 36 andere foto’s te zien van diverse clubleden.
Een mooie mogelijkheid om geïnteresseerden kennis te laten maken met de creatieve en culturele wereld van fotografie. Info: www.fotoclubhetgooi.nl
Het raadhuis is geopend op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. De gang kan ook bezichtigd worden tijdens openingstijden van het Dudok Architectuur Centrum van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Theater Santbergen aan de Noorderweg
19/09/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Theater Santbergen aan de Noorderweg
Theater Santbergen, gevestigd op de hoek van de Noorderweg en de Geuzenweg, kent een lange geschiedenis. Al rond 1900 was hier Hotel Santbergen gevestigd, gunstig gelegen naast het eindpunt van de Gooise Stoomtram. Begin jaren 20 breidde het hotel uit met een theater en een kegelbaan. Het ontwerp voor deze uitbreiding werd gemaakt door Dirk van Zanten, van architectenbureau Van Zanten-Batenburg, in een strakke Amsterdamse Schoolstijl. Aan de linkerzijgevel aan de Geuzenweg is nog een aantal Amsterdamse Schoolelementen van het ontwerp van deze architect te vinden.
In 1939 tekende architect Piet Verschuijl voor de uitbrieding in een meer zakelijke bouwstijl. Op de opvallend hoge, smalle schoorsteen werd het woord HOTEL in verticale richting aangebracht. In de jaren 50 was de feestzaal van het hotel een geliefde uitgaansgelegenheid voor dansliefhebbers.
Vanaf de jaren 60 was het pand in gebruik door de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), later de NPO, totdat deze in 2006 naar het Media Park verhuisde. Hierna kreeg het pand onder de naam ‘Theater Santbergen’ een multifunctioneel karakter. Er kwam weer een volwaardige toneelzaal met een foyer en een studio die gehuurd kunnen worden. De hoge schoorsteen kreeg nu de tekst SANTBERGEN, een opvallen herkenningspunt voor wie Hilversum per spoort vanuit het noorden nadert.
Home / Nieuws / Recordaantal bezoekers Hilversumse Open Monumentendagen 2024
16/09/24
Recordaantal bezoekers Hilversumse Open Monumentendagen 2024
Na de zeer succesvolle landelijke openingsavond op vrijdag 13 september, waar maar liefst 6.500 bezoekers op afkwamen, konden ook de Open Monumentendagen op 14 en 15 september op veel animo rekenen. Zo’n 11.000 bezoekers maakten van de mogelijkheid gebruik om de ruim 50 deelnemende Hilversumse monumenten, die normaal veelal voor het publiek gesloten blijven, van binnen te bekijken en genoten van de vele activiteiten die werden georganiseerd. Ook het speciale kinderfestival dat het Dudok Architectuur Festival rondom het Raadhuis organiseerde, werd goedbezocht door veel gezinnen uit Hilversum en omstreken. Daarnaast gaven de diverse liveoptredens bij de monumenten een extra beleving aan de gebouwen.
Eén van de meest opvallende deelnemers dit jaar was de Turkse moskee Mevlana aan de Geuzenweg. Dit gebouw dient als een belangrijk religieus en cultureel centrum voor de lokale moslimgemeenschap en opende dit jaar voor het eerst haar deuren voor het grote publiek. Ook was Hilversum als mediastad goed vertegenwoordigd met deelnemende monumenten als de AVRO-studio en Vioolkist, Beeld & Geluid, het NCRV-studiocomplex en de KRO-studio. Nieuw dit jaar was het STER-gebouw, dat dit jaar voor het eerst mee deed aan de Open Monumentendagen.
Kinderfestival Ook het speciale Kinderfestival, waar diverse monument-gerelateerde activiteiten voor kinderen werden georganiseerd, werd drukbezocht. Kinderen deden enthousiast mee met monumentenyoga, waar met yogahoudingen diverse Hilversumse monumenten werden nagedaan. Ook waren er veel liefhebbers om een eigen monument met Lego te bouwen, de monumentenspeurtocht te doen of bij Grafisch Atelier Hilversum een eigen grafische print te drukken in Dudok-stijl. Daarnaast gingen veel kinderen met hun ouders op zoek naar hun eigen huis en school op de reuzenkaart van Hilversum die op de binnentuin van het Raadhuis was uitgespreid.
Landelijke opening Voorafgaand aan de Open Monumentendagen vond ovrijdagavond 13 september de landelijke opening plaats in Hilversum. Een afgeladen Dudokpark zag hier hoe tv-presentatrice en ambassadrice Janny van der Heijden en Hilversums burgemeester Gerhard van den Top de VriendenLoterij Open Monumentendagen 2024 met de speciale gouden sleutel voor geopend verklaarden, gevolgd door een indrukwekkende lichtprojectie op het Raadhuis. Zo’n 6.500 bezoekers volgden die avond de speciale lichtkunstroute door de stad en genoten van de bijzondere optredens en lichtprojecties bij de negen deelnemende monumenten.
Home / Nieuws / Landelijke opening Open Monumentendag zet Hilversum in de spotlights
14/09/24
Landelijke opening Open Monumentendag zet Hilversum in de spotlights
Een afgeladen Dudokpark zag vrijdagavond hoe tv-presentatrice en ambassadrice Janny van der Heijden en Hilversums burgemeester Gerhard van den Top de VriendenLoterijOpen Monumentendagen 2024 voor geopend verklaarden. Door het symbolische slot met de speciale ‘Open Monumentendagsleutel’ te openen, zetten zij het Raadhuis van Dudok in vuur en vlam, waarna door middel van speciale lichtprojecties het verhaal van Hilversum werd verteld. Het Raadhuis vormde die avond met acht andere Hilversumse monumenten een spectaculaire lichtkunstroute door de stad, waarbij bij elk monument bijzondere projecties en optredens waren te bewonderen.
Janny van der Heijden: “Ik vind het bijzonder en eervol om juist in de stad waar ik al jaren in het kloppend hart van de media werk de landelijke opening van ‘Open Monumentendag’ te mogen verrichten. Nadat 34 jaar mr. Pieter van Vollenhoven ambassadeur is geweest, mag ik nu voor het eerst het startsein voor de Open Monumentendag geven in een stad die ik toch ook een beetje de mijne mag noemen.”
Burgemeester Gerhard van den Top: “De 600e verjaardag van Hilversum biedt een uitgelezen kans om onze rijke geschiedenis en de bijna 1000 monumenten die onze stad telt, in het zonnetje te zetten. Hilversum, als jonge monumentenstad met meesterwerken van architecten zoals Dudok en Duiker, is een unieke plek. Met deze lichtkunstroute langs negen iconische gevels brengen we mensen op een toegankelijke manier in verbinding: met elkaar, met onze bijzondere monumenten en met de stad. Dit weekend openen zo’n 50 monumenten hun deuren, een feestelijke kans om Hilversum op een nieuwe manier te ontdekken.”
Publiekstrekkers De landelijke opening trok naar schatting zo’n 6.500 bezoekers.De straten in Hilversum waren dan ook ongewoon druk met mensen die al fietsend, wandelend of soms zelf met de auto de lichtkunstroute volgden. Zo woonden vele honderden mensen de voorstelling op Stadstuin De Hof bij en hoorden via speciale koptelefoons het door Bas Westerweel ingesproken verhaal over de historie van deze begraafplaats. Een volle Kerkbrink wachtte vol spanning voor Museum Hilversum tot ze naar binnen konden om daar het belevingskunstwerk, een samensmelting van dans, spoken word, muziek en beeldende kunst, uitgevoerd door jongeren, bij te wonen. En ook Begraafplaats Zuiderhof bleek een enorme publiekstrekker. De door Dudok ontworpen begraafplaats, voor deze avond verrijkt met een lichtkunstinstallatie van Tamar Frank, vormde het monumentale decor voor een bijzondere dansvoorstelling waarbij licht, dans en muziek de dunne grens tussen leven en dood verbeeldden.
Zand- en ZoutbunkerMuseum HilversumBegraafplaats ZuiderhofDe VereenigingStadstuin de HofDe MorgensterkerkPinetum BlijdensteinRaadhuis De Vioolkist
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Werf35
12/09/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Werf35
Aan de Mussenstraat in Hilversum-Oost, langs de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort, ligt Werf35, een verzamelplaats van creatieve industrie. Dit voormalige fabrieksterrein moet in de komende jaren worden getransformeerd tot een bruisend nieuw stadsdeel.
Tot eind negentiende eeuw bestond dit deel van Hilversum voornamelijk uit heide-en zand gronden. Na aanleg van het spoor kwam het gebied tot ontwikkeling. Langs de spoorlijn werden grote stukken grond gereserveerd voor de aanleg van industrieterreinen. De ligging ten oosten van het centrum en de bebouwde kom was gunstig vanwege de veelal westenwinden, waardoor de stankoverlast beperkt was. De nabijheid van het spoor was gunstig voor de afvoer van goederen.
In 1916 verscheen op het terrein de eerste fabriek. De Pharmaceutische Handelsvereeniging uit Amserdam produceerde er tabletten en hechtpleisters. Geleidelijk aan kwamen er nieuwe fabriekshallen en allerlei bijgebouwtjes op het terrein. De fabriekshallen kenmerkten zich door een karakteristieke zaagtanddaken (sheddaken). Deze hadden lichtvensters aan de noordzijde die zorgden voor een gelijkmatige lichtinval. Ook nadat eind jaren 20 het terrein in gebruik was genomen door de Gemeentewerf bleef het industriële aanzien intact. In de afgelopen decennium zijn al enkele gebouwen gerestaureerd met behoud van zo veel mogelijk oorspronkelijke karakteristieken.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Dependance Alberdingk Thijm College
05/09/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Dependance Alberdingk Thijm College
Het architectenbureau Alberts & Van Huut van Ton Alberts (1927-1999) en Max van Huut (geb. 1947) werd vooral bekend door hun organische architectuur gebaseerd op antroposofische uitgangspunten. De organische architectuur is mede geinspireerd op de natuur en is gebaseerd op schoonheid en harmonie.
In Hilversum ontwierp het bureau in 1991 een kantoorgebouw voor Woningbouwvereniging van Erfgooiers aan het Laapersveld. Inmiddels is in het gebouw een dependance van het Alberdingk Thijm College gevestigd. Het markante gebouw is een typisch voorbeeld van de organische bouwstijl van de architecten. Dit komt tot uitdrukking in de vormen en kleuren, zowel in het exterieur als het interieur. Er zijn in het gebouw weinig rechte hoeken te vinden, die het menselijk lichaam immers ook niet heeft.
Ook het dak bestaat uit verschillende schuin liggende dakvormen. De kozijnen en boeiborden zijn rood gekleurd. De trappartijen zijn voorzien van hoge glasvensters waarin roodkleurige gevarieerde traceringen zijn verwerkt. De gevel is opgemetseld in roodbruine genuanceerde baksteen. Naast dit voormalige kantoorgebouw ontwierp het architectenbureau in Hilversum ook enkele woonblokken in de wijk Kerkelanden en een kantoorgebouw aan de Naarderweg.
Home / Nieuws / Stadsgesprek WE GAAN DE CODE TUINSTAD KRAKEN!
02/09/24
Stadsgesprek WE GAAN DE CODE TUINSTAD KRAKEN!
Dudok Architectuur Centrum en Stichting Hilversumse Architectuurprijs organiseren op donderdag 26 september een debat en inspiratie sessie ‘De toekomst van de Tuinstad Hilversum’ in het Muziekcentrum van de Omroep.
Hilversum heeft als Tuinstad een uniek karakter. Een Tuinstad behouden en ontwikkelen gaat daarbij niet vanzelf. Het is een uniek samenspel van de omringende natuur en het groen in de stad en de huidige en toekomstige bebouwing. De Tuinstad (een door de Brit Ebenezer Howard ontwikkeld model in 1898) neemt in het denken over andere vormen van samenleven een belangrijke positie in. Daarna zijn er nog vele ontwikkelingen geweest. Echter nergens is het stedenbouwkundig principe zo uitgebreid toegepast als in Hilversum. Het bepaalt voor een groot deel de ruimtelijke identiteit van de stad.
In dit 600-jarig bestaan van Hilversum proberen we de vraag te ontrafelen en te beantwoorden wat de ‘Code Tuinstad’ van iedereen vraagt. Niet alleen om de schoonheid van de stad te behouden maar ook om te verbeteren. Kunnen we de code kraken en deze actief opslaan in de Hilversumse genen.
Vragen als: Waar bestaat het Hilversumse DNA van deze Tuinstad uit? Wat doet het voor onze inwoners. Wat is er nodig om dit unieke karakter te behouden en te versterken? Komen aan bod bij de diverse sprekers en in de paneldiscussie.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Elwin aan de Bothalaan
29/08/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Elwin aan de Bothalaan
Villa Elwin is een forse villa op de hoek van de Bothalaan en de Steijnlaan, twee wegen die in 1901 werden aangelegd als onderdeel van de ontwikkeling van het villapark Kannesheuvel in Trompenberg. Architect Willem Langhout ontwierp het enorme pand in 1902 in opdracht van mevrouw J.E. Iterson-Viruly.
Architect Langhout werd geboren in Woubrugge en vestigde zich in 1877 in Amsterdam. In 1904 verhuisde hij naar het Gooi, waar hij tot omstreeks 1920 actief was als makelaar en architect. Langhout bouwde een aantal grote villa’s, waarbij hij zich liet inspireren door het werk van bekende architecten als K.P.C. De Bazel, H.P. Berlage en J.W. Hanrath.
De villa is speels samengesteld uit diverse verspringende onderdelen met karakteristieke dakopbouw. De wit gepleisterde gevels worden gekenmerkt door accenten van rode baksteen in de vorm van ontlastingsbogen, strekken en speklagen. In 1942 was in de villa de meisjeskostschool Hill House gevestigd en in 1947 werd het pand betrokken door de net opgerichte Radio Nederland Wereldomroep. In de villa kwam onder andere een spreekstudio met regelkamer. Wegens ruimtegebrek vertrok de Wereldomroep in 1961 naar nieuwbouw aan de Witte Kruislaan. Daarna heeft de villa diverse bewoners gehad, waaronder de VARA. Thans huisvest de villa een notariskantoor.
Home / Nieuws / Reuzenkaart Hilversum groot succes op OPEN035
26/08/24
Reuzenkaart Hilversum groot succes op OPEN035
Op 23 en 24 augustus vond OPEN035 plaats. OPEN 035 staat voor duurzame samenwerken tussen de verschillende Hilversumse culturele organisaties en wijken. Het Dudok Architectuur Centrum was dan ook op zaterdag 24 augustus aanwezig met een bijzondere reuzenkaart.
Tegenwoordig zoek je makkelijk je weg met je mobiel. Op deze reuzenkaart van Hilversum (schaal 1:2000) ontdek je kruipend, lopend en vooral met je ogen Hilversum en de omliggende gebieden. De reuzenkaart is eigendom van Mooi Noord Holland en bestaat uit vier delen van 5×5 meter.
Het Dudok Architectuur Centrum kijkt terug op een geslaagde editie van OPEN035. De reuzenkaart is op zondagmiddag 15 september, tijdens het Kinderfestival op Open Monumentendag, aanwezig op het grasveld bij het Dudok Architectuur Centrum.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Rosarium aan de Boomberglaan
25/08/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Rosarium aan de Boomberglaan
Op een centraal punt in de villawijk Boomberg, tussen witte villa’s uit de late negentiende eeuw, ligt een fraaie rozentuin, het Rosarium. De fraaie huizen rondom het Rosarium werden vrijwel allemaal ontwikkeld door de Hilversumse gebroeders de Groot.
Toen deze aan jonkvrouwe A.G. Willink in 1879 grond verkochten, bezwaarden de gebroeders de Groot een gedeelte daarvan met een servituut. Op grond daarvan mocht het terrein niet hoger dan 1.25 meter worden bezet, betimmerd of bebouwd. Daarmee werd de grond onbruikbaar voor de bouw van bijvoorbeeld een villa. In 1912 schonk de latere eigenaar H.E. Kleijn van Willigen de grond aan de gemeente.
Verschillende mogelijkheden werden bekeken, totdat plantsoenopzichter K. Rysdorp met het voorstel kwam er een rosarium van te maken. Op aandringen van raadsleden werd in 1914 het deskundige advies gevraagd van de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg te Naarden. Hij vond de aanleg van een rozengaarde een uitstekend idee. Het werd symmetrisch opgezet in een strakke geometrische stijl. Rondom de rozenperkjes werden bankjes geplaatst, vanaf de straat gezien verstopt achter haagjes. Vanaf 1916 werd het Rosarium gedurende de gehele dag opengesteld. In 1949 werd er een verzetsmonument geplaatst, ontworpen door beeldhouwer V.P.S. Esser.
Home / Nieuws / Expositie Inge Marit Wielinga-Pols in het Raadhuis
20/08/24
Expositie Inge Marit Wielinga-Pols in het Raadhuis
Van donderdag 20 augustus tot 23 september is de expositie Ruimte voor rouwen, de natuur verwondert en biedt troost van Inge Marit Wielinga-Pols te zien in de gangen van het Raadhuis.
De expositie is doordeweeks via de hoofdingang van Raadhuis Hilversum gratis toegankelijk tijdens kantooruren en even erna. In het weekend tijdens openingsuren 12.00 tot 16.00 van het Dudok Architectuur Centrum via de deur van het DAC, even aanmelden bij de receptie.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: twee moderne villa’s aan de Burgemeester Gülcherlaan
08/08/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: twee moderne villa’s aan de Burgemeester Gülcherlaan
Deze moderne panden uit de jaren dertig vallen op door hun blokvorm, de spierwitte gevels en de tiepassing van beton en staal. Ze zijn duidelijk anders dan de meeste huizen in de villawijk Boomberg. De twee huizen zijn gebouwd door architect E.G. Middag in de stijl van het Nieuwe Bouwen, een stroming die in de jaren twintig en dertig internationaal tot ontwikkeling kwam.
In Hilversum zijn onder andere Hotel Gooiland en Sanatorium Zonnestraal kenmerkende voorbeelden van deze stijl. Binnen het oeuvre van de Hilversumse architect Middag vormen de huizen een opvallend element. De Architect bouwde verder in een wat meer aan het traditionalisme en de Amsterdamse schoolstijl verwante stijl.
De huizen aan de Burgemeester Gülcherlaan werden gebouwd in opdracht van de weduwe Vorstelman-Brix, die nummer 34 bewoonde. Het buurpand was de studio met een verblijfsruimte voor haar zoon, die fotograaf was. De gehele begane grond was bestemd voor de uitoefening van zijn beroep De verblijfsruit en een groot dakterras bevonden zich op de verdieping. In 1949 werd de verdieping door architect Middag verbouwd tot woning.
Home / Nieuws / Rijks monumentale benzinepompstation van Dudok open tijdens Open Monumentendag
07/08/24
Rijks monumentale benzinepompstation van Dudok open tijdens Open Monumentendag
Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 vinden de Open Monumentendagen plaats met het thema ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. In Groningen staat één van de twee overgebleven pompstations met transformatorhuisje uit 1953 van architect Willem Dudok.
Het rijk monumentale benzinepompstation met transformatorhuisje is het enige nog in situ zijnde exemplaar dat door architect Willem Dudok is ontworpen voor oliemaatschappij Esso. Alle 112 Dudok‐stations in het land waren grotendeels identiek en als paviljoentje gebouwd. Van deze reeks zijn er slechts twee over, waarvan de enige andere in 1994 naar het Autotron verhuisde. Turfsingel 16 (Groningen) is daarnaast nog een verbijzondering op het ontwerp omdat het – indertijd op verzoek van de gemeente ‐ een transformatorstation herbergt.
De plek van het voormalig tankstation aan de Turfsingel aan de noordzijde van de Diepenring (Dudok aan het Diep) wordt heringericht tot een openbare plek met meer ruimte voor groen, meer verblijfskwaliteit en meer kansen voor ontmoeting en recreatie op en aan het water. In het najaar van 2024 wordt de vlonder in het water afgebouwd en worden de bomen gepland. In het voorjaar van 2025 is de formele opening van Dudok aan het Diep. Veel nieuwe bomen, gras, klein groen en openbare zitgelegenheid op de oever maken het geheel tot een aantrekkelijke, nieuwe verblijfsplek in de binnenstad.
Home / Nieuws / Loop tijdens OPEN035 in twee minuten door Hilversum en omgeving!
05/08/24
Loop tijdens OPEN035 in twee minuten door Hilversum en omgeving!
Iedereen gebruikt tegenwoordig zijn mobiel om de weg te zoeken, maar op de reuzenkaart van Hilversum en directe omgeving ga je op ontdekkingsreis, met je ogen, je voeten of je handen, kruipend, of lopend, maar wel zonder schoenen!
Op zaterdag 24 augustus, tijdens OPEN035, biedt het Dudok Architectuur Centrum (DAC) bezoekers een ruimtelijke beleving van Hilversum, een open ontdekkingstocht naar verbindingen in Hilversum en omstreken. Bekijk van bovenaf je huis, je school, waar je zwemt, sport, of waar je vrienden wonen, waar je graag uitgaat, winkelt of waar je graag hard loopt of liever alleen bent.
Je kunt letterlijk ontdekken welke verbindingen er zijn met je eigen omgeving: de natuur, de dorpen om ons heen. OPEN035 wordt een boeiende ervaring van onze leefomgeving op de kaart. Je kijkt je ogen uit, wordt aangespoord te ontdekken wat je mooi vindt of wat niet, wat je graag anders zou willen zien.
De kaart, gemaakt in 2016 (schaal 1:2000), is eigendom van Mooi Noord Holland en laat Hilversum e.o. zien in vier delen van 5×5 meter. Op zaterdag 24 augustus ligt de kaart van 13.00 – 17.00 uur bij OPEN035, op het marktterrein. Op zondagmiddag 15 september, tijdens het Kinderfestival op Open Monumentendag, ligt de kaart op het grasveld bij het Dudok Architectuur Centrum.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Buen Retiro aan de Trompenbergerweg
25/07/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Buen Retiro aan de Trompenbergerweg
Hoog op de Trompenberg staat de indrukwekkende villa Buen Retiro. Het pand werd in 1875 naar ontwerp van de Amsterdamse architect Isaac Gosschalk (1838-1907) gebouwd in Hollandse neorenaissancestijl.
Tegenwoordig is architect Isaac Gosschalk wat inde vergetelheid geraakt. In zijn tijd behoorde hij echter tot de bekendste Nederlandse architecten. Zijn stijl is zeer herkenbaar en haalt haar inspiratie uit de Hollandse renaissancestijl van de vroegere zeventiende eeuw. Gosschalk ontwierp in Amsterdam prestigieuze projecten als de Heinekenbrouwerij en de Westergasfabriek.
In Hilversum bouwde Gosschalk naast de villa aan de Trompenbergerweg ook Villa Erica aan de ‘s-Gravelandsweg, tegenwoordig in gebruik als bibliotheek. Zijn grootste opdracht in Hilversum is de villa Vogelenzang, eveneens aan de ‘s-Gravelandseweg. Deze imposante villa is helaas in de jaren dertig gesloopt.
Vanaf de Trompenbergerweg heeft men goed zicht op de rijk gedetailleerde voorgevel van Buen Retiro. Naar voorbeeld van de renaissance bevat de villa klassieke ornamenten en een halsgevel die wordt bekroond door een rondboog met schelpmotief. Oorspronkelijk was de villa van een toren voorzien om van het weidse uitzicht vanaf de Trompenberg te kunnen genieten. De villa is in de jaren tachtig na langdurige verwaarlozing gerestaureerd en gelijktijdig aan de achterzijde met een nieuw appartementencomplex uitgebreid.
Home / Nieuws / Expositie Sylvia Quarless in het Raadhuis
25/07/24
Expositie Sylvia Quarless in het Raadhuis
Vanaf 19 juli tot 19 augustus is de expositie van Sylvyia Quarless in de gang van het Raadhuis te bezoeken. Sylvia is geboren op Curaçao, maar al 30 jaar woonachtig in Hilversum
Als laatbloeier begon Sylvia pas een aantal jaren geleden begonnen aan haar grote passie: schilderen. ‘Dromen en ervaringen inspireren mij tot het maken van kleurrijke creaties, waarbij ik mij laat leiden door natuurlijke materialen die ik in mijn omgeving tegenkom’, aldus Sylvia.
De expositie is doordeweeks via de hoofdingang van Raadhuis Hilversum gratis toegankelijk tijdens kantooruren en even erna. In het weekend tijdens openingsuren 12.00 tot 16.00 van het Dudok Architectuur Centrum via de deur van het DAC, even aanmelden bij de receptie.
Home / Nieuws / Slapen in een honderd jaar oud monument
22/07/24
Slapen in een honderd jaar oud monument
Helemaal aan de rand van Hilversum, op Soestdijkerstraatweg 110-112 tussen de bomen, staat het Landhuis Middlesex. Een imponerend landhuis ontworpen door Jacob London tussen 1921-1928. Beide villa’s hebben een kubusvorm met een plat dak. London ontwierp het complex als laatste huis voor zichzelf en zijn vrouw.
De familie van Barnstijn woont al vijftig jaar in het landhuis. Nadat de garage van het huis eerst jarenlang dienstdeed als onder andere showroom en kantoor, besloten huidige eigenaren Sascha Barnstijn en haar man vier jaar geleden om te beginnen met een verbouwing die de opening van de B&B mogelijk maakt. Vorig jaar maart ontving Barnstijn de eerste gasten in de B&B.
Ben je benieuwd geworden naar Landhuis Middlesex? Landhuis Middlesex is te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 september. Om 13.00 en om 14.00 uur vindt een rondleiding plaats onder begeleiding van een gids met daaropvolgend een korte lezing over monument. Kijk hier voor meer informatie en openingstijden
Wil je meer lezen over het wonen en logeren in een honderd jaar oud monument, lees hieronder het gehele artikel van de Gooi en Eemlander d.d. 22 juli 2024.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De voormalige politiepost aan de Larenseweg
18/07/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De voormalige politiepost aan de Larenseweg
De opvallende kapperszaak aan de Larenseweg werd in 1916 ontworpen door de pas in dienst getreden Directeur Publieke Werken Willem Marinus Dudok. Het is waarschijnlijk het eerste gerealiseerde, door Dudok ontworpen gebouw in de gemeente Hilversum.
Oorspronkelijk was het een politiepost en bevond het zich aan de Kerkbrink naast het toenmalige raadhuis. In het bescheiden pandje was een portaal, wachtlokaal, een cel en een toiletruimte aanwezig. Precies genoeg om de orde te bewaken in het gebied rondom de Kerkbrink. Het pandje is gebouw in een voor het vroege werk van Dudok karakteristieke, aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. Enige tijd later bouwde Dudok een tweede politiepost aan de Kleine Drift.
In 1933 werd het pand in zijn geheel verplaatst naar de kop van de Larenseweg. Daar heeft het sinds jaar en dag functie als kapperszaak. Met zijn sprekende kleuren is het echt een blikvanger voor iedereen die Hilversum benadert vanuit Laren.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Albertus Perkstraat 59
11/07/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Albertus Perkstraat 59
Na de opening van de Oosterspoorweg tussen Amsterdam en Amersfoort in 1874 kwam de ontwikkeling van Hilversum in een stroom versnelling.Hilversum werd een populaire locatie voor de bouw van villa’s en landhuizen. Deze ontwikkeling was goed te zien in de wijk Boomberg. Hier verrezen vanaf die tijd vele villa’s.
Het zijn veelal gepleisterde huizen, een flink aantal is gebouwd naar ontwerp van architect Jan de Groot. Jan de Groot was samen met zijn broers Hendrik en Cornelis eigenaar van de Bouwmaatschappij Hilversum. De broers hadden een groot gedeelte van de grond in het gebied in handen gekregen. Vanaf 1873 begonnen zij met de ontwikkeling van het gebied rondom de Boomberglaan.
De villa aan de Albertus Perkstraat werd in 1894-1895 gebouwd in een eclectische bouwtrant. Dat wil zeggen dat de invloeden uit meerdere bouwstijlen zijn gecombineerd. De classicistische hoofdvorm werd gedecoreerd met schijnvoegen en pseudovakwerk in de gevels. De romantische aansluiting aan de omringende natuur blijkt uit de gesneden houten vakwerkelementen en uit de serre. Na een jarenlange verwaarlozing is de villa rond het jaar 2000 gerestaureerd. Tijdens deze restauratie zijn de decoratieve elementen en de oorspronkelijke gevelkleuren hersteld. Voor deze restauratie kregen de eigenaren in 2001 de Pas Op-trofee van de Stichting Hilversum, Pas Op!
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Regenboogkerk
04/07/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Regenboogkerk
Een van de twee moderne Samen-op-Weg kerken in Hilversum is de Regenboogkerk aan de Nassaulaan (de andere is de Morgensterkerk aan de Seinstraat).
Halverwege de jaren 90 werd het voormalige Rooms-Katholieke Ziekenhuis (RKZ), gelegen ten zuiden van de Hilversumse binnenstad, afgebroken. Op het terrein kwamen moderne en gevarieerde appartementencomplexen. In de noord-oosthoek van het terrein, omringd door vooroorlogse villabebouwing, werd in 2000-2001 de Regenboogkerk gebouwd, naar een ontwerp van het Architectenbureau Van Berkel en Bos (tegenwoordige UN Studio),
Het exterieur van de kerk heeft veel weg van een bedrijfsgebouw en bestaat uit een rechthoekige doosvorm van tien meter hoog. Maar de architecten hebben met de buitenwand van verticale glasstroken een transparant gebouw neergezet.
Het interieur bestaat uit twee verdiepingen met een tussenetage. De kapel op de begane grond meet vijftien bij vijftien meter en is zes meter hoog. De ruimte krijgt licht via de matglazen gevel en vier daklichten. De wanden van deze daklichten zijn in felle kleuren geschilderd. De inrichting van de kerkzaal is met grote witte wanden bewust sober gehouden. In de kerkzaal staat een authentiek, historisch Engelse orgel, gebouwd door de Firma William Hill & Sons.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan
27/06/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouwperiode, kwamen veel nieuwe bouwwerken tot stand. Oorlogsschade moest worden hersteld, maar er was ook een grote vraag naar nieuwbouw door de snelle bevolkingsgroei. De toename van de bevolking leidde tot de bouw van een groot aantal kerken voor de vele gezindten in het verzuilde Nederland.
Zo’n typische wederopbouwkerk is de christelijk-gereformeerde Pniëlkerk. De kerk ligt prominent op de zichtas aan het einde van de Van Ghentlaan in Hilversum-Zuid. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect Cornelist Trappenburg (1892-1978) en in 1960 in gebruik genomen.
Het rechthoekige kerkgebouw is opgetrokken in lichtbruine baksteen en kreeg een flauw hellend zadeldak. Typerend is de betonnen omlijsting van de entree die ook terug te vinden was bij de hoge, uitkragende vensters in de zijgevel. Deze indrukwekkende glaswand is helaas bij een latere restauratie verloren gegaan. Kenmerkend voor de bouwperiode is de vrijstaande klokkenstoel met een luidklok die bestaat uit een open constructie van betonnen staanders en dwarsbalken.
Boven de entree bevindt zich een keramische mozaïek van Pieter van Velzen (1911-1990) en Jan Oosterman (1876-1963). De voorstelling betreft Jacob worstelt met de Engel, de scene uit het Oude Testament waar de naam Pniël naar verwijst.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Portiekwoningen aan de Geert Grootelaan in Kerkelanden
20/06/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Portiekwoningen aan de Geert Grootelaan in Kerkelanden
De wijken Kerkelanden en de Hilversumse Meent waren de laatste grote stadsuitbreidingen die in de periode na de Wederopbouw tot stand kwamen. Voor Kerkelanden waren de eerste plannen al in 1953 gemaakt, maar de wijk kwam pas vanaf 1966 tot stand.
Hier ontstond een harmonische wijk met veel groen. Aan de rand van de wijk verschenen de eerste hoge galerij- en torenflats van Hilversum, die verder bestond uit in hofjes georganiseerde eengezinswoningen.
Hoewel er niet vaak aandacht voor is, is het de moeite waard om eens stil te staan bij de architectuur in de wijk Kerkelanden. Zo vinden we aan de Geert Grootelaan drie portiekflats die dwars op de doorgaande rondweg zijn geplaatst naar de hofjes met eengezinswoningen.
De flats zijn in 1968 ontworpen door het Hilversumse architectenbureau Hartman & Eylers. De woongebouwen hebben drie woonlagen boven een plint met bergingen en garages. Tussen de gebouwen is ruimte voor parkeerplaatsen en een brede groenstrook voorzien van een besloten pleintje. Elk gebouw heeft drie trappenhuizen met aan beide zijden een woning.
Bijzonder fraai uitgewerkt zijn de balkons met ruw betonnen borstwering en verticale metalen verbindingsstangen. Deze zorgen voor een verrassend ritme en geven de flats een speels aanzien.
Home / Nieuws / Expositie Meentwerk in het Raadhuis Hilversum
11/06/24
Expositie Meentwerk in het Raadhuis Hilversum
Van 28 mei tot 20 juni 2024 is de Expositie Meentwerk in het Raadhuis Hilversum te bezoeken. Omdat Hilversum 600 jaar bestaat, en de Hilversumse Meent 50 jaar, kregen de kunstenaars van MeentWerk, die het afgelopen jaar in de Kruisdam geëxposeerd hebben, de mogelijkheid om een selectie van hun werk in het Raadhuis te exposeren.
MeentWerk is in 2014 ontstaan uit het initiatief van kunstenaars, wonende in de Hilversumse Meent, om hun recente werk te exposeren in de Kruisdam. Daarvoor wordt dan de Kruisdam het eerste weekend van november omgetoverd tot één grote expositieruimte. Eerst jaarlijks, tegenwoordig eens in de twee jaar. De verscheidenheid van de tentoongestelde werken is groot: fotografie, tekenen, keramiek, schilderen, beeldhouwen etc. Iedere keer is het weer een ‘nieuwe tentoonstelling’, nieuwe deelnemers sluiten aan, hun werken zijn niet eerder in een MeentWerk tentoonstelling te zien geweest.
Graag nodigen wij jou uit om deze expositie in het Raadhuis te bezoeken.
Openingstijden:
Doordeweeks via hoofdingang van Raadhuis Hilversum gratis toegankelijk tijdens kantooruren en even erna. In het weekend tijdens openingsuren 12.00 tot 16.00 van het Dudok Architectuur Centrum via de deur van het DAC, even aanmelden bij de receptie.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: de Emma-apotheek op de Emmastraat
06/06/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: de Emma-apotheek op de Emmastraat
De Emma-apotheek uit 1920-1921 is een voor Hilversum zeldzaam voorbeeld van de architectuurstroming de Nieuwe Haagse School. Kubische volumes, opgetrokken in baksteen met siermetselwerk, zijn ten opzichte van elkaar verschoven tot een speelse compositie met fraaie details. De noordwestgevel is het meest opvallend met alle verspringingen in de gevel.
Het ontwerp is van de hand van de architecten H.F. Sijmons (1881-1961) en Th. Rueter (1876-1963). De Haagse School kwam rond 1920 tot bloei, gelijk met de bekendere Amsterdamse School. Beide stromingen kenmerken zich door een overvloedig gebruik van baksteen. De Haagse vormentaal is echter strakker dan die van de Amsterdamse School. Zeer kenmerken is het gebruik van glas in lood in een strakke vormentaal en torentjes om de gebouwen meer uitstraling te geven.
Het is een architectuurstroming die zich sterk liet inspireren door de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) en ook verwant is aan het werk van W.M. Dudok. De naam Haagse School werd geintroduceerd door architect C.J. Blaauw in het architectentijdschrift Wendingen in 1920, omdat deze architectuur in Den Haag het meest werd toegepast en er daar een tentoonstelling aan was gewijd. Tot op de dag van vandaag staat de Hofstad vol met gebouwen in deze stijk.
De Emma-apotheek is vrij gaaf behouden en is sinds 2002 een rijksmonument.
Home / Nieuws / ‘Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem’ in Hilversum
05/06/24
‘Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem’ in Hilversum
Voor de serie ‘Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem’ heeft Rem een bezoek afgelegd aan Hilversum. In de online serie Nederlandse Bouwkunst door de ogen van Paul Rem, neemt architectuurhistoricus Paul Rem de kijker mee langs de parels van Hilversum en vertelt meer over de historie van de Nederlandse bouwkunst.
In de aflevering over Hilversum geeft Rem een inkijk in het gedachtegoed van de Hilversumse stadsarchitect Willem Marinus Dudok en zijn tijdsgenoten. Hij bezoekt locaties als Landgoed Zonnestraal (1919 / Jan Duiker), Theater Gooiland (1936 / Jan Duiker en B. Bijvoet) en de Snelliusschool (1931-1932 / W.M. Dudok). Deze serie is een echte aanrader voor architectuurliefhebbers en te bekijken op maandag 2 september om 21.10 uur op NPO 2 (of voor die tijd online te zien op maxvandaag.nl)
Home / Nieuws / Vaderdag Torenbeklimming met voorafgaand concert door het Goois Jeugd Orkest
05/06/24
Vaderdag Torenbeklimming met voorafgaand concert door het Goois Jeugd Orkest
Op zondag 16 juni om 11.00 uur speelt het Goois Jeugd Orkest in de Burgerzaal van het Raadhuis. Het concert is gratis te bezoeken, na afloop van het concert kan de toren van het raadhuis beklommen worden.
Ben je nog op zoek naar een leuk Vaderdagcadeau? Verras je vader dan met dit concert en de torenbeklimming van het Raadhuis. Ga via de Burgerzaal met de gouden kolommen, de Raadzaal met de fluisterbankjes, naar de 47 meter hoge toren van waaruit je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt tot wel 30 km. Kijk of je van bovenaf jouw (t)huis kunt zien!
De torenbeklimming is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Home / Nieuws / Excursie Mediapark in samenwerking met KNOB op vrijdag 14 juni
03/06/24
Excursie Mediapark in samenwerking met KNOB op vrijdag 14 juni
In het verleden was het Mediapark hermetisch afgesloten. Zo’n 20 jaar geleden gingen de hekken open. Toch blijven bijzondere gebouwen zoals Villa VPRO, het NOS- en het NTR-gebouw voor het publiek grotendeels verscholen.
De KNOB-excursie Mediapark biedt een mooie kans voor liefhebbers van iconische architectuur om naar én achter de gevels te kijken. Na een introductie door Rudy Stroink, voormalig eigenaar van het Mediapark, verkennen we onder leiding van architectuurgids Norman Vervat wandelend de architectuur van het grootste media-cluster van Europa. De excursie start bij Villa VPRO, het eerste project van MVRDV dat in 1997 is gerealiseerd. Vervolgens brengen we korte bezoeken aan het Instituut voor Beeld en Geluid (Neutelings Riedijk, 2006) en het NOS gebouw (Jan H. van der Zee, 1978 en 1985). We sluiten de middag af bij David’s Bar & Restaurant.
Voorafgaand aan de excursie organiseren we in Villa VPRO de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Alle KNOB-leden zijn daarvoor van harte uitgenodigd!
Programma
11.00 – 11.45 uur | Algemene ledenvergadering Villa VPRO, De Bovenkamer
12.00 uur | Rondleiding door Villa VPRO Start bij de ingang van Villa VPRO, wie niet bij de ALV aanwezig was halen we hier op
12.45 uur | Lunch in de kantine van Villa VPRO
13.30 uur | Inleiding door Rudy Stroink, voormalig eigenaar van het Mediapark
14.00 uur | Start wandeling over het Mediapark onder begeleiding van architectuurgids Norman Vervat (Dudok Architectuurcentrum)
16.00 uur | Gezamenlijke afsluiting bij David’s Bar & Restaurant
Kosten
* KNOB-lid: gratis (wel graag aanmelden)
* Geen KNOB-lid: € 15
* Actie voor niet-leden: € 50 voor excursie + gratis KNOB-lidmaatschap 2024 (t.w.v. € 75)
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Bethlehemkerk
30/05/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Bethlehemkerk
De Bethlehemkerk is een typisch voorbeeld van kerkenbouw uit de wederopbouwperiode. De kerk werd in 1963 in gebruik genomen. Het ontwerp was van de Baarnse architect David Zuiderhoek (1911-1993) en omvatte niet alleen een kerkgebouw, maar tevens een kosterswoning, jeugdhonk, fietsenstalling en klokkentoren. In 2015 is het gebouw van binnen grondig verbouwd en kreeg het een prachtige stilteruimte.
In de naoorlogse periode breidde Hilversum verder uit naar het zuiden. Om de gelovige nieuwe inwoners in hun eigen wijk te kunnen bedienen, kwamen in deze periode ook veel nieuwe kerkgebouwen van allerlei gezindten tot stand (waarvan vele inmiddels al weer zijn afgebroken). De Nederlands hervormde Gemeente liet een kerkgebouw ontwerpen door architect David Zuiderhoek. De predikant van de kerk, dominee Onstein, was zeer nauw bij de bouw betrokken. De kerk kreeg de naam Behtlehemkerk.
Het kerkgebouw heeft voor de bouwtijd karakteristieke kenmerken van de latere, ‘strakke’ fase van de Wederopbouwperiode. Eveneens kenmerkend voor deze periode was dat de toren los van de andere gebouwen kwam te staan.
Op verschillende plaatsen voorzag de architect het gebouw van opvallende betonnen lamellen. Hoog in de gevels van de kerkzaal plaatste hij kleine venstergroepjes, die als patroon in de toren terugkomen als galmgaten. De vensters zijn voorzien van gekleurd glas in decoratieve betonnen omlijstingen.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Industria
23/05/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Villa Industria
Op de plek waar in 1885 de gemeentelijke gasfabriek werd opgericht, toen nog een landelijk stuifzandgebied op de heide ten oosten van het in 1874 geopende spoorwegstation, verscheen in de jaren 2004-2016 een geheel nieuwe woonwijk met de naam Villa Industria. Het masterplan voor de wijk werd gemaakt voor het internationale architectenbureau Mecanoo Architecten.
De naam Villa Industria verwijst naar de vroege ontwikkeling van deze plek toen veel industrieën en industrietjes zich aan de oostkant van Hilversum vestigden. De wijk is geïnspireerd op het vroege industriële karakter van de locatie. Toen begin zestiger jaren het aardgas in Slochteren werd ontdekt, besloot de gemeenteraad voor de gasdistributie op het Groningse gas over te gaan en werd de gasfabriek buiten gebruik gesteld.
Aan het eind van de twintigste eeuw ontstonden plannen om een woonwijk op het terrein te bouwen. Een grondige sanering van het terrein was nodig voordat dit daadwerkelijk kon worden bebouwd. De architectuur van de woningen heeft industriële detailleringen, daarmee verwijzend naar de bijzondere geschiedenis en bijdragen aan het industriële karakter. De drie markante woontorens op de hoek van de Jan van der Heijdenstraat en de Minckelersstraat refereren aan de cilindervormige gashouders van de voormalige gasfabriek. Opvallend zijn ook de verschillende daksoorten die zijn toegepast die eveneens verwijzen naar vroege industriële gebouwen. De verschillende woningen hebben alle eenzelfde materialisering, waardoor samenhang en eenheid ontstond.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: KNP-gebouw aan de Bonairelaan
16/05/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: KNP-gebouw aan de Bonairelaan
Het jongste gemeentelijk monument va Hilversum is het kantoorgebouw aan de Bonairelaan 4-6. Het witte gebouw staat op een prominente plek, goed zichtbaar voor iedereen die vanaf de A27 via de afslag Hilversum de gemeente binnenrijdt.
Dit modernistische gebouw werd ontworpen door de wereldberoemde Amerikaanse architect Richard Meier (1934) in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (KNP), die er in 1992 zijn hoofdkantoor in vestigde.
Het glanzend witte kantoorgebouw bestaat uit een kubusvormig ontvangstgebouw van vier verdiepingen met entree, hal, en oorspronkelijk restaurant voor personeel en directie, directiekamers, presentatieruimte en vergaderzalen en een dakterras. Het ontvangstgebouw is verbonden met een lange rechthoekige kantoorvleugel van twee verdiepingen dat op ronde kolommen rust.
Zeer kenmerkend voor de stijl van Meier is de gevelbekleding van wit gemoffelde aluminium platen, die ook terug te vinden is in het stadhuis annex bibliotheek van Den Haag, het enige andere gebouw van meier in Nederland (1995). Wit is volgens Meier de mooiste kleur, omdat alle kleuren van de regenboog daarin te zien zijn. Wit verandert steeds door het veranderende licht, door wolken, de zon en de maan. De KNP verkocht het pand alweer in 1996 en na diverse andere bewoners te hebben gehad, dient het gebouw nu als tijdelijk onderkomen van de politie Hilversum.
Home / Nieuws / Officiële opening Open Monumentendag 2024 in Hilversum
13/05/24
Officiële opening Open Monumentendag 2024 in Hilversum
We zijn enorm trots om bekend te mogen maken dat dit jaar de landelijke opening van Open Monumentendag plaatsvindt in Hilversum op vrijdagavond 13 september!
Onlangs overhandigde de burgemeester van Zwolle, de openingsstad van vorig jaar, daarom de speciale Open Monumentendag sleutel aan onze eigen burgemeester Gerhard van den Top. Het spectaculaire startsein vindt op vrijdagavond 13 september plaats bij het Raadhuis van Dudok, waarna je tijdens de openingsavond een speciale lichtkunstroute door Hilversum kunt volgen langs bijzondere optredens en monumenten.
In 1950 ontwierp Hendrik Bunders (1892-1965) in opdracht van garagehouder Ru Schouten een modern servicestation aan de Larenseweg 279. Ru Schouten bezat een garagebedrijf, autohandel en autorijschool aan de Spoorstraat in Hilversum. Hij was een echte autoliefhebber en zou in 1951 deelnemen aan de Rally van Monte Carlo. Door een ongeval op weg naar de start moest hij helaas afzien van deelname.
Het servicestation kreeg een strategische ligging aan de toegangsweg vanuit Laren. Het gebouw, inmiddels een gemeentelijk monument, herbergde een benzinepomp, wasinrichting, kantoor en showroom en werd gebouwd in een zakelijke wederopbouwstijl. In de werkplaats waren de allernieuwste Amerikaanse vindingen toegepast en er was zelfs een ‘Quick-Service, waarin de diverse handelingen in extra snel tempo worden verricht’.
In 2010-2011 werd het destijds ernstig verwaarloosde pand gerestaureerd en van een moderne uitbreiding voorzien. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor. Als illustratie van de grote opkomst van het autoverkeer in de naoorlogse periode – bijna alle vergelijkbare gebouwen in Nederland zijn inmiddels gesloopt – heeft het voormalige servicestation een grote monumentale waarde. De oorspronkelijk uit Nijmegen afkomstige architect Hendrik Bunders heeft een groot stempel op de ontwikkeling van Hilversum gedrukt en vele projecten gerealiseerd. Van villa’s aan de Bachlaan en Witte Kruislaan tot grootschaliger woningbouw aan de Noorderweg en de Erfgooiersstraat.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Palace Residence
02/05/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Palace Residence
In 1974 verrees een modern appartementengebouw met 73 luxe woningen aan een belangrijke kruising van de ringweg voor doorgaand verkeer. Het gebouw is ontworpen door architect Robert Magnée (1915-2002). De naam voor het flatgebouw is afgeleid van het Palace hotel, dat jarenlang op deze plek had gestaan en menig toerist van tijdelijke woonruimte had voorzien.
Palace Residence is een exemplarisch voorbeeld van de structuralistische bouwstijl uit de jaren zeventig. Het gebouw bestaat uit een hogere vierkante torenvleugel en twee haaks op elkaar staande lagere vleugels. Het hoge bouwdeel accentueert de hoek van de kruising en vormt een markant oriëntatiepunt.
De gevel aan de ‘s-Gravelandseweg vertoont een geometrisch patroon van strakke horizontale lijnen en een afwisselende dieptewerking. Er is veel gebruik gemaakt van eigentijds grindbeton. Door de terugliggende rooilijnen ontstond ruimte voor een groene inrichting rondom het flatgebouw. Het appartementengebouw bevatte ook een ontmoetingsruimte, bibliotheek, parkeergarage en restaurant.
Architect Robert Magnée kwam in 1936 in dienst bij het architectenbureau van Dudok. In 1956 werd hij compagnon bij Dudoks bureau. In 1963 zette Magnée het bureau voort onder zijn eigen naam: R.M.H. Magnée. In 1980 was hij een van de oprichters van de Dudok Stichting, de voorloper van het Dudok Architectuur Centrum. Als voorzitter bleef Magnée tot op hoge leeftijd een onvermoeibare ambassadeur van Dudoks werk en gedachtegoed.
Home / Nieuws / Nieuwe tentoonstelling Danielle Bosschaart in het Raadhuis
01/05/24
Nieuwe tentoonstelling Danielle Bosschaart in het Raadhuis
Hilversum. De mediastad waarin het gaat om ‘beeld en geluid’. Waar zien en gezien worden in iedere vorm, op iedere straathoek ervaren wordt. Voor Danielle het thema van een serie foto’s van Hilversummers of mensen ín Hilversum die ze op straat tegenkwam. De expositie “Zien en gezien worden” is te zien in het raadhuis van Hilversum van 30 april t/m 27 mei 2024.
Danielle, een professioneel fotograaf uit Hilversum, laat emotie de hoofdrol spelen in haar verrassende composities waarmee ze haar realistische werk tot leven brengt. Bruiloften, Newborn en familiefoto’s en personal branding shoots behoren tot haar dagelijks werk, waarbij ze altijd mensen op een mooie en indrukwekkende manier weet vast te leggen.
Naast portretten toont Danielle in deze expositie ook enkele beelden die zij heeft gemaakt in de prachtige natuurgebieden die Hilversum kent. Deze werken zijn ook te koop als afdrukken. Voor meer informatie kijk op www.daniellebosschaart.com.
De tentoonstelling is doordeweeks via hoofdingang van Raadhuis Hilversum gratis toegankelijk tijdens kantooruren. In het weekend, tijdens openingsuren 12.00 tot 16.00 uur van het Dudok Architectuur Centrum via de deur van het DAC, even aanmelden bij de receptie.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De Vereeniging
25/04/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De Vereeniging
Aan het einde van de 19e eeuw was er in Hilversum een tekort aan ruimte waar culturele en vrijzinnige verengingsactiviteiten konden plaatsvinden De bekende Amsterdamse architect Abraham Salm (1875-1915) kreeg daarom de opdracht om een verenigingsgebouw te ontwerpen waar verschillende verenigingen lokalen konden huren. Daarnaast was het mogelijk om er ook kleine toneel- en muziekuitvoeringen te geven.
De opdracht voor de bouw werd gegeven door de N.V. Maatschappij tot exploitatie van het Gebouw ‘De Vereeniging’, opgericht door de eerste vrijmetselaarsloge in Hilversum, de Gooische Broederschap. Tegenwoordig zijn er drie vrijemetselaarsloges in De Vereeniging werkzaam: De Gooische Broederschap, Opgang en Wolfgang Amadeus Mozart. Het gebouw is tot 1980 de thuisbasis geweest van het Groot Omroepkoor. Ook werden hier de examens afgenomen van het Hilversums Conservatorium.
Het gebouw werd ontworpen in een eclectische bouwstijl. waarbij jugendstil-elementen en chaletstijl zijn gecombineerd. Opvallend is de donkere plint met daarboven witgepleisterde gevels, voorzien van rode banden. Het overstekende dak met houten vakwerkversiering is karakteristiek voor de destijds in onze regio zeer populaire chaletstijl. De prachtige glas-in-loodramen hebben jugendstil-kenmerken. Enkele jaren geleden is het gebouw zorgvuldig gerestaureerd. Daarbij is ook het door de architect ontworpen kleurenschema gereconstrueerd.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Muziekcentrum van de Omroep
18/04/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Het Muziekcentrum van de Omroep
(MCO) aan de Heuvellaan omvat de oudste radiostudio van Nederland, die de VARA in 1930 liet bouwen naar een ontwerp van architecten Adolf Eibink (1893-1975) en Jan Antonie Snellebrand (181-1963). Zij ontwierpen een complex met een voor die tijd zeer moderne uitstraling van witte, strakgestukadoorde bouwdelen. De radiostudio kreeg een dubbelgeknikte kap, met pannen gedekt, ingegeven door de akoestiek.
De architecten hielden zich ook bezig met de inrichting van de grote radiostudio. Aan de onderzijde waren de wanden bekleed met hout en kurk. Daarboven kwamen panelen die voor een optimale geluidsweerkaatsing zorgden. Aan een van de korte zijden kwam een fraai rooster met daarachter een orgel. Boven het orgel was een klein toeschouwersbalkon. Omdat in een studio de tijd een belangrijk gegeven was, hingen overal klokken, die eveneens door de architecten werden ontworpen.
Het VARA-studiocomplex werd meerdere malen uitgebreid. Inde jaren 1958-1962 werden naar een ontwerp van de architecten Ben Merkelbach en Piet Elling een glazen entreehal, een technische vleugel en verschillende studio’s aangebouwd. De technische vleugel met een gevel van lichtgeglazuurde baksteen heeft een opvallende uitstulping met een kunstwerk van stijlkunstenaar Bart van der Leck (1876-1958). Eind jaren zestig ontwierp bureau Elling een grote waaiervormige concertstudio die aan de achterzijde werd gebouwd. Na een grondige verbouwing onder auspiciën van De Architecten Cie werd het complex in 1995 de thuisbasis voor de klassieke radio-orkesten, het Metropole Orkest, het Groot Omroepkoor en de Muziekbibliotheek van de Omroep.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum in ‘Vraag het de Hilversummers: cultuur’
12/04/24
Dudok Architectuur Centrum in ‘Vraag het de Hilversummers: cultuur’
Op de wekelijkse ‘vraag het de Hilversummers’ van Hilversummers.nl werd het Dudok Architectuur Centrum genoemd als antwoord op de vraag ‘Wat is jouw favoriete culturele plek in Hilversum’?
Het Dudok Architectuur Centrum werd op Hilversummers.nl geroemd want de combinatie van oude verhalen en het thema ‘Mooier maken’ vangt de essentie van wat Hilversum is. Een hele eer voor het Dudok Architectuur Centrum om zo genoemd te worden door de inwoners van onze mooie stad.
Over de website Hilversummers.nl
Hilversummers. Mooimakers. Met elkaar iedereen die Hilversum mooier, gaver, duurzamer, inclusiever, aardiger, toffer wil maken. Op elk gebied. Van een gave Mus op de Riebeeck tot politiek voor jongeren en een mediabusje voor het straatfeest. Vanuit visie, idee en intentie via een initiatief en plan. Middels actie en samenwerking naar beleving en herinnering. Samen geven we vorm aan ons Hilversum.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De Melkfabriek
11/04/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De Melkfabriek
In 1955 begon in opdracht van de Verenigde Gooise Melkbedrijven de bouw van een hypermoderne zuivelfabriek aan de Larenseweg. Het ontwerp van de fabriek werd gemaakt door de Hilversumse architect Marinus Breebaart (1913-1993) in samenwerking met het technische bureau van Martens en Kramer uit Oosterhout. De bouw duurde 2,5 jaar.
De fabriek is een exemplarisch voorbeeld van industriële architectuur uit de wederopbouwperiode en is een gemeentelijk monument. De efficiënte en functioneel ingerichte fabriek kenmerkte zich door de heldere, naoorlogse modernistische vormentaal. Er is gebruik gemaakt van beton voor de constructie, baksteen voor gevelinvulling, en staal en glas. Ook de dakconstructie, die bestaat uit schaaldaken voor het fabrieksgedeelte en platte daken voor de overige bedrijfsonderdelen, is typerend voor de periode van de wederopbouw.
Het fabriekscomplex werd officieel geopend op donderdag 21 november 1957 door burgemeester Boot in aanwezigheid van tweehonderd genodigden. Op de openingsdag legde Prins Bernhard een niet-officieel bezoek aan de fabriek af. Hij liet zich uitgebreid voorlichten over de moderne methoden van melkverwerking. De melkfabriek bleef bijna vijftig jaar in gebruik, maar werd uiteindelijk in 2005 buiten gebruik gesteld.
Na enige jaren leegstand werd het industriële gebouw begin jaren 2010 succesvol herbestemd tot een multifunctioneel gebouw waarin onder andere een kleuterschool, een woningbouwcorporatie en meerdere appartementen zijn ondergebracht. De belangrijkste kenmerken van de industriële uitstraling van de vroegere fabriek zijn hierbij goed bewaard gewelven.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Emmauskerk
04/04/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Emmauskerk
In 1969 werd de rooms-katholieke kerk van de nieuw opgerichte parochie St. Jan Evangelist in de westelijke uitbreidingswijk Kerkelanden gewijd. Vanwege de vorm van de kerkzaal kreeg de kerk de bijnaam De Waaier. Het was de tijd waarin nieuwe kerken niet meer de monumentale architectuur van voorheen kregen, maar eerder als wijkcentra midden in de samenleving moesten staan. Het kerkgebouw moest voor meer functies gebruikt kunnen worden dan alleen de eredienst.
De bakstenen kerk had geen toren en kreeg een eigentijdse waaiervormige kerkzaal, waarbij de kerkgangers rondom het altaar, dat midden in de zaal stond, konden zitten. De zaal werd verlicht door hoge ramen en door twee bijzondere halfcirkelvormige lichtopeningen in het dak.
Daarnaast kreeg het gebouw verschillende ruimtes voor verenigingsgebruik. In de kerk bevinden zich een zevenkantige doopvont en een kruiswegstatie van Max Weiss, die afkomstig zijn uit de voormalige Sint-Clemenskerk aan de Bosdrift.
Het kerkgebouw werd ontworpen door de katholieke architect Antoon van Kranendonk (1917-1991), hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Delft en mede-oprichter van het architectenbureau Thunissen-van Kranendonk-Becka. Zij ontwierpen hoofdzakelijk voor katholieke opdrachtgevers, waaronder een groot aantal kerkgebouwen. De Emmauskerk is nog geen monument, Wat denkt u, verdient dit ‘jonge’ kerkgebouw de status van een beschermd monument?
Home / Nieuws / Nieuwe tentoonstelling Mattijs Wolthaus in het Raadhuis
04/04/24
Nieuwe tentoonstelling Mattijs Wolthaus in het Raadhuis
De nieuwe tentoonstelling van Mattijs Wolthaus is vanaf nu tot 29 april te bezoeken in het Raadhuis. Een tentoonstelling gekenmerkt door warme kleuren en krachtige vormen.
Het werk van Mattijs Wolthaus (Leiden, 1971) wordt gekenmerkt door warme kleuren en krachtige vormen. Mattijs laat zich inspireren door de natuur en vertaalt dit naar abstracte schilderijen. Zijn oeuvre omvat zowel energieke en levendige doeken als meer verstilde werken. De werken op papier worden opgebouwd uit tientallen dunne lagen, wat resulteert in een diepgaande kleurervaring.
Mattijs heeft Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd in Utrecht en heeft verschillende filmopleidingen gevolgd. Daarna heeft hij een opleiding tot klassiek portret- en modelschilder gevolgd aan de Wackers Academie in Amsterdam. Zijn kunst wordt tentoongesteld door galeries zowel binnen als buiten Nederland.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: H-Park aan de Oude Amersfoortseweg
28/03/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: H-Park aan de Oude Amersfoortseweg
Aan het begin van de vorige eeuw bouwde het innovatieve Duitse farmaciebedrijf Beiersdorf een uitgebreid fabriekscomplex aan de Oude Amersfoortseweg 121-123 in Hilversum. Het bedrijf van ‘uitvinder’ van de al snel wereldberoemde Nivea-crème en van de zelfklevende pleisters met een gaasje onder de naam Hansaplast, destijds een revolutie in wondverzorging.
In 19151 werd het complex uitgebreid met een compleet nieuwe fabriek ‘voor chemisch-farmaceutische producten’ in een typisch na-oorlogse industriële bouwstijl, ontworpen door architect E.G. Middag (1897-1985). Kenmerkend waren de lange rijen vensters in stalen kozijnen, ritmisch aangebracht tussen over de gehele hoogte van de gevel vooruitstekende betonnen kolommen.
Jarenland waren de hoge schoorsteen en de in de avond opvallende blauwe letters ‘NIVEA’ op de fabriek een markant en herkenbaar oriëntatiepunt langs het spoor van Hilversum naar Amersfoort. Deze verdwenen nadat het bedrijf begin jaren tachtig uit Hilversum vertrok.
Enige tijd was in een van de kantoren op het terrein het Nederlands Omroepmuseum gevestigd, en later de Hogeschool voor de Kunsten. Tegenwoordig is het terrein van alle overbodige gebouwen ontdaan. Het overgebleven H-vorige complex (waarnaar de naam H-park verwijst) is omgetoverd tot een moderne woon-werkleefomgeving. De robuuste naoorlogse karakteristieken van de voormalige Beiersdorffabrieken zijn opnieuw zichtbaar gemaakt. Door de sloop van een deel van het oude fabriekscomplex ontstond er rondom ruimte voor een fraaie parkaanleg.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: badhuis aan de Bosdrift
21/03/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: badhuis aan de Bosdrift
In 1920 vroeg de gemeenteraad Dudok om plannen te maken voor de bouw van een volksbadhuis annex schoolbad en een dertigtal arbeiderswoningen op het gemeenteterrein tussen de Hilvertsweg en de Bosdrift. In de tijd waarin douches in arbeiderswoningen nog nauwelijks voorkwamen, waren badhuizen in volkswijken van groot belang.
Dudok ontwierp een streng symmetrisch badhuis dat geheel in donkere baksteen werd opgetrokken en werd voorzien van een als schoorsteen dienende toren. Ook de plattegrond was heel symmetrisch. Het baden was strikt geschieden: de mannen gingen via de linkeringang naar binnen en de vrouwen door de rechteringang.
De slanke toren vormde een markant orientatiepunt in de wijk. Hierover schreef Dudok:”De schoorsteen is, als bouwdeel, tusschen de beide ingangen geplaatst. zoodanig, dat hij tevens een sierend bouwdeel is.”
De exploitatie van het badhuis werd uitbesteed aan de Vereniging Volksbaden Hilversum, die bij de gemeente op de bouw van het volksbadhuis had aangedrongen. Nadat in 1951 een doucheruimte in de sociale woningbouw verplicht was gesteld nam het aantal bezoekers snel af. Ook het aantal woningen met een zit-of ligbad nam toe.
In 1975 moest het badhuis daarom zijn deuren sluiten. Vervolgens werd het een gezondheidscentrum. Enkele jaren geleden is het gebouw, een rijksmonument, na langdurige leegstaand voorbeeldig gerestaureerd en omgebouwd tot twee woningen.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum open op Koningsdag 2024
21/03/24
Dudok Architectuur Centrum open op Koningsdag 2024
Op zaterdag 27 april vieren wij Koningsdag! Door heel Hilversum worden diverse activiteiten georganiseerd. Koningsdag wordt uitgebreid gevierd in het Dudokpark met onder andere memory spellen, kleurplaten en 600 lego blokken om zelf het Raadhuis na te bouwen!
Speciaal voor Koningsdag is het Dudok Architectuur Centrum geopend. Ga mee met een gids met een korte rondleiding door het Raadhuis. Tijdens deze rondleiding beklim je de 45 meter hoge toren en eindig je met een prachtig uitzicht over de stad. De rondleidingen beginnen om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur (duur 30 minuten).
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Oude Raadhuis aan de Kerkbrink
14/03/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Oude Raadhuis aan de Kerkbrink
Museum Hilversum is gevestigd in het oorspronkelijke raadhuis van Hilversum. De kern van het markante gebouw op de Kerkbrink is inmiddels zo’n 250 jaar oud en is daarmee een van de oudste gebouwen van Hilversum.
Het Oude Raadhuis werd in 1880-1881 ontworpen door gemeente-architect Johannes Rietbergen (1836-1896). De uitbreiding van het gemeentelijke takenpakket evenals de enorme bevolkingsgroei die de gemeente in de tweede helft van de negentiende eeuw doormaakte, noodzaakten tot uitbreiding van het bestaande ‘regthuys’ uit 1768. Johannes Rietbergen maakte een plan in neorenaissancestijl. Deze stijl was toen zeer populair en bij uitstek geschikt bevonden voor raadhuizen, omdat hij verwees naar vroegere stadhuizen uit de zeventiende eeuw, een periode die destijds stond voor burgertrots en zelfbewustzijn.
Omdat Hilversum na 1900 maar bleef groeien werd het gebouw al vrij snel weer te klein en werd besloten tot de bouw van het huidige raadhuis. Het pand verloor in 1931 definitief zijn functie. Het is vandaag de dag niet meer voor te stellen, maar ooit heeft men overwogen om het voormalige raadhuis te slopen. Gelukkig liep het anders en in 1987 werd het pand, na een periode van leegstand en verwaarlozing, grootscheeps gerestaureerd. In het pand werd het Goois Museum ondergebracht dat later opging in Museum Hilversum. Sinds 2002 is het gebouw een rijksmonument.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: Wijkcentrum de Geus
07/03/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: Wijkcentrum de Geus
Het statige wijkgebouw De Geus is gebouwd in 1905-1906 als School met den Bijbel voor de kinderen van de wijk Over ’t Spoor. Het ontwerp kwam van architect E. Hogervorst. De kleurige accenten die de voorgevel sieren zijn kenmerkend voor de bouwstijl aan het begin van de vorige eeuw. In de jaren zeventig vestigde Wijkcentrum De Geus zich in het gebouw, dat een gemeentelijk monument is.
De aanleg van de Oosterspoorlijn in 1974, die Amsterdam met het oosten van het land verbond deelde Hilversum in tweeën. Het deel dat ten oosten van het spoor kwam te liggen kreeg de naam Over ’t Spoor. Al gauw vestigden zich hier nieuwe industrieën en kwam de ontwikkeling van de wijk op gang. De voornamelijk arbeidsbevolking nam sterk toe en daarmee de behoefte aan woningen, scholen en kerken.
Aanvankelijk gingen de kinderen in het oude dorp naar school, maar de spoorwegovergang vormde een hinderlijke barrière. In 1904 verrees de eerste Openbare Lagere School in de wijk (aan de Huygensstraat). In opdracht van de Vereeniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met den Bijbel onder den zinspreuk ‘Eben Haëzer’ bouwde men vervolgens de Christelijke School aan de Geuzenweg. Op 1 mei 1906 vond de feestelijke opening plaats in aanwezigheid van burgemeester en wethouders. Al in 1912 werd de school opgehoogd met een tweede verdieping, waarin twee klaslokalen werden ondergebracht, eveneens naar ontwerp van E. Hogervorst.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum belicht: De Kapel
29/02/24
Dudok Architectuur Centrum belicht: De Kapel
Wekelijks zet het Dudok Architectuur een bijzonder gebouw in de schijnwerper en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument zijn of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.
De Kapel aan de ‘s-Gravelandseweg 144 werd in 1898 als koetshuis ontworpen door architect Abraham Salm (1857-1915) in de stijl van een Zwitsers chalet met bijzondere classicistische details. Het koetshuis werd volledig opgetrokken uit zwart geschilderde horizontale grenen delen. Beneden bevond zich een garage voor de koets met paardenboxen, boven waren een koetsierswoning en hooi zolder.
Het huis behoorde bij het landgoed Quatre Bras van eigenaar en opdrachtgever Geert van Mesdag (1863-1949). In 1898 betrok Van Mesdag de jugendstilvilla Quatre Bras op het gelijknamige landgoed, die in 1938 werd afgebroken. Tussen 1915 en 1919 was hij lid van de Hilversumse gemeenteraad. Na zijn overlijden herdacht burgemeester Lambooy van Hilversum hem met de volgende worden: “Een der edele burgers van Hilversum is overleden. De heer van Mesdag heeft zijn leven lang goed gedaan. Waar nood was heeft hij die willen lenigen, de smart heeft aangevoeld en bezielend heeft gewerkt. Hij rust in vrede.” Van Mesdag leeft tot op de dag van vandaag voort in de naastgelegen Geert van Mesdagweg.
Het koetshuis werd in 1953 in gebroken genomen als kerk door de Remonstrantse Gemeente. Tegenwoordig dient het pand als kerkgebouw voor de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hilversum onder de naam ‘De Kapel’. Het gebouw werd in 2002 aangewezen als Rijksmonument.
Home / Nieuws / Tentoonstelling Françoise Stoop in het Raadhuis
20/02/24
Tentoonstelling Françoise Stoop in het Raadhuis
Vanaf 20 februari tot en met 2 april 2024 is de tentoonstelling van Françoise Stoop te bezoeken in het Raadhuis. Een tentoonstelling met schilderijen en keramiek (draaiwerk).
In het werk van Françoise Stoop (1963) staat tijd en natuur, het wonderbaarlijke feit dat wij bestaan, centraal. De frames van haar werken zijn gemaakt van oud hout, soms wel 350 jaar oud eikenhout. Jutten zakken hangen meestal los aan een houten frame. Zakken die ooit gebruikt zijn voor aardappels, uien, graan of peulvruchten. En zandzakjes, deze zijn kleiner en worden gebruikt voor het herstellen of verstevigen van onze dijken. Als er een doorbraak is, worden de zakjes in een treintje doorgegeven en kunnen daarom niet te zwaar zijn. De touwtjes om ze dicht te knopen, maken deel uit van de compositie.
Françoise schildert met olieverf en soms met wol. Om een groter doek te creëren, kunnen de juten zakken aan elkaar worden genaaid. Alle juten zakken waarop wordt geschilderd, zijn oud of afgekeurd.
Naast de schilderijen maakt de kunstenaar keramiek: aardewerk, steengoed en porselein. Handgedraaid en de glazuren zijn door haarzelf ontwikkeld.
Home / Nieuws / Bezoek NH Gooi aan ‘Inspired by Dudok’
03/02/24
Bezoek NH Gooi aan ‘Inspired by Dudok’
Het werk van de Hilversumse architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok, die leefde tot begin jaren 70, heeft wereldwijd op veel plekken zijn stempel gedrukt. Historicus Joke Reichardt en journalist Peter Veenendaal deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar het werk van Dudok en schreven daar een boek over; ‘Inspired by Dudok’. Het boek heeft geleid tot een tentoonstelling die nu te zien is bij het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum. Verslaggever Daniëlle Taree nam er een kijkje en sprak met de auteurs van het boek over hun onderzoek.
Luister hier het interview met Joke Reichardt en Peter Veenendaal van de NH Gooi Zaterdag d.d. 3 februari 2024
De tentoonstelling ‘Inspired by Dudok’ is tot en met 30 juni te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum. Kijk hier voor meer informatie.
Home / Nieuws / Tentoonstelling Joke Struik & Marga Niederer van Huizen
16/01/24
Tentoonstelling Joke Struik & Marga Niederer van Huizen
Vanaf 12 januari tot en met 19 februari is de tentoonstelling van Joke Struik en Marga Niederer van Huizen te zien in het Raadhuis. Een tentoonstelling met keramiek, lithografie, grafiek, grafiekcollages en illustraties.
Joke Struik (1946, Amsterdam) volgde haar opleiding tot tekenleraar aan de Rijks Normaal School te Amsterdam. Aan lesgeven is zij echter nooit toegekomen. Door toeval in het bezit gekomen van een lithosteen kreeg zij belangstelling voor de grafische technieken. Dat werd een grote liefde.
Ooit begon Joke met steendrukken, maar het maken van een ets of linosnede bleek beter bij haar te passen. In de loop der jaren heeft zij een geheel eigen techniek ontwikkeld, de ets/linosnede. Een complexe combinatie van lino en ets. Elk materiaal heeft zo zijn eigen rek om rekening mee te houden. Ook het zoeken naar een combinatie van kleuren die na onderling mengen precies de juiste sfeer geven vergt veel tijd. Een aantal werken hier zijn gemaakt in deze techniek.
Haar onderwerpen zijn vaak gebaseerd op wat zij dagelijks beleeft of ziet, maar ook haar reizen en teksten/gedichten leiden vaak tot een grafisch blad. Buiten haar grafiek zijn op deze expositie ook werken te zien die zij grafiekcollages noemt. Voor deze werken gebruikt zij proefdrukken die mooi zijn maar toch net niet de juiste kleur of structuur hebben om precies die sfeer te krijgen die zij voor ogen heeft.
Werk van Joke is regelmatig te zien in zowel solo- als groepsexposities in binnen- en buitenland. Ook werkt zij regelmatig in opdracht voor zowel particulieren als bedrijven. Joke is lid van Laren-Blaricum ( verbonden aan het Singer museum) en de landelijke Beroepsvereniging de Ploegh. Ook is zij aangesloten bij ART Hilversum.
Marga Niederer van Huizen (1964, Rotterdam) groeide op in Tholen. Ze heeft gewerkt en gewoond over de hele wereld met haar echtgenoot en zich ondergedompeld in verschillende culturen, wat haar inspiratie heeft gegeven voor haar kunst.
Marga werkt voor het Dudok Architectuur Centrum als gids en organiseert de tentoonstellingen in deze gang. In haar eigen atelier in Hilversum geeft ze ook les aan een ieder die geïnteresseerd is in het verkennen van de wereld van keramiek. Ze is lid van Art Hilversum en heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen. Enkele voorbeelden zijn; Galerie Kunstlokaal Jacqueline van Putten, Kerkrade (2019-2023); Dutch Design Hotel Artemis Amsterdam (2021); galerie De Kleine Toonzaal, Huizen (2023). Haar werk heeft aandacht en bewondering gekregen van kunstliefhebbers en verzamelaars.
‘Als kunstenaar haal ik inspiratie uit verschillende bronnen, maar twee die een bijzonder grote invloed hebben gehad op mijn werk zijn Japanse technieken en de prachtige illustraties van Ernst Haeckel, waarvan laatstgenoemde nu voor een klein deel is te zien in deze gang. Mijn kunst kenmerkt zich door het unieke gebruik van klei- en zandgrond als kleuraccent wat diepte en textuur aan mijn stukken brengt. Een ander kenmerk van mijn werk is het evenwicht tussen kwetsbaarheid en robuustheid. Ik ben aangetrokken tot de spanning tussen deze ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen en ik streef ernaar stukken te creëren die beide aspecten vastleggen. Door nauwkeurige aandacht voor detail en een diep begrip van mijn materialen, probeer ik werken te maken die zowel delicaat als sterk zijn. Mijn hoop is om kijkers te inspireren om de natuurlijke schoonheid te waarderen die zelfs in de meest onwaarschijnlijke plaatsen te vinden is.’
Het afschuwelijke ongeluk waarbij de twee dochters van onze directeur Luuc Jonker zijn overleden en waarbij hij en zijn vrouw zwaar gewond raakten, houdt iedereen bezig. Wij merken dat in alle enorm lieve en attente berichten die we krijgen. Wij merken ook dat velen behoefte hebben om iets te doen met dat gevoel. Het liefst natuurlijk via een rechtstreekse boodschap aan Luuc.
Daarom bieden wij collega’s, relaties en vrienden van Luuc de gelegenheid om hun gedachten over deze vreselijke tragedie en/of woorden van steun aan Luuc op papier te zetten. Dat kan vanaf woensdag 6 december in het Dudok Architectuur Centrum, Dudokpark 1, Hilversum. Ben je niet in de gelegenheid om naar het Centrum te komen, mail dan je tekst naar info@dudokarchitectuurcentrum.nl. Wij zorgen ervoor dat dit wordt opgenomen in het boek.
Je kunt in het Centrum terecht op:
woensdag 14.00 – 17.00 uur en van 19.00 – 21.00 uur
donderdag, vrijdag van 12.00 – 16.00 uur en van 19.00 – 21.00 uur
Home / Nieuws / Directeur Dudok Architectuur Centrum betrokken bij ongeluk met spookrijder op A1
04/12/23
Directeur Dudok Architectuur Centrum betrokken bij ongeluk met spookrijder op A1
Afgelopen zaterdagavond is Luuc Jonker, directeur Dudok Architectuur Centrum, met zijn gezin betrokken geraakt bij een afschuwelijk ongeluk met een spookrijder op de A1. De beide dochters van Luuc, 12 en 14 jaar, hebben het ongeluk niet overleefd. Luuc en zijn vrouw Roelien raakten zwaargewond. Ook de bestuurder van de tegemoetkomende auto kwam om het leven.
Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het bestuur van het Dudok Architectuur Centrum: “Het is zo’n verschrikkelijke werkelijkheid. De zwaarte van het verdriet is nauwelijks te bevatten. Luuc, Roelien en hun beide dochters zijn voortdurend in onze gedachten.”
Bijna onvindbaar in het mooiste bos in de omgeving van Hilversum staat de ‘Wolfsdreuvik’. Een mysterieus bouwwerk, diep verscholen in de sprookjesachtige bossen. Ook dit jaar kan men weer genieten van de Kerstmarkt op zondag 10 december van 12.00-16.00 uur.
Laat je betoveren door de verhalen van de verhalenverteller bij het kampvuur met een glas chocomel en een hapje van de Foodtruck. Wie weet komt de kerstman nog even langs!
De routebeschrijving naar Wolfsdreuvik staat onderaan deze pagina.
Home / Nieuws / Architectuurstudenten Nottingham en Zurich enthousiast over Raadhuis Hilversum
23/11/23
Architectuurstudenten Nottingham en Zurich enthousiast over Raadhuis Hilversum
In de week van 6 november bezochten 150 studenten van de University Nottingham en 75 studenten van de Zurich University het Raadhuis. Onder leiding van verschillende gidsen werden de studenten in kleine groepen rondgeleid.
Home / Nieuws / Internationale studenten in de rij voor rondleiding in het Hilversumse raadhuis
07/11/23
Internationale studenten in de rij voor rondleiding in het Hilversumse raadhuis
De komende dagen is het een ‘vol huis’ in het Hilversumse raadhuis door de grote belangstelling van studenten vanuit binnen- en buitenland. In totaal komen bijna driehonderd studenten het door Dudok ontworpen gebouw bewonderen. Het Dudok Architectuur Centrum verzorgt in drie dagen tijd maar liefst vijftien speciale rondleidingen.
Zo komen er deze week (verspreid over meerdere dagen) ongeveer 150 studenten van de University of Nottingham uit Engeland. Tegelijkertijd ontvangt het Architectuur Centrum op woensdag een groep van 75 studenten van de Zurich University in Zwitserland, die eveneens de studierichting Architectuur volgen.
Home / Nieuws / Huis Sloëtjes, een heel bijzonder, maar ook doodgewoon rijtjeshuis
23/10/23
Huis Sloëtjes, een heel bijzonder, maar ook doodgewoon rijtjeshuis
Op vrijdag 20 oktober opende Huis Sloëtjes haar deuren. In het rijtjeshuis uit 1955 aan de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum stappen bezoekers in een tijdscapsule. Het museumhuis is op vrijdag en zaterdag te bezoeken. Voel je thuis, ga lekker zitten op de bank en maak het jezelf gemakkelijk.
Op 14 september 1955 treden de originele bewoners van de J.P. Coenstraat 80, Ton en Nel in het huwelijksbootje. Het huis werd gevuld met de uitzet die het echtpaar als huwelijkscadeau krijgt. Het interieur van dit museumhuis is door Ton en Nel in de jaren daarna amper veranderd. Zoon Henk Sloëtjes heeft het met veel liefde gekoesterd en bewaard. Na zijn overlijden in 2021 liet Henk het huis na aan Hendrick de Keyser Monumenten. Van de105 cadeaus die het echtpaar Sloëtjes ontvangt, heeft Henk er meer dan 60 weten terug te vinden in zijn ouderlijk huis. Niet alleen huwelijkscadeaus bleven bewaard, het echtpaar heeft bijna alles van hun leven samen bewaard, van meubels tot serviesgoed en de kerstversiering.
Kijk hier voor meer informatie over een bezoek aan Huis Sloëtjes
Home / Nieuws / Tentoonstelling Vincent van der Geest in het Raadhuis.
19/10/23
Tentoonstelling Vincent van der Geest in het Raadhuis.
Vanaf woensdag 18 oktober is de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Vincent van der Geest te zien in het Raadhuis. In opdracht ontwerpt Vincent (bewegend) grafisch beeld zoals logo’s, huisstijlen en animaties. In 2010 begon hij met het maken van vrij werk. Vanuit zijn studio FIN ART maakt Vincent digitaal geconstrueerde foto’s. Hij maakt veel gebruik van tegenlicht, schaduwen en ritmes. “Met een computer kan alles. Het belangrijkste is, wat je er allemaal NIET mee doet.”
Vincent heeft zijn opleiding gevolgd aan de Hogeschool van Kunsten in Utrecht. Na diverse banen als motion graphics designer en creative director, begon hij in 2007 zijn eigen studio FIN DESIGN.
In het werk van Vincent komen thema’s als vergankelijkheid, schoonheid, eenzaamheid en de zin van het bestaan langs. Hij is daarbij altijd op zoek naar de kracht van de eenvoud, het weglaten van alle ballast om tot de essentie van het beeld te komen.
“Het maken van kunst is voor mij een constant proces van keuzes maken. Creëren, weggooien, herordenen, aanvullen en uiteindelijk afpellen en heel veel weglaten.” – Vincent van der Geest.
De tentoonstelling van Vincent van der Geest is tot 27 november te zien in het Raadhuis.
Home / Nieuws / Tentoonstelling ‘Ecce Homo: zie de mens’ in het Raadhuis
13/09/23
Tentoonstelling ‘Ecce Homo: zie de mens’ in het Raadhuis
Van 8 september tot en met 15 oktober is een prachtige fototentoonstelling te zien in het Raadhuis, Ecce Homo. De foto-expositie vertelt het levensverhaal van bewoners én medewerkers van een beschermde woonvorm van het Leger des Heils in Hilversum. De bewoners zijn mensen met multi-problematiek: verslaving, een verstandelijke beperking en psychiatrische aandoeningen. Samen met hun begeleiders gaan ze stapje voor stapje op weg naar herstel van het gewone leven.
‘Ecce Homo’, zei Pilatus toen hij de gemartelde en van kleding ontdane Jezus zag. ‘Zie de mens’. Het zijn ook de woorden die worden gebruikt in de kunst op het moment dat Christus in de Passie wordt afgebeeld. Voor het Leger des Heils heeft deze uitspraak nog een dimensie: de mens als mens te zien, ook als deze kwetsbaar is en gehavend door het leven. Om er te zijn voor hen die voor kortere, langere of voor altijd niet voor zichzelf kunnen zorgen. Omdat ieder mens, gedeukt of minder gedeukt, waardevol is.
De foto’s in claire obscur, in de stijl van Rembrandt, laten zien dat het verschil tussen bewoners en begeleiders kleiner is dan je soms denkt. Ze zijn allereerst méns; met de eigenschappen, voorkeuren, talenten en wensen die ieders levensverhaal uniek maken. De bewoners en de medewerkers hebben elkaar geïnterviewd. De verhalen zijn verwerkt in een boekje dat bij de receptie kan worden geleend.
De EO heeft een prachtige 4-delige televisiereeks gemaakt van de woongroep en van het project Ecce Homo die uitgezonden wordt op maandagen om 16.30 uur. De reeks heet Soep, Sores en Soelaas en is te zien van 4 september tot en met 25 september en natuurlijk terug te kijken op Uitzending Gemist en Youtube.
Home / Nieuws / Ruim 8200 mensen op de been voor Open Monumentendag 2023
11/09/23
Ruim 8200 mensen op de been voor Open Monumentendag 2023
De Hilversumse Open Monumentendag kan in één woord omschreven worden als levendig. Het hele weekend bezochten ruim 8200 bezoekers de ruim dertig monumenten, die hun deuren hadden geopend voor het publiek. Zaterdagavond kwamen monumenten met moderne dans, lichtkunst en verhalen tot leven. “We hebben zelden zo’n sfeervol programma kunnen brengen als dit keer. Waarbij kunst, muziek en dans het erfgoed van Hilversum deed sprankelen”, aldus directeur Luuc Jonker van het Dudok Architectuur Centrum.
Bij de vele geopende monumenten werden de bezoekers met open armen verwelkomd. Publiek dat zich door de hitte niet liet weerhouden om in de veelal koele monumentale gebouwen rond te kijken. Hoogtepunten tijdens de 37e editie van de Open Monumentendag waren de muzikale voorstellingen in de Vioolkist van de voormalige AVRO-studio, de Burgerzaal van het Raadhuis en op begraafplaats Zuiderhof. Ook de kunst die her en der tentoon werd gespreid oogstte veel lof. Het meest tot de verbeelding sprekend waren de dansers zaterdagavond op de Noorderbegraafplaats, die gracieus tussen het lichtkunstwerk van Tamar Frank door zwierden. Spannend was het in stadstuin de Hof waar bezoekers koptelefoons kregen en vervolgens werden meegesleept in een spannend verhaal met ijzingwekkende nachtelijke geluiden. De Oude Haven met als achtergronddecor de zout- en zandbunker kwam helemaal tot leven door verhalenverteller Eric Borrias. Ademloos luisterde het publiek naar de legende over de Erfgooiers en de zandgronden waar de Amsterdammers op zaten te azen voor het stutten van de huizen langs de grachtengordel.
Verkoeling in het buitengebied Vanwege het warme weer zochten veel mensen verkoeling in het buitengebied. Daardoor was er volop belangstelling voor Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos. Een kleine toren middenin het bos waar de inmiddels al op leeftijd zijnde kleinkinderen van de eigenaar het familieverhaal en het gebruik van de bijzondere toren vertelden. Daarnaast werden ook landgoed de Zwaluwenberg, wijngaard Land en Boschzigt en landgoed Zonnestraal druk bezocht.
Fietstochten Ook de verschillende fietstochten, die leidden door mooie stukjes Hilversum waar een bijzonder verhaal achter stak, trokken veel belangstelling. Opvallend was de belangstelling voor de fietstocht over de invloed van Indonesië op de Hilversumse bouwkunst.
Kids special Dit jaar was er vooral op zondag veel belangstelling van ouders met jonge en al wat oudere kinderen. Er was een online spel voor kinderen, ontwikkeld in samenwerking met Omgevingseducatie. Bij zes verschillende gebouwen konden kinderen punten verdienen door via een app vragen te beantwoorden. Voor iedereen die meedeed was er een beloning in het Dudok Architectuur Centrum.
Live muziek Het hele weekend was er live muziek van Wonderfeel te horen. In het Raadhuis trad het slagwerktrio Kāna Trio op met een intrigerend percussie samenspel in de Burgerzaal. Het duo van Jazz Deco zorgde voor een vrolijke noot in de Vioolkist met gypsy jazz gespeeld op gitaren met prachtige zang. De jonge cellist Isaac Lottman wist zijn toehoorders in de aula van begraafplaats Zuiderhof te betoveren met zijn opzwepende muziek van Bach. In het gebouw de Vereeniging speelde het Otilka kwartet. Zij brachten een mix van stijlen en moderne muziek.
Home / Nieuws / Open Monumentendag geopend door Wethouder Cultureel Erfgoed Gerben van Voorden
09/09/23
Open Monumentendag geopend door Wethouder Cultureel Erfgoed Gerben van Voorden
Wethouder Cultureel Erfgoed Gerben van Voorden en Dudok Architectuur Centrum directeur Luuc Jonker opende vrijdagavond 8 september de Open Monumentendag 2023 in de Vioolkist.
Met een avond vol klassieke zang en opzwepende muziek is het weekend van Open Monumentendag van start gegaan.
Wethouder van Voorden:
“Met het thema levend erfgoed krijgt de stad nog meer een ziel. Het doorgeven van verhalen maakt de mensen trots op hun stad”
Wil je zelf op pad tijdens Open Monumentendag, kijk dan op onze site voor alle informatie
Home / Nieuws / Tentoonstelling ‘Door hen ontworpen, door ons gekoesterd’, gebaseerd op de, 4-delige boekenserie ‘Architecten van Hilversum’
04/09/23
Tentoonstelling ‘Door hen ontworpen, door ons gekoesterd’, gebaseerd op de, 4-delige boekenserie ‘Architecten van Hilversum’
De Gemeente Hilversum heeft ruim 700 monumenten op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Er stonden toen al zo’n 200 monumenten op de rijksmonumentenlijst. Daarmee onderscheidt Hilversum zich op landelijke als als de jonge monumentenstad. De architectonische schoonheid werd ooit bedacht, getekend door en gebouw onder leiding van bekwame architecten.De tentoonstelling ‘Door hen ontworpen, door ons gekoesterd’, gebaseerd op de, 4-delige boekenserie ‘Architecten van Hilversum’, is vanaf heden te zien in het Dudok Architectuur Centrum.
Dit beschermingsproject wordt afgesloten met de tentoonstelling ‘Door hen ontworpen, door ons gekoesterd’, waarin wordt stilgestaan bij deze kunstzinnige beroepsgroep. We zien een denkend, tekenend en uitmetend volkje, we nemen een kijkje in hun werkkamers en ateliers, we vieren met gen de ‘eerste paal’, de ‘eerste steen’ en het ‘hoogste punt’. En soms vieren we met hen de feestelijke relatie met de vakbroeders op tentoonstellingen en congressen. Natuurlijk zien we ook hun – nu beschermde – gebouwen.
De tentoonstelling toont slechts een greep uit het grote aantal architecten en de door hen ontworpen monumenten. Bij de samenstelling is de beschikbaarheid van beeldmateriaal van de architecten uitgangpunt geweest.
De tentoonstelling ‘Door hen ontworpen, door ons gekoesterd’, gebaseerd op de, 4-delige boekenserie ‘Architecten van Hilversum’, is vanaf heden te zien in het Dudok Architectuur Centrum.
Home / Nieuws / Inspired by Dudok! Boek en tentoonstelling
01/09/23
Inspired by Dudok! Boek en tentoonstelling
Wist jij dat de Hilversumse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), in zijn tijd wereldberoemd, over de hele wereld collega-architecten heeft geïnspireerd tot navolging? In zijn eigen tijd, maar ook tegenwoordig nog. Joke Reichardt (gids Dudok Architectuur Centrum) en Peter Veenendaal (dudok.org) maken een boek over een groot aantal van deze navolgingen – gebouwen die alle een bijzonder verhaal hebben. Een boek in de vorm van een luxe magazine, een echt bewaarblad om je koffietafel mee te sieren, je volgende reis op af te stemmen, of gewoon om op een luie zondag van te genieten. En daarbij hebben ze jouw hulp nodig!
In januari 2024 opent in het Dudok Architectuur Centrum de tentoonstelling ‘ Inspired by Dudok’ waarin een groot aantal werken die Joke en Peter hebben beschreven in hun boek te zien zijn.
De makers van de website dudok.org , met een overzicht van alle Dudokgebouwen, kregen geregeld vragen waarom bepaalde gebouwen van Dudok niet op de site stonden. Wat bleek? De architecten van die gebouwen waren dusdanig geïnspireerd door het werk van Dudok dat ze zijn bouwstijl overnamen. Soms vrijwel letterlijk, soms verwerkten ze slecht enkele Dudokiaanse details in hun eigen ontwerp. Tot de verrassing van de makers waren deze gebouwen wereldwijd te vinden. Zij zijn deze gebouwen gaan verzamelen, zochten naar bewijzen voor het vermoeden dat de architect door Dudok geïnspireerd was geraakt, en vonden die. Denk aan een bezoek, correspondentie, uitspraken waarin de architect zelf naar Dudok verwijst of een gezaghebbende publicatie.
Een boek met de 50 beste gebouwen geïnspireerd op het werk van W.M. Dudok. Help mee aan de realisatie van dit project. Kijk hier voor meer informatie
Home / Nieuws / Sprekende gevels tijdens Open Monumentendag
01/09/23
Sprekende gevels tijdens Open Monumentendag
Dit jaar wordt tijdens het weekend van Open Monumentendag voor het eerst een bijzondere beleving in de avond geprogrammeerd. Op zaterdagavond 9 september komen drie monumenten tot leven. Met verhalen, lichtkunst en muziek wordt op drie locaties een bijzondere ervaring gecreëerd. Met het project ‘sprekende gevels’ brengende plekken hun verhaal vanachter de gevel façade naar buiten. De gevels gaan spreken; muziek en licht versterken de beleving.
Bij de oude haven wordt een bijzonder verhaal verteld. De zout- en zandbunker dient hierbij als decor en als theater. Was betekent deze plek voor de geschiedenis van Hilversum?
In stadstuin “De Hof” komen bomen tot leven met lichtprojectie en geniet het publiek met een koptelefoon van een bijzonder hoorspel, gemaakt door Bas Westerweel in samenwerking met RE:Set music production & experiences. Een van de oudste begraafplaatsen van Nederland vormt het verstilde decor.
Op de Noorderbegraafplaats verzorgen balletdansers een uitvoering met een lichtkunstwerk van Tamar Frank als inspiratie. Rituelen rondom de dood vormen de inspiratie.
Drie heel bijzondere plekken met drie heel bijzondere voorstellingen. Op alle drie de locaties wordt de voorstelling 3 x herhaald met een pauze. De bezoekers kunnen dus alle 3 de voorstellingen beleven.
In de maand augustus kun je op woensdag en zaterdag met een raket de toren van het Raadhuis beklimmen. Vanaf 6 jaar mag je onder begeleiding van een volwassene de toren op.
Onderweg naar de toren wandel je door de zaal met gouden pilaren en kun je zelf ontdekken op welke stoel de burgemeester zit in de raadzaal. Tel ook alle traptreden van de toren en zie hoeveel klokken het carillon heeft. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over heel Hilversum en kun je met een raket-ijsje in de hand heel ver kijken.
Home / Nieuws / Snellius Muziek Festival met presentatie over scholen van Dudok door Marga Niederer
17/07/23
Snellius Muziek Festival met presentatie over scholen van Dudok door Marga Niederer
Afgelopen zaterdag 15 juli vond het Snellius Muziekfestival plaats in de bekende Snelliusschool, voormalige ULO, later conservatorium, aan de Snelliuslaan, ontworpen door Willem Marinus Dudok in 1931-1932. Tegenwoordig is de voormalige school een werkplek voor ondernemers.
Bezoekers van het festival konden genieten van muziek op de binnenplaats en/of onder begeleiding van gids Marga, van het Dudok Architectuur Centrum, het gebouw ontdekken. De onderstaande foto’s geven een goede sfeerimpressie van een zeer geslaagd festival.
Home / Nieuws / Feestelijke Opening tentoonstelling Vogelhuisjes in het Dudok Architectuur Centrum
17/07/23
Feestelijke Opening tentoonstelling Vogelhuisjes in het Dudok Architectuur Centrum
Op vrijdagmiddag 14 juli werd in het Dudok Architectuur Centrum detentoonstelling van vogelhuisjes, ontworpen en gemaakt door leerlingen van IMC ON TOUR Hilversum, feestelijk geopend. Deze bijzondere tentoonstelling is het resultaat van een opdracht die de leerlingen kregen van bureau Karres en Brands LANDSCHAPSARCHITECTUUR EN STEDENBOUW. Het project werd begeleid door Luuc Jonker, directeur van het Dudok Architectuur Centrum.
De opening van de tentoonstelling was een speciaal moment waarbij ouders, docenten en andere genodigden vol enthousiasme aanwezig waren. Na de opening verzorgde Luuc Jonker een speciale rondleiding door het Raadhuis voor de ouders en de leerlingen.
De tentoonstelling van de vogelhuisjes is de hele zomer te bekijken in de tentoonstellingsruimte van het Dudok Architectuur Centrum. Het is een prachtige gelegenheid om de verbinding tussen architectuur, natuur en de verbeelding van jonge geesten te ervaren.
Het project laat niet alleen de creatieve talenten van de leerlingen zien, maar onderstreept ook de waarde van samenwerking tussen onderwijs en de praktijk van de architectuur. Patricia Ullrich van UMC On Tour: “De missie van het DAC om de belangstelling voor architectuur en de waardering ervoor te vergroten is, wat ons betreft, meer dan geslaagd!”
Dank aan alle betrokkenen die hebben bijgedragen aan het succes van dit project.
Home / Nieuws / Vrijwilligers van onschatbare waarde voor musea in het Gooi en de Vechtstreek
17/07/23
Vrijwilligers van onschatbare waarde voor musea in het Gooi en de Vechtstreek
Vrijwilligers zijn voor onschatbare waarde voor culturele instellingen, zo ook voor het Dudok Architectuur Centrum. De Gooi en Eemlander sprak hierover met vrijwilliger coördinators uit het Gooi en de Vechtstreek, waaronder het Dudok Architectuur Centrum.
Home / Nieuws / Architectuurwandeling Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden op zondag 25 juni
22/06/23
Architectuurwandeling Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden op zondag 25 juni
In de wijk Over het Spoor is niets wat het lijkt. Deze wijk, die in het begin van de 20e eeuw het hart vormde van het industriële Hilversum, is door de jaren heen uitgebreid, gerenoveerd, gesloopt, gemoderniseerd, getransformeerd en soms hetzelfde gebleven. Het is een mengeling van puntgave Amsterdamse School, bekwame monumentenzorg, vooruitstrevende stedenbouw, vrije interpretaties van het werk van Dudok, en de rijke tuinstadgeschiedenis.
Een wandeling door deze buurt biedt inzichten in de vele verschillende opvattingen over wonen, restaureren, erfgoed en stedenbouw tussen 1920 en 2020. Onder leiding van een ervaren gids ziet u hoe de ontwerpen van Dudok de tijd hebben doorstaan, welke bedrijvigheid de buurten heeft gevormd, en hoe veel gebouwen inmiddels aan een tweede of zelfs derde leven zijn begonnen.
Woningen, scholen en stedenbouw van Dudok
Architect W.M. Dudok was vanaf 1915 tot 1953 in dienst van de gemeente Hilversum. Hij ontwierp naast het beroemde Raadhuis diverse uitbreidingswijken, woningbouwcomplexen en een groot aantal scholen. De eerste jaren werkte hij vooral aan de Bloemenbuurt in Hilversum Zuid, vanaf 1921 ook in de wijk Hilversum Noordoost. Het stedenbouwkundig ontwerp van Dudok in deze wijk behelsde een aantal uitvalswegen die als radialen vanaf het station naar de rand van de stad lopen, als verbinding tussen het groen en het centrum. De huizen in de wijk zijn ontworpen door Dudok en zijn tijdgenoten. Scholen vormen markante hoeken in het stratenplan. Een groot deel van de wijk is sinds enige tijd beschermd stadsgezicht. In het begin van deze eeuw is een aantal zogenaamde Dudok-buurten gesloopt en weer opgebouwd in oude stijl. Andere woningen zijn gerestaureerd.
Sporen van een industrieel verleden
Aan de oostkant van de spoorlijn was vanaf de late negentiende eeuw een aantal grote industriële bedrijven gevestigd. De Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (1918) bijvoorbeeld, bouwde radiotoestellen, radio’s voor schepen en vliegtuigen en ontwikkelde de eerste korte golfverbinding met Nederlands-Indië. Door de NSF kwamen de televisieomroepen naar Hilversum. Rondom de Larenseweg waren de Ripolin verffabriek en de ijzergieterij en machinefabriek van Ensink (het huidige Jumbo-terrrein) gevestigd. Het tegenwoordige Lucentterrein was voorheen van Philips. In 1909 ontwierp architect Bakker de Sigarenfabriek. In de jaren 50 kwam daar de Melkfabriek bij. De zware industrie is inmiddels uit het gebied verdwenen. De voormalige melkfabriek heeft een nieuwe bestemming gekregen. Op het Lucentterrein wordt een nieuwe wijk gebouwd. Ter plaatse van de 19e eeuwse gasfabriek is onlangs de nieuwe wijk Villa Industria gerealiseerd.
De wandeling
Deelname aan de wandeling kost €15,- per persoon en duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. De wandeling start bij de Oude politiepost – Kleine Drift 17 (Oosterspoorplein)
Kijk hier voor meer informatie aanmelden voor de wandeling.
Home / Nieuws / Tentoonstelling Mark van Praagh ‘Dynamisch Impressionisme in olieverf’ in het Raadhuis
22/06/23
Tentoonstelling Mark van Praagh ‘Dynamisch Impressionisme in olieverf’ in het Raadhuis
Tot en met 20 augustus is de tentoonstelling ‘Dynamisch Impressionisme in olieverf’ van Mark van Praagh in het Raadhuis te bezoeken. Landschappen in olieverf: grassen en bladeren, bloemen en velden, ruimte, ritme, beweging, abstract texturen, licht en schaduw
Mark van Praagh is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam als schilder en graficus. Hij is veelzijdig en beheerst veel technieken: olieverf, aquarel, grafische technieken en werkt ook ruimtelijk met strand- en drijfhout. Mark exposeert regelmatig in binnen en buitenland. Naast zijn vrije werk maakt hij portretten in opdracht. Mark woonde lange tijd in Hilversum en verzorgt hier nog steeds teken- en schilder cursussen bij Globe.
Hier exposeert Mark van Praagh een serie landschappen die “en plein air”- buiten in het veld – geschilderd zijn, vooral in Bourgondië en het Gooi. Het zijn impressies in een vlotte schilderstijl van vlekjes in duizenden kleurschakeringen.
Mark wil het landschap in het moment zelf tijdens het schilderen beleven en verbeelden en werkt daarom dus altijd buiten in de natuur. Hij brengt je als toeschouwer via zijn schilderijen ook midden in het landschap, als of je er zelf bij bent.
Zijn werk gaat over de schoonheid van de natuur, over licht en donker, ritme en beweging in grassen, bladeren en luchtige veldbloemen. Bomen werpen diepe schaduwen over een zonnig pad. Grassen wuiven in de wind, tintelende kleuren dwarrelen in duizenden vlekjes over het doek. Het zijn contrastrijke, intense kleuren waarin de richting van de losse penseelstreken spannend en dynamisch mee bewegen in het landschap.
Door de levendige textuur van al die penseelstreken en de samengestelde patronen met dynamische richtingen zijn het niet alleen prachtige landschappen maar eigenlijk ook interessante abstracte schilderijen.
Mark: “Als ik geconcentreerd in het veld schilder, werkt alles mee: geluiden van vogels, de wind, de geur, de stilte, het licht, de beweging, de ruimte. Dan ervaar je dat de schepping, de natuur, eigenlijk één groot geheel is. Een intense ervaring om geconcentreerd uren aaneen buiten te werken”.
Gestileerde Bomen in grafiek Bomen, geabstraheerd vormenspel
In de serie ‘bomen’ zijn de vormen vaak gestileerd of geabstraheerd: vereenvoudigde, krachtige, maar ook sierlijke vormen karakteriseren oude bomen. Het kleurpalet is minder realistisch dan bij zijn landschappen, door Mark worden eigen kleurstellingen gekozen die de bomen een geheel eigen karakter geven. Hij is geboeid door het vorm- en lijnenspel van stam en takken.
Mark: “Ik hou van oude bomen: sterk geworteld in de grond en tegelijk reikend naar de hemel, verbindingen tussen hemel en aarde”.
Home / Nieuws / Extra Vaderdag torenbeklimming zondag 18 juni om 13.00 uur
16/06/23
Extra Vaderdag torenbeklimming zondag 18 juni om 13.00 uur
De Vaderdag torenbeklimming is dit jaar een populair cadeau. De torenbeklimming van 12.30 uur is uitverkocht, maar niet getreurd, wij bieden om 13.00 uur een extra Vaderdag torenbeklimming aan. Wees er snel bij, want vol is vol.
Wie in Hilversum woont, kent het bijzondere Raadhuis van architect Dudok met zijn mooie gele bakstenen, de vijver ervoor en natuurlijk de toren. Op zondag 18 juni zijn er speciaal voor kinderen met hun vader korte rondleidingen door het Raadhuis met als belangrijkste onderdeel samen de toren beklimmen. Moeders, broertjes en zusjes mogen natuurlijk ook mee (kinderen vanaf 6 jaar).
Voor de vaders is het een mooie sportieve verrassing waarbij het cadeau een prachtig uitzicht over Hilversum is. Kan hij de Arena aanwijzen? Als je in de juiste richting kijkt, is soms zelfs de Domtoren van Utrecht te zien. Dichterbij zie je het centrum met het station van Hilversum en natuurlijk de Vituskerk. Vaders en kinderen kunnen van bovenaf ook proberen hun eigen huis te zien. Van bovenaf zie je tegelijkertijd hoe groen het is. Hilversum wordt niet voor niets een tuinstad genoemd.
De toren van het Raadhuis is 47 meter hoog en onderweg naar boven kun je de traptreden tellen. Ook vind je in de toren het carillon waar pas nog drie nieuwe klokken aan zijn toegevoegd.
Het Raadhuis van Hilversum is wereldberoemd. Het is in 1931 in gebruik genomen en ontworpen door de architect Willem Marinus Dudok. Vanuit de hele wereld komen bezoekers naar Hilversum om het bijzondere bouwwerk van Dudok te bewonderen. Des te meer een reden om op Vaderdag naar het beroemde Raadhuis te komen en de toren te beklimmen, want dat moet je als Hilversummer toch een keer gedaan hebben.
De torenbeklimming is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene deelnemen aan deze rondleiding, maximaal 2 kinderen per volwassene. Kosten voor de torenbeklimming zijn: Volwassenen: € 7,50, kinderen 12-18 jaar: € 5,00 en kinderen <12 jaar: toegang gratis.
Home / Nieuws / Toren beklimmen voor Vaderdag op zondag 18 juni
15/06/23
Toren beklimmen voor Vaderdag op zondag 18 juni
Op 18 juni is het Vaderdag. Het is dé dag voor kinderen om hun vaders te verwennen en te verrassen. Het Dudok Architectuur Centrum organiseert op die dag een speciale vaderdag-rondleiding en daagt alle kinderen tot 18 jaar uit om met hun vader de toren van het Raadhuis te beklimmen.
Wie in Hilversum woont, kent het bijzondere Raadhuis van architect Dudok met zijn mooie gele bakstenen, de vijver ervoor en natuurlijk de toren. Op zondag 18 juni zijn er speciaal voor kinderen met hun vader korte rondleidingen door het Raadhuis met als belangrijkste onderdeel samen de toren beklimmen. Moeders, broertjes en zusjes mogen natuurlijk ook mee (kinderen vanaf 6 jaar).
Voor de vaders is het een mooie sportieve verrassing waarbij het cadeau een prachtig uitzicht over Hilversum is. Kan hij de Arena aanwijzen? Als je in de juiste richting kijkt, is soms zelfs de Domtoren van Utrecht te zien. Dichterbij zie je het centrum met het station van Hilversum en natuurlijk de Vituskerk. Vaders en kinderen kunnen van bovenaf ook proberen hun eigen huis te zien. Van bovenaf zie je tegelijkertijd hoe groen het is. Hilversum wordt niet voor niets een tuinstad genoemd.
De toren van het Raadhuis is 47 meter hoog en onderweg naar boven kun je de traptreden tellen. Ook vind je in de toren het carillon waar pas nog drie nieuwe klokken aan zijn toegevoegd.
Het Raadhuis van Hilversum is wereldberoemd. Het is in 1931 in gebruik genomen en ontworpen door de architect Willem Marinus Dudok. Vanuit de hele wereld komen bezoekers naar Hilversum om het bijzondere bouwwerk van Dudok te bewonderen. Des te meer een reden om op Vaderdag naar het beroemde Raadhuis te komen en de toren te beklimmen, want dat moet je als Hilversummer toch een keer gedaan hebben.
De torenbeklimming is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene deelnemen aan deze rondleiding, maximaal 2 kinderen per volwassene. Kosten voor de torenbeklimming zijn: Volwassenen: € 7,50, kinderen 12-18 jaar: € 5,00 en kinderen <12 jaar: toegang gratis.
Home / Nieuws / Architectuurwandeling door de Bloemenbuurt op zondag 18 juni
15/06/23
Architectuurwandeling door de Bloemenbuurt op zondag 18 juni
De Bloemenbuurt lijkt een gewone buurt in Hilversum. Wat niet veel mensen weten, is dat dit de eerste wijk met sociale woningbouw is, die in opdracht van een gemeente is ontwikkeld. Onder leiding van een enthousiaste gids ziet en hoort u alles over de opbouw van de wijk, over de openbare gebouwen van destijds zoals badhuizen, een leeszaal en schoolgebouwen.
De woningwet van 1901/1902 moest verandering brengen in de erbarmelijke en onhygiënische woonomstandigheden in Nederland. Elke gemeente met meer dan 10.000 inwoners werd verplicht een uitbreidingsplan op te stellen. Architect W.M. Dudok werd in Hilversum onder meer aangenomen om de uitbreidingsplannen vorm te geven. Dudok ontwierp voor arbeiders eenvoudige en betaalbare woningen, die wel mooi, goed en hygiënisch waren. Onder Dudoks leiding zijn tot 1953 negenentwintig gemeentelijke complexen tot stand gebracht, waarvan de Bloemenbuurt de eerste was. Naast het grote en belangrijke stempel dat Dudok heeft gedrukt op het ontwerp en de inrichting van de Bloemenbuurt, zult u tijdens de wandeling ook kennismaken met enkele van zijn tijdgenoten, bijvoorbeeld architect Verschuyl die werkte in opdracht van Arbeidersbouwvereniging Hilversum.
De wandeling
Deelname aan de wandeling kost €15,- per persoon en duurt ongeveer 1,5 à 2 uur. De wandeling start bij restaurant Parc, Havenstraat 58, Hilversum.
Kijk hier voor meer informatie over de Bloemenbuurt en aanmelden voor de wandeling.
Home / Nieuws / Maand juni in teken van de architectuur
07/06/23
Maand juni in teken van de architectuur
De hele maand juni staat in het teken van de Architectuur. Ook het Dudok Architectuur Centrum organiseert extra activiteiten in juni. Het is een maand waarin volop genoten kan worden van jonge en oude architectonische hoogstandjes in de mediastad. Er is voor iedereen wat te doen ongeacht kennis of ervaring met architectuur.
In de maand juni worden Hilversummers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om door de architectuurbril van Dudok naar de mediastad te kijken. Het thema van dit jaar is Toegang / Toegankelijkheid. Het gaat om nieuwe en bestaande bouwwerken of ontwerpen die verwelkomend zijn, onderdak bieden en ruimte geven. Hoe toegankelijk of uitnodigend zijn nieuwe en bestaande gebouwen, huizen en andere architectonische hoogstandjes in Hilversum? Zijn deze bouwwerken ook daadwerkelijk voor iedereen bedoeld of geschikt? Effectief om in te wonen, leven en werken? En zijn ze bereikbaar, begrijpbaar en bruikbaar voor iedereen?
Toekomst van Hilversum
De Maand van de Architectuur gaat ook over de toekomst. Hoe ziet die eruit voor Hilversum? In de bijna 600 jaar van Hilversum is er al veel gebouwd in veel verschillende stijlen. De komende jaren moeten er duizenden huizen gebouwd worden, zodat er ook voor kinderen die nu opgroeien in Hilversum, een woning is in hun eigen woonplaats. Hoe zien de nieuwe woningen en woonwijken eruit en voor wie bieden zij plek? Is meer hoogbouw een oplossing en hoe hoog dan? Hoe bewaken we de natuur om ons heen?
Kenmerkend
De bekendste stedenbouwkundige Willem Dudok had er in zijn tijd hele duidelijke ideeën over, die tot op de dag van vandaag kenmerkend en relevant zijn voor Hilversum. Het Dudok Architectuur Centrum wil Hilversummers en geïnteresseerden in het Gooi en daarbuiten interesseren voor architectuur, waarbij de beroemde stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok nog altijd geldt als grote inspiratiebron voor Hilversum.
Wandelend of fietsend
Wandelend of fietsend door Hilversum en stilstaan in de bloemenbuurt of bij de iconische gebouwen ontworpen door Dudok. Natuurlijk zijn er ook wekelijks rondleidingen door het Raadhuis. Onderdeel hiervan is de toren beklimming waar het carillon regelmatig klinkt en waar je bij goed zicht de stad Utrecht kunt zien. Het Dudok Architectuur Centrum heeft alle activiteiten voor de maand juni op een rij gezet:
Maand van de architectuur
4, 11, 18 juni – Architectuurwandeling Bloemenbuurt, start om 10.30 uur vanaf restaurant Parc.
4 en 16 juni – Fietstocht Moderne bouwkunst, start om 14.00 uur vanaf het Dudok Architectuur Centrum
9, 25 juni – Architectuurwandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden’, start om 14.00 uur vanaf politiepost Oosterspoorplein.
10 juni – IkToon, amateurkunst-festival in het Raadhuis voor kinderen rondleidingen om het gebouw en Lego workshops
18 juni – Vaderdag beklimming van de toren van het Raadhuis.
23 juni – Architectuurwandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark’ start om 14.00 uur vanaf het Dudok Architectuur Centrum.
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor de activiteiten
Home / Nieuws / Tentoonstelling van Hans Almekinders in het Raadhuis
04/05/23
Tentoonstelling van Hans Almekinders in het Raadhuis
Van 2 mei tot 7 juni is de tentoonstelling van Hans Almekinders in het Raadhuis te zien. Het werk van Hans is heel divers. Altijd is hij op zoek naar nieuwe uitdagingen en experimenten. Technieken zijn tekenen, aquarel, acryl, grafische technieken en ruimtelijke werk in keramiek, hout, brons en ijzer.
Hans Almekinders woont in Hilversum en kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunstenaars te Den Haag. Hij was als docent verbonden aan de Rijks Pedagogische Academie te Hilversum, de Hogeschool Midden Nederland te Utrecht en de Gooise Academie te Laren (NH).
In 1994 was hij presentator/kunstenaar van de Teleaccursus aquarel. Veel portretten vooral van kinderen, heeft hij gemaakt in aquarel en landschappen, vaak “gestoffeerd ” met mensen. Almekinders is auteur van het boek “Zeefdrukken met waterverf” (Cantecleer).
De beelden in brons zijn nogal eens modelschetsen, die die kunnen uitgroeien tot een levensgroot beeld. De houten en ijzeren beelden zijn vaak nonfiguratief. De beelden in ijzer komen tot stand door een assemblage van gereedschappen, landbouwwerktuigen en andere veelal ijzeren materialen. Hierdoor ontstaan unieke beelden, die aan het materiaal een tweede leven geven.
Almekinders werkt regelmatig in opdracht: portretten, relatiegeschenken, kalenders, beelden voor binnenshuis of in de tuin. Er waren veel tentoonstellingen, in binnen- en buitenland. Zijn werk is in Rijks-, Gemeentelijk- en in particulier bezit.
Almekinders is lid van de kunstenaarsverenigingen Art Hilversum en Laren/Blaricum.
Home / Nieuws / Verkorte rondleiding Raadhuis Koningsdag
20/04/23
Verkorte rondleiding Raadhuis Koningsdag
Ter gelegenheid van Koningsdag organiseert het Dudok Architectuur Centrum ook dit jaar weer een aantal verkorte rondleidingen door het Raadhuis. In ca. een half uur tijd krijgt u een indruk van het meesterwerk van architect Dudok. Onder begeleiding van een gids bezoekt u twee ruimtes in het Raadhuis en beklimt u de 45 meter hoge toren. De verkorte rondleidingen zijn kosteloos.
Aanmelden vooraf via de website of op de dag zelf aan de balie bij het Dudok Architectuur Centrum (vol=vol).
Home / Nieuws / 15 april 2023: Presentatie Genootschap AetA over de rol van de tuin en tuinieren in het wonen
03/04/23
15 april 2023: Presentatie Genootschap AetA over de rol van de tuin en tuinieren in het wonen
Op zaterdag 15 april presenteert het genootschap Architectura et Amicitia (AetA) de Forum 07 Tuin in de binnentuin van het raadhuis van Dudok. Forum 07 Tuin laat zien hoe de tuin en het tuinieren een rol kan spelen in het wonen. Hierdoor krijgt het wonen een nieuwe dimensie, die ruimte geeft voor contemplatie, zingeving en esthetiek. We hopen dat de verschillende benaderingen inspiratie bieden voor het vormgeven van nieuwe relaties tussen huis en tuin.
Home / Nieuws / Tentoonstelling Max A. Wagner in het Raadhuis
03/04/23
Tentoonstelling Max A. Wagner in het Raadhuis
Van 31 maart tot 1 mei is de tentoonstelling van Max A. Wagner te zien in het Raadhuis. Max, geboren in Hamburg in 1968, verliet zijn rechtenstudie in 1996 om als kunstenaar de wereld rond te reizen. Het reizen door meerdere continenten gedurende 15 jaar vormden en inspireerden hem.
Het doel van Max met zijn werk is het creëren van connectiviteit en diepte van dingen en gedachten – via uiterlijke en innerlijke bronnen. Zijn band met het boeddhisme is vrij duidelijk. Zijn werk bevat zowel schilderijen als mixed media en fotografie, hij schrijft ook poëzie!
Deze expositie in het mooie Raadhuis van Hilversum is een kleine verzameling van de verschillende werken en stijlen.
Home / Nieuws / Bijeenkomst Verduurzamen van Monumenten op maandag 17 april
03/04/23
Bijeenkomst Verduurzamen van Monumenten op maandag 17 april
Verduurzamen kan een uitdaging zijn voor monumenteigenaren. Daarom wordt op maandag 17 april om 19.00 uur een bijeenkomst georganiseert de gemeente Hilversum over het verduurzamen van monumenten, in de Burgerzaal van het Raadhuis. Deze bijeenkomst is voor monumenteigenaren en andere betrokkenen.
Verduurzamen kan soms een uitdaging zijn voor monumenteigenaren. Daarom gaat de gemeente een nieuw en duidelijk beleid hiervoor opstellen. Dat doet de gemeente graag samen met monumenteigenaren en andere betrokkenen.
Tijdens deze bijeenkomst gaat de gemeente graag in gesprek met eigenaren. Waar hebben zij behoefte aan? Waar lopen zij tegen aan en wat hebben ze nodig? Wethouders Gerben van Voorden (Cultureel Erfgoed) en Bart Heller (Klimaat en Energie) zijn ook aanwezig. Daarnaast delen een aantal monumenteigenaren hoe zij hun monument hebben verduurzaamd, wat ging er goed en waar liepen zij tegenaan?
Home / Nieuws / Rondleiding Raadhuis op zondag 16 april met Optreden Goois Jeugd Orkest
28/03/23
Rondleiding Raadhuis op zondag 16 april met Optreden Goois Jeugd Orkest
Op zondag 16 april zijn deelnemers aan de rondleiding door het Raadhuis (start rondleiding om 13:30 uur) van harte welkom bij een optreden van het Goois Jeugd Orkest van 15.00 – 16.00 uur in de Burgerzaal: Concert Fantasia.
In het Goois Jeugd Orkest (GJO) komen meer dan 60 kinderen van 8 tot 20 jaar samen om te repeteren, plezier te hebben en onder andere klassieke meesterwerken, filmmuziek en pop te spelen. Onder leiding van dirigent Gerhart Drijvers maken studenten in 2 leeftijdsgroepen samen muziek en leren ze op een toegankelijke manier het verhaal en de muzikale structuur achter elk stuk kennen.
Al sinds 1978 biedt het Goois Jeugd Orkest een creatief platform voor jong muzikaal talent. Dit orkest is in 1978 opgericht om “bij de jeugd kennis van en liefde voor de kunsten in het algemeen en de muziek in het bijzonder te bevorderen, en aan te moedigen“. Een mooie intentie van de oprichters S. van Bronkhorst te Naarden, H.G. de Cock uit Nieuw Loosdrecht, J.W. de Jong uit Hilversum, P.J. Kruysse uit Eemnes en L.H.Slotboom uit Hilversum.
Home / Nieuws / Genomineerden Hilversumse Architectuur Prijs vanaf 11 maart te zien in het Dudok Architectuur Centrum
19/03/23
Genomineerden Hilversumse Architectuur Prijs vanaf 11 maart te zien in het Dudok Architectuur Centrum
Vanaf zaterdag 11 maart tot en met 20 april 2023 zijn in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) de genomineerde werken van de Hilversumse Architectuur Prijs te bekijken. Het gaat om tien geselecteerde bouwprojecten uit Hilversum, die in 2021 en 2022 zijn opgeleverd.
De genomineerde Hilversumse bouwwerken zijn divers in functie en architectuur. Aan de hand van een mini-tentoonstelling met tien presentaties lichten de architecten toe hoe hun werk is ontstaan en welke visie zij hadden bij het ontwerp. Voor het publiek is dit een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de genomineerden van de Hilversumse Architectuurprijs, voordat zij over gaan tot stemming voor de publieksprijs.
Op zondag 2 april kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een fietstocht langs de genomineerde objecten van de Hilversumse Architectuurprijs. De fietstocht start bij het Dudok Architectuur Centrum.
Op donderdagavond 20 april 2023 worden de winnaars van de Architectuurprijs bekend gemaakt in de Burgerzaal van het Raadhuis. Het gaat daarbij om een juryprijs en een publieksprijs.
Home / Nieuws / 11 maart: Opening tentoonstelling Wonen, Werken en Ontmoeten en bekendmaking nominaties Hilversumse Architectuurprijs in Dudok Architectuur Centrum
06/03/23
11 maart: Opening tentoonstelling Wonen, Werken en Ontmoeten en bekendmaking nominaties Hilversumse Architectuurprijs in Dudok Architectuur Centrum
Op zaterdag 11 maart 2023 is in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) om 14.00 uur de officiële opening van de tentoonstelling ‘Wonen, Werken en Ontmoeten’ waarin deze thema’s in een nieuw daglicht worden gesteld. Tegelijkertijd zijn de bouwwerken van de genomineerden voor de Hilversumse Architectuurprijs te zien. Het gaat om tien geselecteerde bouwprojecten uit Hilversum, die in 2021 en 2022 zijn opgeleverd.Aanmelden voor de opening is niet nodig.
De genomineerde Hilversumse bouwwerken zijn divers in functie en architectuur en vallen prachtig samen met de thema’s wonen, werken en ontmoeten. Aan de hand van een mini-tentoonstelling met tien presentaties lichten de architecten toe hoe hun werk is ontstaan en welke visie zij hadden bij het ontwerp. Voor het publiek is dit een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de genomineerden van de Hilversumse Architectuurprijs, voordat zij over gaan tot stemming voor de publieksprijs.
Opening tentoonstelling
Ter ondersteuning en ter inspiratie van de nominaties is op 11 maart, eveneens in het DAC, de opening van de tentoonstelling ‘Wonen, Werken en Ontmoeten’. Deze tentoonstelling is opgesteld in samenwerking met het Genootschap Architectura et Amicitia (AetA) en de uitgave Forum. De uitgangspunten van wonen, werken en ontmoeten zijn het afgelopen decennium door technologische ontwikkelingen, ingrijpend veranderd. De pandemie heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht. De tentoonstelling stelt het wonen, werken en ontmoeten in een nieuw daglicht én prikkelt de vraag hoe de ervaringen van de afgelopen twee jaren ons huis en omgeving zullen beïnvloeden.
Op zondag 2 april kunnen geïnteresseerden deelnemen aan een fietstocht langs de genomineerde objecten van de Hilversumse Architectuurprijs. De fietstocht start bij het Dudok Architectuur Centrum.
Op donderdagavond 20 april 2023 worden de winnaars van de Architectuurprijs bekend gemaakt in de Burgerzaal van het Raadhuis. Het gaat daarbij om een juryprijs en een publieksprijs.
Aanmelden voor de prijsuitreiking op 20 april kan vanaf 27 maart eveneens via de site van de HAP.
Over de Hilversumse Architectuurprijs
De Hilversumse Architectuurprijs is een onderscheiding die eens in de twee jaar wordt toegekend door de gelijknamige stichting aan ontwerpers van bouwwerken die in de afgelopen periode van twee jaar zijn gebouwd en opgeleverd. De criteria waaraan de bouwwerken moeten voldoen zijn in een reglement vastgelegd. Er is een Vakprijs en een Publieksprijs.
Hans de Kort, voorloper in de digitale fotografie, herontdekker van de natte plaat collodium fotografie. Wars van de perfecte, gemanipuleerde digitale fotografie keert hij terug naar het oude vakmanschap. Schilderen met licht. Elke plaat is werkelijk uniek.
Gevestigd in een 19e -eeuws daglicht atelier raakt Hans gepassioneerd door de schoonheid van imperfectie. De magie van het handmatige proces – de lange belichtingstijd in de studio, de ontwikkeling in de donkere kamer -, de compositie en de kunst van het weglaten vereisen techniek, concentratie en creativiteit. De keuze van zijn projecten en alle geportretteerden die zonder opsmuk gefotografeerd worden, schitteren met hun tekortkomingen en accentueren de liefde voor het onvolmaakte.
MY GENERATION
Voor dit project legde Hans meer dan 100 fotografen op de natte plaat vast. Allen generatiegenoten die zijn begonnen met analoge fotografie. Hans is teruggekeerd naar de oorsprong van de fotografie, de natte platen. Met deze techniek grijpt hij terug op het ambachtelijke procedé, dat een logisch vervolg is op de polaroid, waar hij een voorliefde voor heeft. Hans zegt zelf: Met mijn 16×20 inch technische camera belicht ik metalen platen die met lichtgevoelig collodium zijn geprepareerd. Van elk portret maak ik één, hooguit twee platen. ‘Het is fascinerend om van begin tot eind alles zelf in de hand te hebben; van het mengen van chemicaliën tot aan het uiteindelijke vernissen van de platen.’
De ongebruikelijk lange belichtingstijd vergt absolute aandacht. Dat geldt niet alleen voor de fotograaf maar ook voor het model. De geportretteerde vakbroeders gaan na de belichting van hun plaat samen met mij de doka in, dan komen de verhalen van vroeger los. Dat schept een band en maakt deze serie zo bijzonder. Als kijker ervaar je de intimiteit tussen de fotografen voor en achter de camera. De compositie is zo simpel mogelijk, zonder enige afleiding. De focus ligt op de blik. Dit vereist grote concentratie en creativiteit. Zo ontstaat er een fascinerend spel van licht en donker. Daardoor krijgen de portretten een ongekende indringende impact. Elk portret is uniek, recht voor ’n raap zonder retouche.
De fototentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het raadhuis tot 27 maart 2023.
Home / Nieuws / Stadsgesprek Omgevingsvisie donderdag 9 maart 2023
10/02/23
Stadsgesprek Omgevingsvisie donderdag 9 maart 2023
De Omgevingsvisie is door de Raadscommissie vrijgegeven voor inspraak. Tijdens het stadsgesprek wordt de totstandkoming en de inhoud van de Omgevingsvisie besproken. Ook wordt toegelicht hoe u een zienswijze kunt indienen. Het stadsgesprek Omgevingsvisie is een initiatief van de gemeente Hilversum.
Home / Nieuws / De Dag van 1221, zaterdag 25 maart 2023
10/02/23
De Dag van 1221, zaterdag 25 maart 2023
Binnenkort is het weer zo ver! De tweede editie van ‘De Dag van 1221’. Hèt moment waar u onder het genot van een hapje, drankje en fijne muziek ontdekt wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd, waar we nu staan, en wat er op de planning staat.
Er gebeurt zóveel in postcodegebied 1221. Zichtbaar. Grijze pleinen worden groen. Industrie verdwijnt en maakt plaats voor nieuwe woon- en werkplekken. En onzichtbaar. Achter de schermen wordt gewerkt aan kaders voor alle toekomstplannen. Iets wat u (nog) niet ziet, maar waar u mogelijk in de toekomst wel mee te maken krijgt. Onder het genot van hapjes en drankjes verzorgd door ‘Van die Vegans’ en fijne muziek praten we u graag bij, maar beantwoorden we ook al uw vragen.
Wat kunt u verwachten?
Een bomvol middagprogramma, uiteenlopend van een graffitiworkshop voor kinderen vanaf 6 jaar, tot aan gesprekken met ontwikkelende partijen van ontwikkellocaties. Ook is er genoeg ruimte om kennis te maken met uw buren, buurtprofessional (zoals wijkagent, wijkboa, wijkregisseur, etc.) en projectleiders van de gemeente.
Home / Nieuws / Dudok in nieuwe tv-reeks ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’
06/02/23
Dudok in nieuwe tv-reeks ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’
Afgelopen vrijdag is de vierdelige televisieserie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’ van start gegaan. Deel 2, op 10 februari om 22.20 uur, gaat over Hilversum en Dudok waarin onder andere Annette Koenders en de wethouder geïnterviewd worden.
De huren rijzen de pan uit. Met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis?
Andere Tijden presenteert van vrijdag 3 tot en met 24 februari op NPO 2 een nieuwe vierdelige serie waarin Mariëlle Tweebeeke de kijker meeneemt in een reis door de tijd. In de tweede aflevering begint Tweebeeke haar zoektocht bij een van die gewilde jarendertigwoningen – een huis met een verhaal.
Aflevering 2 (vrijdag 10 februari): De vlucht naar het groen
De Tuinstad combineert de ‘best of both worlds’: de voorzieningen van de grote stad en de rust van een dorpsgemeenschap. Een vooruitstrevende gedachte die veel mensen aanspreekt. Door toegenomen mobiliteit – trein, bus, de eerste auto’s – worden ook dorpen aantrekkelijker om te wonen. Wonen in de natuur is het ideaal – voor wie het betalen kan dan.
Hilversum geldt als de ultieme Tuinstad, met de gedreven architect en stedenbouwkundige Willem Dudok als spilfiguur. En de jarendertigwoning, met zijn ruime kamers, glas-in-loodramen en fraaie bakstenenarchitectuur, is kenmerkend voor dit type stad. Hoe is het trouwens mogelijk dat juist in de jaren 30, de crisisjaren, zulke huizen gebouwd kunnen worden?
Home / Nieuws / Compositiewedstrijd ter gelegenheid komst nieuwe klok
30/01/23
Compositiewedstrijd ter gelegenheid komst nieuwe klok
In november 2022 werden drie nieuwe klokken in de Raadhuistoren in gebruik genomen. Net als bij de komst van de beiaard in 1958, is ter gelegenheid van de komst van de nieuwe klokken een compositiewedstrijd uitgeschreven. Iedereen die in Hilversum woont, werkt of op een andere manier betrokken is bij de stad kan meedoen!
Er zijn twee categorieën: jeugd en volwassenen (18+). Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden melodieën op muzikaliteit, originaliteit en geschiktheid voor de beiaard om te spelen. De winnende stukken worden gespeeld op de Raadhuisbeiaard in het voorjaar van 2023. De winnaars mogen daarbij met vier personen aanwezig zijn in de speelcabine bij de stadsbeiaardier.
Kijk op de site van de gemeente Hilversum voor meer informatie en deelname aan de wedstrijd.
Vanaf 11 januari tot 20 februari is de tentoonstelling van Ozlem Tas te zien in het Raadhuis. Ozlem, geboren in Istanbul, 1983, woonachtig sinds 2019 in Hilversum, schilderde als kind al. Tussen 2012 en 2016 volgde ze diverse kunstopleidingen. Ozlem werkt voornamelijk met acrylverf, acrylinkten, modelleerpasta en herbruikbare artikelen. Naast schilderijen maakt ze ook broches.
Zelf noemt Ozlem zich een abstracte kunstenaar. “Ik ben verliefd op het gebruik van de beeldtaal van kleuren. Mijn kunstwerken geïnspireerd door de natuur. Je wordt uitgenodigd om een rondreis te maken over de aarde, van grond tot lucht, van een zonnige dag tot een bewolkte dag met liefde, hoop en soms verdriet. Dit is hoe ik mijn gevoelens omschrijf. Ik ben constant bezig om mijn eigen wereld op mijn eigen manier in te richten”.
De fototentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het raadhuis tot 20 februari 2023.
Home / Nieuws / Vanaf 1 april 2023 ook geopend op woensdagmiddag
27/12/22
Vanaf 1 april 2023 ook geopend op woensdagmiddag
Vanaf 1 april 2023 is het Dudok Architectuur Centrum ook op woensdagmiddag geopend van 14.30 – 17.00 uur voor een bezoek aan de tentoonstellingen en voor een rondleiding door het Raadhuis om 15.00 uur. Meer informatie over de rondleidingen door het Raadhuis en de overige openingsdagen en -tijden is te vinden op de Activiteitenpagina. Naast rondleidingen op een vaste dag en vast tijdstip, kunt u een rondleiding ‘op maat’ afspreken voor groepen van maximaal 16 deelnemers. Ook voor kleine groepen zijn maatwerkafspraken mogelijk. Neem daarover contact met ons op via info@dudokarchitectuurcentrum.nl.
Home / Nieuws / 26 december, 2e Kerstdag Rondleiding Raadhuis
21/12/22
26 december, 2e Kerstdag Rondleiding Raadhuis
Op maandag 26 december, 2e Kerstdag is het het Dudok Architectuur Centrum geopend van 12.00 – 16.00 uur. Kom met het hele gezin naar het Raadhuis en ga om 13.30 uur mee met een rondleiding. Aan de hand van spannende verhalen vertelt een gids de leukste wetenswaardigheden over architect Dudok en neemt je mee naar de bijzondere en grotendeels authentieke ruimtes van het Raadhuis.De rondleiding wordt afgesloten met de beklimming van de toren van het Raadhuis. Als het goed weer is, kun je wel 30 km ver kijken. En natuurlijk zie je onderweg naar boven het carillon van dichtbij met de nieuwe grote klok die kort geleden in de toren is gehezen.
Home / Nieuws / Tentoonstelling ‘Dudok in het donker’
08/12/22
Tentoonstelling ‘Dudok in het donker’
Van 30 november tot en met 8 januari is de tentoonstelling ‘Dudok in het donker’ te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum. In deze tentoonstelling staat de stadsarchitect en het hoogtepunt van zijn oeuvre, namelijk het Raadhuis in Hilversum, centraal.
Nog maar kort na de bouw bleek het oude Raadhuis aan de Kerkbrink (1881, nu Museum Hilversum), al te klein voor de uitdijende gemeente Hilversum. Rond 1900 was de discussie hierover in volle gang. Dat het daarna nog meer dan 25 jaar zou duren, voordat Dudok zijn meesterwerk kon bouwen, had alles te maken met de oorlog (1914-1918), de economische malaise en, niet in het laatst, de veranderende tijdgeest.
De industriële revolutie waaide in de 19e eeuw vanuit Engeland over naar het Europese vasteland. De industriële revolutie bracht, naast de vele mechanische ontwikkelingen en toepassingen, ook het elektrisch licht met zich mee. Daarmee veranderde de samenleving, bij donker was men niet langer afhankelijk van olielampen en kaarslicht, de straatverlichting maakte het nu mogelijk om ook ’s avonds erop uit te gaan, voor sociale contacten, het bezoeken van theater, concert of de kermis. Hierdoor ontstond ook een andere beleving van de eigen omgeving, en kreeg men een nieuwe blik op vertrouwde gebouwen, maar nu met kunstlicht. Dit vormde de inspiratie voor Fotocollectief 9AF is deze benaming om deze expositie te realiseren in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum.
Op zondag 11 december 2022 is de Wolfsdreuvik, het mooiste plekje midden in het Smithuyserbos, in kerstsfeer. Bezoekers kunnen zelf een kerststukje maken met materialen uit het Smithuyserbos. Geef jouw creativiteit de vrije loop! Andere materialen zoals kerstballen, lijm en simpel gereedschap zijn aanwezig. Bouw bijvoorbeeld jouw kerststukje op boomschors of houten schijven.
Je kunt genieten van chocolademelk, koffie, thee of glühwein (alcoholvrij). Een Keltische dame zal beeldend een verhaal vertellen. Er zijn kramen waar je plantjes en kerstfiguren kunt kopen en er is een boekenkraam waar je fantasy-boeken kunt kopen van de schrijfster zelf. De schrijfster geeft een korte workshop waarbij zij zal vertellen over de kunst van het schrijven van een prachtig kerstverhaal. Op vuurpotten kun je marshmallows smelten voordat je er van gaat smullen.
De Stichting Vrienden van de Wolfsdreuvik nodigt iedereen van harte uit voor een bezoek aan deze kerstbeleving op zondag 11 december 2022 van 12.00 tot 16.00 uur.
Home / Nieuws / Fototentoonstelling “Portretten van Mexicaanse Mannen in Nederland”
31/10/22
Fototentoonstelling “Portretten van Mexicaanse Mannen in Nederland”
Op 4 november 2022 wordt de fototentoonstelling “Portretten van Mexicaanse Mannen in Nederland” geopend, gefotografeerd door de Mexicaanse fotografen Alejandra Nettel en Verónica Mier y Terán. De fototentoonstelling is mede georganiseerd door de Ambassade van Mexico en het Mexican Talent Network in Nederland.
Het project heeft als doel te verspreiden hoe de Mexicaanse diaspora is geïntegreerd in de Nederlandse samenleving en de bijdragen te benadrukken die zij in Nederland hebben nagelaten. De 22 foto’s en hun verhalen tonen de sociale, economische en culturele bijdragen van Mexicanen aan Nederland.
De tentoonstelling is bedoeld om de Internationale Mannendag in november 2022 te herdenken. Het tweede deel van het project bestaat uit de fototentoonstelling “Portretten van Mexicaanse vrouwen in Nederland” ter herdenking van de Internationale Vrouwendag.
De fototentoonstelling is te bezoeken tijdens openingstijden van het raadhuis tot en met november 30, 2022.
Home / Nieuws / De stempel van Dudok – Artikel Gooische TamTam
19/10/22
De stempel van Dudok – Artikel Gooische TamTam
Als een van de belangrijkste Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen van de twintigste eeuw heeft Willem Marinus Dudok een belangrijke stempel gedrukt op ’t Gooi – en dan met name op Hilversum. Met, natuurlijk, het raadhuis als zijn opus magnum.In de Gooische TamTam (herfstnummer ’22) wordt uitgebreid stilgestaan bij het werk van Willem Marinus Dudok.
Op 1 juli 1915 stapte de 31-jarige Willem Dudok vol ambitie en energie het raadhuis van Hilversum binnen, toen nog gevestigd aan de Kerkbrink, waar nu Museum Hilversum is. Hiervoor had hij twee jaar in Leiden gewerkt, als ingenieur en plaatsvervangend directeur van gemeentewerken. Hij had er onder meer een gemeenteschool ontworpen, de nieuwe H.B.S. en gebouwen voor de gemeentereiniging en gemeentelijke vuilverbranding. Maar Hilversum bood in zijn ogen veel meer mogelijkheden. Niet in de laatste plaats door een aanbevelingsbrief van niemand minder dan Berlage haalde de snelgroeiende gemeente Hilversum hem enthousiast binnen.
Lees hier het volledige artikel dat in het herfstnummer ’22 verscheen van de Gooische TamTam
Home / Nieuws / Expositie ‘Oude Haven van Hilversum, inspiratie door de eeuwen heen’.
10/10/22
Expositie ‘Oude Haven van Hilversum, inspiratie door de eeuwen heen’.
Vanaf 4 oktober tot en met 31 oktober is in het Raadhuis in Hilversum de expositie ‘Oude Haven van Hilversum, inspiratie door de eeuwen heen’ te zien. Geselecteerde stukken uit het depot van Gemeente Hilversum worden in de maand van oktober 2022 tentoongesteld in het Raadhuis met als thema “Oude Haven”. De werken zijn gedateerd van 1851 tot 1992. Te zien zijn diverse olieverf schilderijen, tekeningen, etsen en een aquarel. Op oude kaarten kan men zien hoe de oude haven bereikt werd per schip.
De Oude Haven is gelegen tussen Havenstraat en Loosdrechtseweg. Aangelegd in 1876 aan het eind van de Gooische Vaart die van ’s-Gravenland naar Hilversum ging. Het afgegraven zand werd gebruikt voor aanleg van de grachtengordel van Amsterdam en als bouwmateriaal voor de uitbreiding van Hilversum zelf. De haven werd gebruikt tot 1938, daarna raakte het in verval. Tegenwoordig is het gebied een stadspark.
Home / Nieuws / Ontdek de ‘look en feel’ van Hilversum op 31 oktober en 6 november 2022
27/09/22
Ontdek de ‘look en feel’ van Hilversum op 31 oktober en 6 november 2022
Hoe goed ken jij je eigen woonplaats? Volg een aansprekende inleiding en ga op pad onder begeleiding van enthousiaste experts door een wijk naar keuze.
Home / Nieuws / Veel belangstelling en enthousiaste reacties Open Monumentendag 2022 Hilversum
13/09/22
Veel belangstelling en enthousiaste reacties Open Monumentendag 2022 Hilversum
Ruim 7.300 bezoekers waren in het weekend van 10 en 11 september op de been tijdens de 36e editie van Open Monumentendag. Meer dan 35 bijzondere gebouwen openden hun deuren en het publiek genoot van het erfgoed en de prachtige plekken van Hilversum. De toren van de Vitus werd beklommen, het terras van de Zwaluwenberg zat vol publiek, er werden verhalen verteld bij Wolfsdreuvik, unieke concerten gegeven in het MCO en de oude AVRO-studio kwam helemaal tot leven met cello en jazz.
De belangstelling voor een bezoek aan de Zwaluwenberg was boven verwachting groot, maar ook het aantal bezoekers aan de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het Raadhuis, de Fabritiusschool en de Kapel overtrof de verwachtingen van eigenaren en alle betrokken vrijwilligers. Andere toppers waren bijvoorbeeld het Pinetum, begraafplaats Gedenkt te sterven, gebouw De Vereeniging en de Costerustuin.
Monumenten tot leven
Dit jaar was een aantal monumenten niet alleen geopend om te bekijken. Vijftien gebouwen werden voorzien van een cultuur-laagje en kwamen daardoor op een bijzondere manier tot leven. Het programma stond bol van opera, orgel, cello, cabaret, stand-up comedian, kunst en theater. Art Hilversum had prachtige pop-up tentoonstellingen ingericht op vijf locaties. Er waren fietstochten rondom herbestemming en Post’65 architectuur. Een interactieve game bij zes locaties zorgde voor veel belangstelling bij kinderen en gezinnen. Een aantal van hen deed bovendien mee aan de monumenten challenge waarbij Tiktok filmpjes gemaakt moesten worden.
Al met al kijken het Dudok Architectuurcentrum en de gemeente Hilversum terug op een geslaagd en enerverend weekeinde vol enthousiaste reacties van deelnemers en publiek. Hilversum heeft haar rijkdom op het gebied van monumenten en erfgoed aan een breed publiek laten zien.
Home / Nieuws / Ruim 2500 mensen keken naar het Raadhuis in vuur en vlam op 27 augustus
07/09/22
Ruim 2500 mensen keken naar het Raadhuis in vuur en vlam op 27 augustus
Op zondag 27 augustus liet het Dudok Architectuur Centrum het Raadhuis op een andere manier zien dan normaal. Met een spectaculaire live show van muziek en videoprojectie stond het Raadhuis in vuur en vlam. Elke uithoek van het pand werd met negen projectoren uitgelicht om het verhaal van Hilversum te vertellen: van Tuinstad tot Mediastad. De eerste schetsen van het Raadhuis en de horizontale en verticale lijnen van het Raadhuis werden in blokken zichtbaar op het pand. Maar ook beelden van Zonnestraal, de kleurpaletten van Dudok, wijken van de Tuinstad en de kleurvlakken van Beeld en Geluid kon je terugzien op het Raadhuis. De live muziek van een trompetist in combinatie met het in quadrophonie opgenomen geluid maakte van het geheel een adembenemend spektakel. De ruim 2500 mensen die een of meer van de drie shows bijwoonden waren vol lof en bewondering. Hieronder een aantal foto’s van de avond.
Deze projectie was de afsluiting van het festival OPEN035, een gloednieuw eendaags festival als aftrap van de samenwerking tussen Hilversumse culturele instellingen en Hilversumse wijken.
Home / Nieuws / Vensters op de stad – Tentoonstelling Eric Tiggeler in het Raadhuis
01/09/22
Vensters op de stad – Tentoonstelling Eric Tiggeler in het Raadhuis
Van 1 september tot en met 30 september is de tentoonstelling “Vensters op de stad” van Eric van Tiggeler te zien in het Raadhuis.
Het werk van Eric hangt bij verzamelaars in binnen- en buitenland. Hij exposeerde in Museum Hilversum als onderdeel van Art Hilversum en won in 2019 de titel Schilderij van het jaar met het doek Mahlerlaan, maandagmorgen.
“Het woord stadsstukken vind je niet in het woordenboek. Maar het drukt precies uit wat ik schilder: schilderijen met de stad als onderwerp.” – Eric Tiggeler
De tentoonstelling is gedurende kantooruren van het raadhuis te bezoeken.
Op vrijdag 14 oktober reikt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Noord-Holland, de Culturele Prijs Noord-Holland 2022 ter waarde van 15.000 euro uit aan de organisatie van het Erfgoedfestival Gooi & Vecht.Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland aan een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur, amateurkunst of natuurbehoud in de provincie Noord-Holland.
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een productie van de samenwerkende musea en erfgoedinstellingen uit de Gooi en Vechtstreek, onder leiding van regioconservator Laura Grijns. Het erfgoedfestival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met de rijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek waar talrijke vernieuwers, vrijdenkers, schrijvers en kunstenaars gewerkt en gewoond hebben. Via tentoonstellingen, wandelroutes, lezingen, educatieve programma’s en nog veel meer worden de verhalen voor een breed publiek ontsloten.
Het festival wordt tweejaarlijks georganiseerd en trekt een groot en divers publiek. Iedere editie heeft een centraal thema in de programmering. In 2021 hebben gedurende 15 weken meer dan 20 culturele partners hun programmering gepresenteerd vanuit het thema Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders in Gooi & Vecht.
Creatief en flexibel in coronatijd
In een periode waarin door corona bijna niks mogelijk was, bood het Erfgoedfestival Gooi & Vecht een vrolijk en weldoordacht programma met activiteiten die het mogelijk maakten om ook in de meest strenge lockdown deel te kunnen nemen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Zo konden de inwoners, zelfs toen alle musea en theaters dicht waren, toch culturele activiteiten ondernemen.
Met boeiende tentoonstellingen, een routekaart vol historische informatie, een prachtig kinderboek en de podcastserie Gooise Grensverleggers was er voor iedereen iets te beleven. Om jong publiek te bereiken werd een Augmented Reality installatie van de Gooische Moordenaar gemaakt die op 4 locaties in de regio is getoond. Het is vooral te danken aan de creativiteit en flexibiliteit van de organisatie die zich geen moment uit het veld heeft laten slaan, dat dit programma zich steeds weer aan de omstandigheden kon aanpassen.
Divers en toegankelijk
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht belicht een breed spectrum aan erfgoed van de Gooi en Vechtstreek, breder dan gebruikelijk. Niet alleen beeldende kunst, maar ook sociale en politieke vernieuwers, uitvinders, acteurs en schrijvers staan centraal. Het laagdrempelige en toegankelijke aanbod verleidt bezoekers van jong tot oud om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de Gooi en Vechtstreek en tegelijkertijd kennis te maken met de regionale culturele organisaties.
Waardering en erkenning
Kunst en cultuur toegankelijk maken voor de hele samenleving is een aandachtspunt in de Gooi en Vechtstreek. Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht levert daar een belangrijke bijdrage aan. Door de Culturele Prijs Noord-Holland 2022 aan dit festival toe te kennen, wordt deze inzet erkent en gewaardeerd. Tegelijkertijd biedt dit een kans om de regio en de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek te stimuleren te blijven samenwerken met de erfgoedinstellingen en partners om cultuur in de regio breder te promoten en bijzondere initiatieven kansen te geven.
Vliegwiel voor samenwerking
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is gericht op het versterken van de samenhang binnen het erfgoedveld in de regio. Door samenwerking vergroten de deelnemende organisaties hun zichtbaarheid en hun publieksbereik. Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht heeft de samenwerking tussen al deze partijen bevorderd en ervoor gezorgd dat ze in coronatijd met elkaar verbonden bleven.
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een initiatief van regioconservator Laura Grijns en een samenwerking van Museum Singer Laren, Kasteel-Museum Sypesteyn, Huizer Museum, Instituut voor Beeld en Geluid, Dudok Architectuur Centrum, Museum Hilversum, collectie Hilversum, Museum Weesp, Rijksmuseum Muiderslot, Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Pinetum Blijdenstein, Papageno Huis, Tussen Vecht en Eem, de Gooise bibliotheken, Comenius Museum, Visit Gooi & Vecht, de Dooyewaard Stichting en Dropstuff Media.
Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Vrienden van ’t Gooi, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, VSBfonds, Rabobank, Lakeland Foundation, Visit Gooi & Vecht en de Regio Gooi en Vechtstreek.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.
Home / Nieuws / 6 juli: Wie jarig is, trakteert – 138e geboortedag Dudok
05/07/22
6 juli: Wie jarig is, trakteert – 138e geboortedag Dudok
Van 6 juli t/m 31 juli 2022 kun je meedoen met onze winactie ter ere van Dudoks 138e geboortedag. Maak een selfie met een gebouw van Dudok op de achtergrond! De maker van de leukste, mooiste of meest bijzondere foto trakteren wij op een kopje koffie met een overheerlijk dudokje en een gratis rondleiding voor twee personen door het Raadhuis van Hilversum, dat beschouwd wordt als Dudoks meesterwerk. Plaats je foto op Instagram en gebruik de hashtag #dudokisjarig.
Home / Nieuws / HILVERSUM KRIJGT NIEUW FESTIVAL: OPEN035
05/07/22
HILVERSUM KRIJGT NIEUW FESTIVAL: OPEN035
Zaterdag 27 augustus a.s. bruist het centrum weer als vanouds tijdens festival OPEN035. Van kunstroute tot games ontwikkelen en van optredens tot rollerdisco. Cultureel Hilversum laat zich van zijn beste kant zien met vele activiteiten voor jong en oud. Deze festivaldag vormt de aftrap van de gelijknamige samenwerking tussen Hilversumse culturele instellingen en de wijken om met OPEN035 kunst en cultuur toegankelijker te maken voor Hilversummers.
Corona heeft de afgelopen jaren grote impact gehad, zowel op het sociale leven van Hilversummers als op de Hilversumse economie en cultureel aanbod. Lange tijd moesten poppodia, musea, bibliotheken, kunst- en muziekverenigingen hun deuren sluiten. OPEN035 wil met dit festival een hernieuwde kennismaking tussen Hilversummers en culturele instellingen in gang zetten en hen inspireren tot bijzondere samenwerkingen.
Programma OPEN035
Festival OPEN035 op 27 augustus vindt plaats op verschillende locaties in het centrum, waaronder Dudokpark, de Gooische Brink en de Kerkbrink. Het programma van OPEN035 zal de komende tijd steeds meer prijs worden gegeven en omvat onder andere concerten, films, workshops, een speciale kunstroute, rollerdisco, retro radio, pop-up stores, wijksafari’s vol bijzondere bewonersverhalen, games en nog veel meer.
Wijkinitiatieven
OPEN035 wil niet alleen tijdens de festivaldag op 27 augustus laten zien wat voor moois Hilversum heeft te bieden, maar ook daarna blijven inspireren tot een nieuw cultureel aanbod waarin Hilversummers bovendien zelf een rol kunnen spelen. Daarom brengt OPEN035 culturele instellingen, zoals De De Vorstin, Dudok Architectuur Centrum, de bibliotheek, museum Hilversum en het Filmtheater, én wijkbewoners bij elkaar om gezamenlijk activiteiten en projecten te ontwikkelen op diverse locaties in het stadscentrum. Deze locaties worden daartoe tijdelijk omgebouwd tot ‘huiskamers van de wijken’. Hiervoor is OPEN035 niet alleen op zoek naar leegstaande (winkel)panden, maar ook naar wijkbewoners die interesse hebben om hieraan deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen via Hilversummers.nl of mailen naar meedoen@hilversummers.nl
Home / Nieuws / Restauratie bijzondere wandschildering Pieter van Velzen van start
23/06/22
Restauratie bijzondere wandschildering Pieter van Velzen van start
In de vroegere aula van de R.K. Vak- en Huishoudschool voor Meisjes aan de Eemnesserweg in Hilversum bevindt zich een wandschildering van Pieter van Velzen uit de periode van de wederopbouw. Het gebouw heeft lange tijd als Theater Achterom gefunctioneerd en is recent door de gemeente verkocht. Begin 2021 is begonnen met de renovatie en herbestemming.
In overleg met de eigenaar en de gemeente Hilversum heeft de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut samen met restaurator Hans Klaverdijk een restauratieplan ontwikkeld. In 2021 startte een crowdfunding om dit plan te kunnen realiseren. Nu is het eindelijk zo ver! Op zaterdag 18 juni j.l. is Hans Klaverdijk begonnen aan de uitvoering van de restauratie.
In Hilversum is het werk van Pieter van Velzen (1911-1990) op een aantal plekken aanwezig. Het meest zichtbaar in het straatbeeld is het tegelmozaïek dat hij samen met Jan Oosterman heeft gemaakt voor de voorgevel van de Pniëlkerk aan de Van Ghentlaan. De kunstenaar behoort in de regio tot de belangrijke monumentale kunstenaars van de periode. Voor de locatie aan de Eemnesserweg heeft hij een wandschildering gerealiseerd in een toegankelijke vormentaal, die begrijpelijk moest zijn voor de kinderen. Het werk bevat o.a. verwijzingen naar het leven in een moderne stad. Voor Hilversum heeft het werk een zeer grote kunst- en cultuurhistorische waarde.
Home / Nieuws / 2e Pinksterdag – Rondleiding Raadhuis speciaal voor gezinnen
30/05/22
2e Pinksterdag – Rondleiding Raadhuis speciaal voor gezinnen
Op 6 juni 2022, 2e Pinksterdag, organiseert het Dudok Architectuur Centrum om 13.30 uur een rondleiding door het Raadhuis, speciaal voor gezinnen. Aan de hand van spannende verhalen vertelt een gids de leukste wetenswaardigheden over architect Dudok en neemt de kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s mee naar de bijzondere en grotendeels authentieke ruimtes van het Raadhuis.
Home / Nieuws / Gids Norman Vervat over de wandeling Bloemenbuurt – interview NHGooiRadio
28/05/22
Gids Norman Vervat over de wandeling Bloemenbuurt – interview NHGooiRadio
De wandeling van 29 mei zit al vol. Maar op 2e Pinkserdag, 6 juni, kunt u nog mee met de wandeling door de Bloemenbuurt. In een interview op NHGooi Radio vertelt gids Norman Vervat meer over de wandeling in deze prachtige door Dudok ontworpen buurt.
Home / Nieuws / Songfestival nummers en twee bijzondere concerten vanuit de toren van het Raadhuis
14/05/22
Songfestival nummers en twee bijzondere concerten vanuit de toren van het Raadhuis
Vanuit de toren van het Raadhuis speelt beiaardier Wim Ruitenbeek met zijn muziek graag in op de actualiteit. Op 11 mei 2022 was het nummer De Diepte te horen, waarmee S10 op het Songfestival optreedt. NHGooi had een uitgebreid interview met Wim Ruitenbeek over zijn werk als beiaardier. Het interview is ook online te beluisteren via de site van NHGooi.
Naast de songfestival nummers en het inspelen op andere actualiteiten, verzorgt Wim in mei en juni twee bijzondere concerten. Aanleiding daarvoor is het afronden van de restauratie in het najaar van 2021 van de beiaard. Het klavier werd vervangen en het automatisch speelwerk vernieuwd. De speelcabine is vergroot om mensen bij het klavier te kunnen ontvangen tijdens rondleidingen.
27 mei, 19.30 – 20.30 uur: 6-handig concert
Wim Ruitenbeek wordt vergezeld door twee Vlaamse collega’s; Wim Berteloot en Wim van den Broeck. Zij spelen een uur lang afwisselend zeshandig, quatre mains (et pieds) en solo.
24 juni, 19.30 – 20.30 uur: samenspel met cello en piano
In de uitgebreide beiaardierskamer boven in de toren is nu plaats om andere musici met de beiaardier te laten samenspelen. Het geluid van de cello (Judith Groen) en piano (Boudewijn Zwart) zal vanuit de toren versterkt klinken samen met Wim Ruitenbeek op de beiaard.
Home / Nieuws / Tentoonstelling Cora Koppel in Raadhuis
28/04/22
Tentoonstelling Cora Koppel in Raadhuis
Cora Koppel is beeldend kunstenaar, gevestigd in Hilversum. Zij schildert sinds 1985 en heeft diverse technieken geleerd van uiteenlopende kunstenaars. Haar tentoonstelling is tot en met 7 juni te bezichtigen in de gangen van het Raadhuis.
Cora houdt van experimenteren met diverse stijlen en schildert met acrylverf en verwerkt soms ook natuurlijke materialen in haar werk (mixed media)Haar voorkeur gaat uit naar intuïtief schilderen, zonder plan, het hoofd leegmaken en in de “flow” kijken wat er op het witte doek ontstaat. Zij geeft ook workshops intuïtief schilderen voor kleine groepen.
Heeft u interesse in een schilderij of in een schilderworkshop dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Cora: 06 28882162 / corakoppel@gmail.com
Home / Nieuws / Verrassendende blik op toekomst Hilversum tijdens stadsgesprek ‘De jeugd aan zet’
26/04/22
Verrassendende blik op toekomst Hilversum tijdens stadsgesprek ‘De jeugd aan zet’
Tijdens het stadsgesprek ‘De jeugd aan zet’ op 22 april 2022, presenteerden leerlingen van het Roland Holst College, Alberdingk Thijm Scholen en De Dubbeldekker met maquettes en kunstwerken op verrassende wijze hun visie op de toekomst van Hilversum. Het stadsgesprek in de Burgerzaal van het Raadhuis was het sluitstuk van drie educatieprojecten die de scholen samen met het Dudok Architectuur Centrum en Stichting Omgevingseducatie hadden doorlopen.
In januari zijn het Dudok Architectuur Centrum en Stichting Omgevingseducatie met de drie scholen gestart met de educatieprojecten. De resultaten van de drie projecten kwamen samen in het stadsgesprek en werden beoordeeld door een team van deskundigen, bestaande uit Lieneke van Campen (Karres en Brands), Irmgard van Koningsbruggen (DAC), Jan Willem Tap (Bureau Nieuwe Gracht) en Daan Russcher (beeldend kunstenaar). Vervolgens gingen de leerlingen met het panel en de aanwezigen in de zaal in gesprek over hun plannen, kunstwerken en ontwerpen. Een inspirerende verdiepende dialoog was het resultaat.
Leerlingen van het Roland Holst College bezochten onder begeleiding van een gids van het Dudok Architectuur Centrum drie plekken in Hilversum en ontwikkelden een plan en een denkrichting voor de toekomst. Een beweegbaar terras op het marktplein, een park en zwembad bij het Oosterspoorplein en een mix van wonen en bijzondere voorzieningen in de oude bibliotheek. Opvallend was de behoefte aan groen en fijne plekken om te ontmoeten.
De leerlingen van 3 mavo van het Alberdingk Thijm College verdiepten zich, na een les over fotografie, met een gids van het Dudok Architectuur Centrum in vier locaties: het raadhuis van Hilversum, de Noorder begraafplaats, Landgoed Zonnestraal en de prehistorische grafheuvels op de Hoorneboegse hei. Onder begeleiding van twee kunstenaars (Daan Russcher en Geertje Brandenburg) transformeerden zij zelfgemaakte foto’s tot prachtige kunstwerken met bijzondere verhalen.
Groep acht van De Dubbeldekker is onder leiding van landschapsarchitect Lieneke van Campen op bezoek geweest bij Karres en Brands, bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. Zij kregen een rondleiding door het bureau en een toelichting over het beroep van architect. Hoogtepunt was om met een VR-bril door een project te lopen. Met de verzamelde kennis zijn deze basisschool leerlingen in groepjes aan de slag gegaan met het ontwerpen van hun ideale buurthuis. Vier prachtige maquettes met bijzondere details en ook aandacht voor duurzaamheid zijn het resultaat.
Luuc Jonker, directeur Dudok Architectuur Centrum: “We kijken met alle betrokkenen terug op een geslaagde middag waar de jeugd inderdaad aan zet was en op een prachtige manier heeft bijgedragen aan een inhoudelijke dialoog over erfgoed, architectuur en stedenbouw. We hebben de ideeën en inspiratie gedeeld met het team Omgevingsvisie 2040 van de gemeente en ze worden meegenomen naar een symposium in november. Iedereen was enthousiast over de waarde van cultuureducatie en de meerwaarde van deze samenwerking. Doel is om ook komend jaar een aantal gezamenlijke projecten uit te voeren.”
Resultaten bekijken De kunstwerken en maquettes zijn te bezichtigen in het Dudok Architectuur Centrum tijdens openingstijden van het Dudok Architectuur Centrum.
Beeldverslag van Stadsgesprek ‘De jeugd aan zet’ van 22 april 2022
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum open op Koningsdag
21/04/22
Dudok Architectuur Centrum open op Koningsdag
Op woensdag 27 april vieren wij Koningsdag! Door heel Hilversum worden diverse activiteiten georganiseerd. Koningsdag wordt uitgebreid gevierd in het Dudokpark met diverse optredens waaronder de stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek.
Speciaal voor Koningsdag is het Dudok Architectuur Centrum geopend. Ga mee met een gids met een korte rondleiding door het Raadhuis. Tijdens deze rondleiding beklim je de 45 meter hoge toren en eindig je met een prachtig uitzicht over de stad. De rondleidingen beginnen om 11.00, 12.00, 13.00 14.00 en 15.00 (duur 30 minuten).
Home / Nieuws / Cursus “Ken je omgeving: (her)ontdek Hilversum!” in samenwerking met Stichting Omgevingseducatie
04/04/22
Cursus “Ken je omgeving: (her)ontdek Hilversum!” in samenwerking met Stichting Omgevingseducatie
Waarom ziet Hilversum er uit zoals het er uit ziet? Ontdek de stad, kijk mee terug op de ontwikkeling van de gemeente Hilversum… en kijk vooruit. Wat maakt dat Hilversum zo’n fijne stad is om te wonen, werken en verblijven? Na deze cursus bekijk je je eigen woonplaats met andere ogen! Na een succesvolle eerste cursus in 2021, wordt deze dit jaar herhaald.
De data voor de nieuwe cursus zijn nog niet bekend. Bent u geïnteresseerd in de cursus en wilt u op de hoogte gehouden worden van de data, stuur dan een bericht naar info@dudokarchitectuurcentrum.nl.
De sprekers zijn historicus Pieter Hoogenraad (historicus), Annette Koenders (erfgoeddeskundige) en Irmgard van Koningsbruggen (architectuurhistorica). Zij vertellen onder leiding van Rhodé Hoorn (cultuurcoach bij Stichting Omgevingseducatie) het verhaal van Hilversum als stad van goed wonen in een groene, gezonde omgeving met aantrekkelijk cultureel erfgoed voor álle inwoners. Met aansprekend beeldmateriaal brengen deze experts ‘the making of’ van Hilversum tot leven. Met voorbeelden van duurzame veranderingen betrekken zij het publiek bij de ruimtelijke opgaven van de toekomst.
In de lezingenreeks kijken we nadrukkelijk naar de relevantie van het verleden voor heden en toekomst van de stad. Zo wordt de huidige betekenis van de omringende natuur voor recreatie en gezondheid gelinkt aan de ontwikkeling van het Hilversumse landschap en Dudoks stedenbouwkundige en architectonische ingrepen, en toegelicht vanuit de maatschappelijke opgaven van destijds. Er komen ook actuele ruimtelijke opgaven aan bod, die vanwege klimaatverandering, woonbehoeften en de inclusieve samenleving urgent zijn.
Home / Nieuws / Enthousiaste reacties bij eerste rondleidingen Carillon Raadhuis met bezoek aan beiaardier
10/03/22
Enthousiaste reacties bij eerste rondleidingen Carillon Raadhuis met bezoek aan beiaardier
Op zaterdag 5 maart organiseerde het Dudok Architectuur Centrum twee speciale carillon-rondleidingen met een bezoek aan de toren en de beiaardier. Alle deelnemers van jong tot oud waren enthousiast en onder de indruk om te zien hoe de klokken in de toren zijn gehesen en te ervaren hoe het geluid uit de toren tot stand komt. Vanwege de grote belangstelling organiseert het Centrum de rondleiding op 2e Paasdag (18 april) nogmaals.
De renovatie van het carillon vormde de aanleiding voor het Dudok Architectuur Centrum om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk is het verhaal van ruim zestig jaar carillon te bekijken. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier. De speciale rondleiding ‘Waar klokken zingen’ op 5 maart startte met een toelichting op de tentoonstelling over dit bijzondere verhaal van zestig jaar carillon.
Daarna beklommen bezoekers de 47 meter hoge toren en werden verrast door prachtige uitzicht over Hilversum en omgeving. Halverwege de beklimming van de toren liet beiaardier Wim Ruitenbeek deelnemers met behulp van een studieklavier zien hoe het bespelen van het instrument werkt en gaf een nadere toelichting op de opknapbeurt van het carillon. Eenmaal boven mochten de jongste deelnemers op het echte klavier een klok laten klinken en speelde Ruitenbeek enkele verzoeknummers o.a. Bohemian Rhapsody van Queen.
Aanmelden voor de extra Carillon-rondleiding op 2e Paasdag (18 april) kan hier.
Vanaf ongeveer 1850 groeit Hilversum snel. Een van de nieuwe villawijken in het noordwesten van de gemeente is het Diergaardepark, dat wordt opgeleverd in 1909. Het verhaal daarachter begint met een grote verzameling zeldzame zoogdieren, vogels, struiken en bomen, en loopt uit op het dramatische einde van het huwelijk tussen Frans Ernst Blaauw (1860–1936) en Louise Digna Catharina Six (1862–1934). Caspar Stalenhoef spreekt daarover met Nora Bosscher, collectiebeheerder van Gemeente Hilversum.
Nora heeft gekozen voor de straatnaambordjes van Blaauw uit de cultuurhistorische collectie van de gemeente Hilversum, om precies te zijn de gnoelaan. Aan deze bordjes zit een leuk verhaal vast. De bordjes zijn te bekijken in de tentoonstelling ‘Hilversum Ontkiemt’. Kijk hier voor meer informatie en openingstijden van de tentoonstelling.
De podcast ‘Gooise Museumschatten’ met Nora Bosscher is hier te beluisteren.
Home / Nieuws / Met een kop koffie/thee en een Dudokje heten wij u vanaf 27 januari weer van harte welkom bij onze rondleidingen, tentoonstellingen en andere activiteiten!
25/01/22
Met een kop koffie/thee en een Dudokje heten wij u vanaf 27 januari weer van harte welkom bij onze rondleidingen, tentoonstellingen en andere activiteiten!
Vanaf donderdag 27 januari kunt u bij het Dudok Architectuur Centrum weer terecht voor een rondleiding door het Raadhuis of een bezoek aan een van onze tentoonstellingen. Vanaf maart organiseren wij ook weer architectuurwandelingen en fietstochten. De data publiceren wij z.s.m. op onze site.
We zijn erg blij dat we eindelijk weer open mogen; wij bieden u bij uw bezoek op donderdag 27, vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 januari graag een kopje koffie/thee en een Dudokje aan.
Home / Nieuws / Robert Magnée: vriend, compagnon, architect in de schaduw van Dudok
18/01/22
Robert Magnée: vriend, compagnon, architect in de schaduw van Dudok
foto: Robert Magnée (rechts) en Dudok(links) bij de presentatievan hun ontwerp van het Elseviergebouw bron: Het Nieuwe Instituut, Archief Dudok, inv.nr. DUDO229FM.92
Jarenlang werkte architect Robert Magnée samen met Dudok, en werd zelfs compagnon van de grote bouwmeester. Maar wie was die man, die zo lang in de schaduw van onze beroemde stadsarchitect stond? Dudokliefhebber Peter Veenendaal zocht het uit. Lees zijn bevindingen op Dudok.org.
Home / Nieuws / Online rondleiding door de pareltjes in het Raadhuis!
13/01/22
Online rondleiding door de pareltjes in het Raadhuis!
Onlangs maakte NHGOOI TV een serie opnames in het mooiste raadhuis van Nederland. Nu onze rondleidingen helaas geen doorgang kunnen vinden, een mooi alternatief om enkele bijzondere weetjes van dit markante Dudokontwerp te horen. In een aantal video’s neemt onze gids Tom Hoevenaars je mee op ontdekkingstocht.
Home / Nieuws / Boek ‘Architecten van Hilversum’ te koop bij Dudok Architectuur Centrum
10/01/22
Boek ‘Architecten van Hilversum’ te koop bij Dudok Architectuur Centrum
Hilversum wordt vaak aangeduid als het Mekka van de jonge bouwkunst in Nederland. Tien jaar lang hebben 7 specialisten onderzoek gedaan naar 50 architecten. In deel 1 van de 4-delige reeks komt de periode 1850-1915 aan bod. In deze tijd oefende de overheid grote invloed uit op de ontwerpen.
Er verschijnen vier delen, die elk los €30 kosten en zijn te koop bij het Dudok Architectuur Centrum (op afspraak of thuisbezorgd in Hilversum met €1,50 bezorgkosten). Het laatste deel verschijnt in november 2022.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum tijdelijk gesloten vanwege de Corona-maatregelen
19/12/21
Dudok Architectuur Centrum tijdelijk gesloten vanwege de Corona-maatregelen
Vanwege de Corona-maatregelen is het Dudok Architectuur Centrum gesloten vanaf 19 december 2021. Wij hopen z.s.m. na de persconferentie van 25 januari 2022 weer open te mogen. Vanaf dat moment ontvangen we u graag weer voor een rondleiding of als gast bij een van onze andere activiteiten.
Home / Nieuws / 17 december: KNOB Collegetour ‘Amerika’ met online lezing over Dudok in Amerika
09/12/21
17 december: KNOB Collegetour ‘Amerika’ met online lezing over Dudok in Amerika
Op vrijdag 17 december om 16.00 uur start de KNOB een online collegetour gericht op de relatie tussen Amerika en de Lage Landen. In de eerste serie presenteren onderzoekers Tom Packet en Joke Reichardt, onder andere gids bij het Dudok Architectuur Centrum, bevindingen uit hun eerdere (scriptie)onderzoeken over deze transatlantische relatie. Beiden doken in op onderbelichtte periodes toen de invloedrijke architecten Victor Horta (1861-1947) en Willem Marinus Dudok (1884-1974) in de Verenigde Staten verbleven. Op basis van nauwgezet bronnenonderzoek hebben beide auteurs nieuwe en belangrijke hoofdstukken toegevoegd aan wat er al over deze architecten is geschreven.
Home / Nieuws / Opening tentoonstelling ‘Waar klokken zingen’
08/12/21
Opening tentoonstelling ‘Waar klokken zingen’
foto vlnr: Burgemeester Pieter Broertjes, Jacob Wijs, Jan Geerts, Wim Ruitenbeek (beiaardier)
Met de aanbieding van een miniatuurklok aan burgemeester Pieter Broertjes opende het Dudok Architectuur Centrum op 8 december in beperkte kring de tentoonstelling ‘Waar klokken zingen’. Aanleiding voor het maken van de tentoonstelling was de renovatie van het carillon in het najaar van 2021.
Tijdens de renovatie kreeg het carillon in de toren van het Hilversumse Raadhuis een flinke opknapbeurt. Een rammelend klavier, verouderd draadmechaniek en afgesleten klepels noodzaakten tot groot onderhoud. Tegelijkertijd kreeg het speelhok van de beiaardier een make-over. Dit werd zodanig vergroot dat bezoekers vanaf nu daadwerkelijk het bespelen van het carillon van dichtbij kunnen bekijken.De renovatie vormde de aanleiding om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk beleven bezoekers van de tentoonstelling het verhaal van ruim zestig jaar carillon. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier.
Het klokje dat op 8 december door Jacob Wijs jr aangeboden werd aan burgemeester Broertjes, ontving de heer Wijs sr., destijds directeur Publieke Werken bij de gemeente, in 1958 van klokkengieter Eijsbouts. Het verdient volgens de familie weer een plek in het raadhuis van Hilversum. Ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling was de heer Jan Geerts, in 1958 de honderdduizendste inwoner van Hilversum en de directe aanleiding voor de aanschaf van het carillon. Ter ere van zijn geboorte schonken de inwoners van Hilversum in 1958 namelijk een klokkenspel aan de gemeente.
Tentoonstelling en speciale rondleiding toren en carillon
De tentoonstelling ‘Waar klokken zingen’ is te zien tijdens openingsdagen van het Dudok Architectuur Centrum. Naast reguliere rondleidingen door het Raadhuis, organiseert het Dudok Architectuur Centrum een aantal speciale rondleidingen naar de 47 meter hoge toren, het carillon en het vernieuwde speelhok van de beiaardier.
Home / Nieuws / Tentoonstelling ‘Waar klokken zingen…’ binnenkort te bekijken.
27/11/21
Tentoonstelling ‘Waar klokken zingen…’ binnenkort te bekijken.
In het najaar van 2021 heeft het carillon in de toren van het Hilversumse Raadhuis een flinke opknapbeurt gekregen. Een rammelend klavier, verouderd draadmechaniek en afgesleten klepels noodzaakten tot groot onderhoud. Tegelijkertijd kreeg het speelhok van de beiaardier een make-over. Dit werd zodanig vergroot dat bezoekers vanaf nu daadwerkelijk het bespelen van het carillon van dichtbij kunnen bekijken.
De renovatie van het carillon vormde de aanleiding voor het Dudok Architectuur Centrum om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk vertellen we het verhaal van ruim zestig jaar carillon. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier.
De tentoonstelling is in principe te zien vanaf medio december 2021, maar de exacte openingsdatum is mede afhankelijk van de Corona-maatregelen.
Home / Nieuws / Luuc Jonker per 15 oktober directeur Dudok Architectuur Centrum
10/10/21
Luuc Jonker per 15 oktober directeur Dudok Architectuur Centrum
Per 15 oktober 2021 is Luuc Jonker directeur van het Dudok Architectuur Centrum (DAC). Hij heeft deze functie overgenomen van Patricia Alkhoven. Zij vertrekt om meer aandacht te kunnen besteden aan haar andere baan (coördinator van de route Levend Verleden van de Nationale Wetenschapsagenda bij het Humanities Cluster van de KNAW in Amsterdam).
Met de aanstelling van Luuc Jonker (1968) als directeur, gaat het DAC verder op de ingeslagen weg om de stichting uit te bouwen als platform voor debat en kennisuitwisseling, inclusief educatie, over architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en de regio Gooi en Vecht. Jonker is sinds de heroprichting in 2015 bestuurslid van het DAC. Hij organiseerde in 2017 en 2018 de Open Monumentendag en gaf in 2018 de Dag van de Architectuur vorm.
“Luuc Jonker is een creatieve organisator met passie voor erfgoed; hij is een bewezen verbinder met ruime ervaring in het culturele veld en (beroeps)onderwijs en woont in Hilversum.” aldus Irmgard van Koningsbruggen, bestuursvoorzitter DAC.
Luuc: “Ik kijk ernaar uit om Hilversum met het DAC verder op de kaart te zetten als stad van erfgoed en jonge monumenten, Hilversummers te verbinden met hun stad door hen met een frisse blik te laten kijken en professionals te inspireren tot een actuele visie op architectuur en stedenbouw, klaar voor de toekomst.”
Home / Nieuws / Open Monumentendag 2021 impression
16/09/21
Open Monumentendag 2021 impression
De 35e editie van de Open Monumentendag in Hilversum trok op 11 en 12 september zo’n 4800 bezoekers naar de 30 opengestelde monumenten en de vele specials. Dat is ruim 45% meer dan vorig jaar toen het aantal bezoekers door de Corona-maatregelen fors minder was dan in 2019.
Veel belangstelling was er, zoals altijd, voor de Zwaluwenberg, de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, het Raadhuis, de Kapel en de AVRO. Beluister hier het (live uitgezonden) interview over rondleidingen in de AVRO met gids en architectuurhistoricus Iris London. Andere toppers waren dit jaar de Gooische Moordenaar (AR attractie op het grasveld bij het Raadhuis), het Pinetum, gebouw De Vereeniging, Costerustuin en de Fabritiusschool. Maar ook de wat minder bekende boshutjes bij Zonnestraal, de Kegelbaan bij de Unie, de wandeling van de GNR, de rondleiding door de Wandelmeent en de fietstocht van Albertus Perk werden druk bezocht.
In navolging van 2020 waren er dit jaar weer optredens in een aantal monumenten, bedoeld om een bijzondere beleving van het gebouw te creëren. In samenwerking met het Dudok Festival werden vier artiesten geselecteerd die in het MCO, de Bbliotheek, het Raadhuis en de Grote Kerk een optreden verzorgden.
Home / Nieuws / Beiaard in het Raadhuis krijgt grote onderhoudsbeurt – torenbeklimming daardoor soms niet mogelijk.
09/09/21
Beiaard in het Raadhuis krijgt grote onderhoudsbeurt – torenbeklimming daardoor soms niet mogelijk.
Van 13 september tot 18 oktober krijgt de beiaard in het Raadhuis een grote onderhoudsbeurt. Het beiaardiershok wordt vervolgens uitgebreid en de klokken verhangen. De beklimming van de toren, een vast onderdeel van de rondleiding door het Raadhuis, zal daardoor op sommige dagen komen te vervallen.
Home / Nieuws / Aan Tafel bij Dudok met architect Sophie Keulemans en landschapsontwerper Wim Voogt
07/09/21
Aan Tafel bij Dudok met architect Sophie Keulemans en landschapsontwerper Wim Voogt
In het kader van de omgevingsvisie Hilversum, het nationale themajaar ‘Ode aan het landschap’ het jaarthema ‘Stadslandschap’ van het Dudok Architectuur Centrum (DAC) en als aanloop tot de Dag van de Architectuur (19 juni), organiseert het DAC in de maanden april t/m juni wekelijks een interview met architecten met een band met Hilversum. Centraal in het gesprek staat de visie van de architecten op Hilversum van de nabije toekomst.
Patricia Alkhoven, directeur van het Dudok Architectuur Centrum, vraagt de architecten vanuit hun eigen specialisme te kijken naar de relevantie van Dudoks stedenbouw voor hedendaagse ruimtelijke uitdagingen in Hilversum. Thema’s als de tuinstad in het beschermde landschap, klimaatbeheersing, contextueel en inclusief bouwen en behoud van erfgoed, energietransitie, verduurzaming en circulariteit komen daarbij aan de orde, met natuurlijk de vraag naar oplossingsrichtingen voor Hilversum. Uitgangspunt bij de gesprekken is het recent verschenen boek ‘Dudok by Iwan Baan’. De interviews vinden plaats in het DAC aan de Tafel van Dudok, een kunstwerk van Nynke Koster.
In juni vond een gesprek plaats met Sophie Keulemans (Cordaan Amsterdam) en later in de maand met Wim Voogt (OKRA Landschapsarchitecten). Kijk hier beide gesprekken terug.
Home / Nieuws / Gooise Moordenaar is terug – artikel Gooi en Eemlander 5 augustus 2021
05/08/21
Gooise Moordenaar is terug – artikel Gooi en Eemlander 5 augustus 2021
In het kader van het Erfgoedfestival 2021 is het initiatief ontstaan om het publiek via een AR-installatie het verhaal te vertellen van de De Gooische Stoomtram, die ontwikkeling en groei van de regio stimuleerde door de aansluiting met Amsterdam. Bezoekers zetten een AR-bril op en worden in een tramritje van ca 6 minuten langs de historie van de Gooische Stoomtram geleid. Tijdens de rit raakt de bezoeker bekend met het verhaal hoe het Gooi, en Hilversum in het bijzonder, door toenemende industrialisatie en de ontsluiting met openbaar vervoer bereikbaar werd voor bezoekers uit Amsterdam.
Tot en met 15 augustus staat de tram voor de Krachtcentrale in Huizen (dagelijks van 12-18 uur. Op maandag en dinsdag gesloten) en daarna ’rijdt’ hij door naar het Loosdrechtse Kasteel Museum Sypesteyn (vanaf 17 augustus). Daarna volgen vanaf 4, 5, 11 en 12 september het Dudok Architectuur Centrum en tijdens de Dutch Media Week (2 t/m 10 oktober) de Kerkbrink in Hilversum. Met dank aan Stadsfonds Hilversum.
Het Erfgoedfestival staat in het teken van grensverleggers, uitvinders en wereldverbeteraars in de rijke geschiedenis van de regio. Het festival loopt tot en met 12 september en biedt een uitgebreid programma met onder meer tentoonstellingen, lezingen, podcasts, wandel-en fietsroutes. De Gooi-en Eemlander licht in een serie diverse activiteiten uit. Aflevering 8: Willem Dudok
Home / Nieuws / Artikel: Waarom was juist Willem Dudok de man die Hilversum zijn gezicht gaf?
02/08/21
Artikel: Waarom was juist Willem Dudok de man die Hilversum zijn gezicht gaf?
Nergens in Nederland is een architect zo bepalende geweest voor het stadsbeeld als in Hilversum. Maar hoe komt dat? Waarom werd juist Willem Dudok, een man die zijn carrière in het leger begon, de persoon die in Hilversum zoveel vrijheid kreeg om Hilversum zijn gezicht te geven?
Lees hier het hele artikel dat 22 juli 2021 verscheen in de Gooi en Eembode
Wat bieden wij u? Plezier, afwisseling, en voldoening! Daarnaast wordt u onderdeel van een enthousiast team van vrijwilligers met passie voor architectuur, de regio en (cultuur)geschiedenis.
Bent u één of twee middagen per maand beschikbaar? Meld u dan nu aan als vrijwilliger en word onderdeel van ons gezellige team: info@dudokarchitectuurcentrum.nl.
Home / Nieuws / Persbericht: Dudok Architectuur Centrum lanceert boek ‘Dudok by Iwan Baan’ en opent foto-tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ en tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’.
14/07/21
Persbericht: Dudok Architectuur Centrum lanceert boek ‘Dudok by Iwan Baan’ en opent foto-tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ en tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’.
(foto Anna’s Hoeve / Iwan Baan) Hoewel het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ al vanaf 1 januari 2021 te koop is, kon het Dudok Architectuur Centrum het boek vanwege de Corona-situatie pas op 13 juli officieel lanceren. Het Centrum koos ervoor tegelijkertijd de foto-tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ en de tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’ te openen. Beide tentoonstellingen zijn sinds begin juni in het Raadhuis van Hilversum te bekijken.
In aanwezigheid van onder andere fotograaf Iwan Baan, auteur Lara Voerman en curatoren Evelien van Es en Herman van Bergeijk werden in beperkte kring de opening en lancering gevierd. De groep genodigden ging onder andere met elkaar de toren van het Raadhuis op om net als de helikopterfoto’s van Iwan Baan, de stad vanuit de lucht te overzien. Iwan Baan: “Dankzij Corona had ik alle tijd om de foto’s voor het boek te maken: ik zat maandenlang vast in Nederland en kon daardoor mijn opdrachten in het buitenland niet uitvoeren”.
In het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ toont fotograaf Iwan Baan dat Dudoks manier van ontwerpen na honderd jaar onverminderd aantrekkelijk en relevant is: plaatsbewust, hypercontextueel en met liefde voor de omgeving. In 2020 fotografeerde Baan in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum, alle nog bestaande gebouwen van Dudok in Nederland, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht. Met de foto’s in dit boek breekt Baan met een traditie. Statische architectuurfoto’s wisselt hij in voor beelden die een breder verhaal blootleggen, het verhaal van Dudok als ontwerper van landschappen om te wonen, te werken, te rouwen en te leren.
De tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ laat met een selectie van zijn meest imponerende foto’s zien hoe toparchitect Dudok steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.
De tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk’ in het DAC laat het tot nu toe onderbelichte werk van Dudok als stedenbouwer zien. Als architect van het Hilversumse raadhuis geniet Dudok wereldfaam. Minder bekend is dat Dudok ook een begenadigd stedenbouwkundige was. Hij werkte door alle schalen heen: van de kleine schaal van woonbuurten in Hilversum in de periode 1918-1925 tot de grote schaal van het Hilversumse uitbreidingsplan en het structuurplan voor het gehele grondgebied van Den Haag. Daarnaast stelt de tentoonstelling de actualiteit van Dudoks denkbeelden aan de orde. In de tentoonstellingsruimte van het DAC zijn de iconische stedenbouwkundige ontwerpen te bewonderen die niet alleen heel fraai, maar ook functioneel en karaktervol zijn.
Honderd jaar geleden betrekt de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) het heideterrein in Hilversum Oost. Dit vormt het begin van Hilversum als omroep- en later mediastad. Hier komen de eerste experimentele uitzendingen vandaan en wordt zend- en ontvangapparatuur gemaakt. Er wordt niet alleen onder eigen label geproduceerd; de radiotoestellen van moederbedrijf Philips komen ook uit de fabriek in Hilversum.
Inmiddels is bijna alles van dit fabrieksterrein verdwenen. Aan de hand van verhalen van oud werknemers en bewaard gebleven objecten brengen wij de boeiende geschiedenis van de NSF tot leven en laten we zien hoe het toeging bij wat lange tijd de grootste werkgever van het Gooi was.
De tentoonstelling ‘NSF RADIO, fascinerende fabrieksverhalen’ is vanaf 10 juli tot eind 2021 te zien bij Tante Jans, Schapenkamp 2, 1211 PA Hilversum.
Home / Nieuws / Podcast ‘De Toekomst van Hilversum’ met DAC-voorzitter Irmgard van Koningsbruggen en Sylvia Karres (Karres en Brands)
01/07/21
Podcast ‘De Toekomst van Hilversum’ met DAC-voorzitter Irmgard van Koningsbruggen en Sylvia Karres (Karres en Brands)
In de podcastserie ‘De Toekomst van Hilversum’ vertellen experts over hun visie op dat rijke verleden van Hilversum, het heden en hoe de toekomst er uit kan zien. In aflevering 1 gaat Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het Dudok Architectuur Centrum, in gesprek met Sylvia Karres, landschapsarchitect bij het internationaal bekende bureau Karres en Brands.
Eind 19e eeuw kwam de industrie op gang en trokken veel mensen van het platteland naar de stad. Om onder andere epidemieën en ziektes te voorkomen werd Hilversum ruim opgezet, met veel groen en brede lanen. Dit was een ontwerp van stedenbouwkundige Willem Dudok. Hij werd in 1915 hoofd publieke werken van de gemeente Hilversum, had een militaire achtergrond en hield van schoonheid. Benieuwd naar zijn denkbeelden en hoe deze van invloed zijn op de toekomst van Hilversum als tuinstad?
Een stad is nooit af: een stad ontwikkelt zich, verandert en past zich aan in de nieuwe tijd. Daar is de gemeente Hilversum dagelijks mee bezig . De stad zo in te richten dat bewoners hier prettig kunnen wonen en leven, bedrijven zich hier graag vestigen en bezoekers graag blijven komen. Maar een stad heeft ook een verleden van waaruit dingen zijn ontstaan. Wegen, fietspaden, woonwijken, monumentale panden, bomen, groen, sportvelden, theaters, horeca, elke plek in de stad heeft haar eigen geschiedenis die weer samenhangt met hoe er naar de toekomst wordt gekeken.
Luister hier de aflevering met Irmgard van Koningsbruggen en Sylvia Karres
Home / Nieuws / Cohousing: Als je anders wilt wonen moet je ook anders bouwen – Boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ aangeboden aan de Rijksbouwmeester
30/06/21
Cohousing: Als je anders wilt wonen moet je ook anders bouwen – Boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ aangeboden aan de Rijksbouwmeester
Anno 2021 is de woningnood enorm. Bouwen we voor iedereen een eigen huis? Of is er een alternatief? De initiatieven voor alternatieve woonvormen stammen uit de jaren 70. In het boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ schetsen Els de Jong en Dorit Fromm wat geworden is van de Nederlandse pionier op het gebied van cohousing: De Hilversumse Wandelmeent uit de jaren 70. Het boek wordt door de bewoners van de Wandelmeent op 1 juli 2021 officieel aangeboden aan Floris Alkemade, Rijksbouwmeester.
In de voorbije halve eeuw vind je in allerlei landen steeds meer huisvestingsprojecten, die afwijken van traditionele woonvormen. Rode draad is het delen van ruimtes en faciliteiten. Deze woonvormen zijn gericht op een nieuwe manier van samenleven en resulteren in een andere architectuur. De toekomstige bewoners praten mee over het ontwerp, om de te bouwen straat of buurt te laten aansluiten bij de manier waarop zij willen samenleven.
Wandelmeent in Hilversum, 40 jaar later
Het eerste Nederlandse cohousing-project was de Wandelmeent in Hilversum, een woonwijkje uit de jaren 70. Er wonen op het moment ongeveer 125 mensen verdeeld over 50 huishoudens, van éénpersoonshuishoudens tot grote gezinnen. 50 woningen zijn gegroepeerd in 10 clusters. Naast een eigen keuken en woon-/eetkamer in elke woning is er per cluster een gezamenlijke keuken, eetkamer, fietsenschuur en wasruimte. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen voor de gehele wijk, zoals een centrumzaal en een tuin.
Hoe functioneert de woongemeenschap van de Wandelmeent nu, na ruim 40 jaar? Hoe is het de bewoners vergaan? En hoe kijken deze pioniers terug op de idealen van toen? Met een uniek onderzoek geven Dorit Fromm en Els de Jong antwoord op deze vragen.
Enkele citaten van bewoners:
“Ik heb niet zoveel met kinderen maar vind het wel leuk om hun ontwikkeling te zien. Soms als ze wat ouder zijn beleef ik wel plezier aan hun gezelschap. Het kleinste kind zei vandaag mijn naam in het koffiehuis en in mijn binnenste juichte ik.”
“Privé-leven en clusterleven liggen vlak bij elkaar. In de cluster voel ik me sociaal gesteund. Er is altijd wel iemand en ik ben nooit alleen. Er is veel gelegenheid tot contact, bijvoorbeeld over hoe je dag is geweest of over wat je op dat moment bezig houdt. Er is betrokkenheid en zorg voor elkaar.”
“Prettig om naast je eigen familie een wat grotere groep van mensen te hebben waar je bij betrokken bent. En dat je meer kinderen ziet opgroeien dan alleen die van jezelf.”
Boek ‘Cluster Cohousing Revisited’
Het boek ‘Cluster Cohousing Revisited’ van Dorit Fromm en Els de Jong geeft inzicht in de sociale interactie, beleving en drijfveren van de bewoners van de Wandelmeent en hoe deze zijn gekoppeld aan ontwerpkeuzes. Hiermee is het een inspiratiebron bij de huidige wederopleving van centraal wonen-projecten, een grote maatschappelijke behoefte.
Over de auteurs
Dorit Fromm is een architecte uit Oakland (USA), gespecialiseerd in gemeenschappelijk wonen. Els de Jong is sociologisch onderzoeker op het gebied van wonen. Els de Jong is in oktober 2020 overleden.
Boek bestellen?
Wilt u het boek bestellen? Stuur dan een mail naar info@dudokarchitectuurcentrum.nl met uw naam en adresgegevens en geef aan hoe u het boek wilt ontvangen.
– ophalen in het Dudok Architectuur Centrum
€ 22,- (aan de kassa bij DAC betalen)
– thuisbezorging bij woonplaats regio Gooi en Vecht
Home / Nieuws / Tentoonstellingen Dudok Architectuur Centrum zonder tijdslot te bezoeken
29/06/21
Tentoonstellingen Dudok Architectuur Centrum zonder tijdslot te bezoeken
Vanaf 1 juli 2021 zijn de tentoonstellingen in het Dudok Architectuur Centrum zonder tijdslot te bezoeken. Tickets voor het bezoek aan de tentoonstellingen zijn nog steeds online te koop voor een bepaalde datum. Vooraf aanmelden is aan te bevelen, maar tickets kunnen ook aan de balie in het Dudok Architectuur Centrum en op de locatie Tante Jans gekocht worden. Uiteraard houdt het Dudok Architectuur Centrum rekening met het naleven van de 1,5 meter maatregel in alle ruimten.
Met één ticket, kunt u terecht bij 5 verschillende tentoonstellingen:
Locatie Dudok Architectuur Centrum, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag:
Home / Nieuws / Patricia Alkhoven in podcast over betekenis Dudok voor huidige leefomgeving en omgevingsvisie
21/06/21
Patricia Alkhoven in podcast over betekenis Dudok voor huidige leefomgeving en omgevingsvisie
Het feest van meedoen! In de Participarty podcast wordt DAC-directeur Patricia Alkhoven geïnterviewd door Ingmar Meijer. Samen met Ingmar praat zij over participatie, de betekenis van Dudok voor Hilversum en onze huidige leefomgeving en het belang van de omgevingsvisie. Participarty de podcast is een initiatief van de Gooi- en Eembode en Hilversummers.nl.
Beluister hier de Participarty podcast met DAC-directeur Patricia Alkhoven
Home / Nieuws / 19 juni 2021: Dag van de Architectuur ‘Hoe hot is Hilversum’
09/06/21
19 juni 2021: Dag van de Architectuur ‘Hoe hot is Hilversum’
Op zaterdag 19 juni vindt de Dag van de Architectuur plaats. Het landelijk thema voor 2021 is ‘Architectuur/Klimaat’ en gaat over de dubbele lading van klimaatverandering en architectuurklimaat. Met debatten, wandel- en fietsroutes en presentaties van jonge mensen brengt het DAC op uiteenlopende manieren betrokkenen met elkaar in gesprek over complexe ruimtelijke vragen. Lees alles over deze activiteiten in Hilversum op de pagina Dag van de Architectuur op deze site.
Home / Nieuws / 18 juni: Dag van de Jonge Ontwerper 2021
02/06/21
18 juni: Dag van de Jonge Ontwerper 2021
Op vrijdag 18 juni van 9:30 tot 18:00 uur vindt de Dag van de Jonge Ontwerper 2021 plaats. In 2021 is het thema van de Dag van de Architectuur “Architectuur/Klimaat”. Deze landelijke manifestatie vindt plaats op 18, 19 en 20 juni 2021. “Architectuur/Klimaat” gaat over de dubbele lading van klimaatverandering en architectuurklimaat – over het fysieke klimaat als ontwerpopgave en over de vraag of/hoe ontwerpers een rol spelen in ruimtelijk-maatschappelijke opgaven.
De Dag van de Jonge Ontwerper wordt op 18 juni 2021 voor de tweede keer georganiseerd door Arcam en het Professional Experience Program (PEP), in samenwerking met acht architectuurcentra, het College van Rijksadviseurs en De Architect. Deze landelijke ontwerpmanifestatie begint met een plenaire lezing door de Rijksbouwmeester en een panelgesprek gestreamd vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. ’s Middags presenteren verschillende opdrachtgevers verspreid over de acht deelnemende architectuurcentra een casus waarna de jonge ontwerpers in groepjes de opgave uitwerken. De resultaten van de worshop worden aan het einde van de dag gepresenteerd. De jonge ontwerpers volgen allemaal een beroepservaringstraject bij PEP, zijn werkzaam bij een ontwerpbureau, overheid of adviesbureau en zijn maximaal drie jaar afgestudeerd. Het doel van deze dag is om de jonge ontwerpers kennis te laten maken met opdrachtgevers uit het veld. Zo willen we hen steunen in de start van hun beroepspraktijk.
Op 18 juni ontving het DAC negen jonge ontwerpers die in een workshop oplossingen bedachten voor een door een opdrachtgever geformuleerde case-study. De opdrachtgever was Mo Smit (TUDelft en initiator Bouwtuin) die de opdracht gaf de entree het BCC-gebouw, waarin men voornemens is de Bibliotheek te vestigen, in relatie met de gehele Kerkbrink tot een aantrekkelijke culturele plaats te maken met gebruikmaking van natuurlijke, locale bouwmaterialen.
De twee teams kwamen met uitdagende oplossingen zowel voor de gevelpartij als de aankleding van het plein waarin zij groen en water terugbrachten en de uitnodigende gevel een bezoek aan het multifunctionele gebouw met prachtig uitzicht vanaf de daktuin, waar men een boek kan lezen.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum vanaf 5 juni weer open voor rondleidingen Raadhuis, architectuurwandelingen en twee nieuwe bijzondere tentoonstellingen!
28/05/21
Dudok Architectuur Centrum vanaf 5 juni weer open voor rondleidingen Raadhuis, architectuurwandelingen en twee nieuwe bijzondere tentoonstellingen!
Vanaf 5 juni kunt u weer bij het Dudok Architectuur Centrum terecht voor een rondleiding door het Raadhuis op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 uur, een architectuurwandeling en voor rondleidingen/wandelingen op maat voor een groep. Daarnaast openen we de tentoonstelling ‘De stad is het mooiste bouwwerk – W.M. Dudok als stedenbouwer’ en de foto-tentoonstelling ‘Dudok by Baan’. Deze tentoonstellingen zijn bovendien te combineren met de tentoonstelling ‘Hilversum ontkiemt’ en ‘Het Verkeershuisje‘ op de locatie Tante Jans. Eén ticket geeft toegang tot deze vier tentoonstellingen. Heeft u een rondleiding geboekt, dan is toegang tot alle genoemde tentoonstellingen inbegrepen.
Meer informatie en aanmelden voor de rondleiding door het Raadhuis en architectuurwandelingen en -fietstochten is te vinden op de pagina Activiteiten op deze site.
Van 26 mei tot 21 september 2021 vindt het Erfgoedfestival Gooi & Vecht plaats. Het festival, waar onder andere het Dudok Architectuur Centrum aan meedoet, staat in het teken van Gooise Grensverleggers, Wereldverbeteraars en uitvinders tijdens de tweede editie van het Erfgoedfestival. Deze zomer laat het festival de bezoeker op laagdrempelige wijze kennismaken met de rijke geschiedenis van Gooi & Vecht. Dit doet het festival door middel van een coronaproof programma vol met tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes en educatieve programma’s.
Duik van 26 mei tot 12 september in de erfgoedverhalen van o.a. P.C. Hooft, Nescio, Mondriaan en Frederik van Eeden met het inspirerende (coronaproof) buitenprogramma vol themawandelingen en fietsroutes. Ook zijn er verdiepende tentoonstellingen, blogs, vlogs, podcasts, een interactieve AR Experience van stoomtram de Gooische Moordenaar en een speciaal kinderprogramma met bijpassend doeboek. Bekijk hier het programma.
Erfgoedfestival Gooi & Vecht Het Erfgoedfestival is een tweejaarlijks festival in het Gooi en de Vechtstreek, met iedere editie een ander centraal thema in de programmering. Het is een samenwerking van Singer Laren, Kasteel-Museum Sypesteyn, Museum Huizen, Instituut voor Beeld en Geluid, Museum Hilversum, de collectie Hilversum, Museum Weesp, het Muiderslot, het Nationaal Vestingmuseum, Forteiland Pampus, het Pinetum Blijdenstein, Tussen Vecht en Eem, het Comeniusmuseum, de Dooyewaard Stichting en Visit Gooi & Vecht.
Lees hier meer over de deelnemende locaties in het estafette interview.
Home / Nieuws / Nieuw mei/juni 2021: cursus ‘Ken je omgeving; van boerendorp tot mediastad en verder….’
28/04/21
Nieuw mei/juni 2021: cursus ‘Ken je omgeving; van boerendorp tot mediastad en verder….’
Bekijk je eigen woonplaats met andere ogen. Tijdens drie avonden (webinar) en een middag (fietstour) vertellen historicus Pieter Hoogenraad en architectuurhistorici Irmgard van Koningsbruggen en Annette Koenders het verhaal van de ontwikkeling van Hilversum en zij kijken met de deelnemers aan de cursus vooruit. Zowel de wijkopbouw, als de aansprekende architectuur, de betekenis van de omringende natuur voor recreatie en gezondheid en de actuele ruimtelijke opgaven, komen aan de orde. Deze unieke cursus is ontwikkeld door het Dudok Architectuur Centrum in samenwerking met Stichting Omgevingseducatie en de Volksuniversiteit. Lees meer over de cursus en de aanmeldmogelijkheden op deze site.
Home / Nieuws / Dudok Architectuur Centrum NIET open op 9, 10 en 11 april
06/04/21
Dudok Architectuur Centrum NIET open op 9, 10 en 11 april
In tegenstelling tot berichten in de landelijke media en op de website van de Rijksoverheid over het project Testen voor Toegang, is het Dudok Architectuur Centrum NIET open op 9, 10 en 11 april.
Uiteraard hopen wij dat het project Testen voor Toegang laat zien dat culturele organisaties binnenkort op verantwoorde wijze open kunnen. We bereiden ons voor om later bij het project aan te sluiten en verwelkomen u dan weer graag voor een rondleiding door het Raadhuis of een bezoek aan onze nieuwe tentoonstelling Dudok als Stedenbouwer.
Home / Nieuws / Tafelgesprek met de makers van het boek Dudok by Iwan Baan
13/02/21
Tafelgesprek met de makers van het boek Dudok by Iwan Baan
Eind januari vond een ’tafelgesprek’ plaats over het recent uitgekomen boek ‘Dudok by Iwan Baan’ met de makers: Iwan Baan (fotograaf), Lara Voerman(auteur) en Irmgard van Koningsbruggen (redacteur), o.l.v. Patricia Alkhoven (directeur DAC).
Vanaf woensdag 30 december 2020 is het boek ‘Dudok by Iwan Baan’ te koop via het Dudok Architectuur Centrum. In het boek, dat in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum is gemaakt, laat topfotograaf Iwan Baan met imponerende lucht- en straatfotografie zien hoe toparchitect Dudok door heel Nederland steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.
Home / Nieuws / Aandacht voor de Gispen stoelen in het Raadhuis bij tv-programma Tussen Kunst en Kitsch
21/01/21
Aandacht voor de Gispen stoelen in het Raadhuis bij tv-programma Tussen Kunst en Kitsch
Op 13 januari was het programma Tussen Kunst en Kitsch op bezoek in het Raadhuis in verband met de vraag om taxatie van een Gispen stoel. In het programma taxeert expert Rob Driessen de zogenaamde diagonaal stoel van Gispen, die in de jaren 30 in opdracht van Dudok is ontworpen voor het Raadhuis van Hilversum, op €1.500,-.
In het Raadhuis vind je nog een groot aantal van deze diagonaal stoelen van Gispen. Dudok hield van de moderne uitstraling van de stoelen, die bovendien heel comfortabel zaten. Reden waarom ze vandaag de dag nog steeds in trek zijn. Ook voor de verlichting werkte Dudok samen met Gispen, naast meubels vind je in het Raadhuis ook diverse lampen en armaturen van deze fabrikant.
De uitgebreide versie van het op 20 januari uitgezonden item over de Gispen stoel is terug te zien op de site Tussen Kunst en Kitsch Extra. Daarin aandacht voor het verhaal achter meubelmaker/ ontwerper Gispen en de samenwerking met Dudok.
Home / Nieuws / Burgemeester Broertjes neemt boek ‘Dudok by Iwan Baan’ in ontvangst
21/01/21
Burgemeester Broertjes neemt boek ‘Dudok by Iwan Baan’ in ontvangst
Op woensdag 13 januari 2021 nam burgemeester Pieter Broertjes het in opdracht van het Dudok Architectuur Centrum gemaakte boek Dudok by Iwan Baan in ontvangst. In het boek laat topfotograaf Iwan Baan met imponerende lucht- en straatfotografie zien hoe toparchitect Dudok door heel Nederland steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste. Baans foto’s van het werk dat Dudok voor diverse plaatsen in Nederland realiseerde, maken niet alleen duidelijk dat Dudok een architect was die bouwde met oog voor detail en compositie. Ze laten vooral ook zijn kwaliteit zien als ruimtelijk ontwerper en ‘stedebouwer’.
Burgemeester Broertjes onderschrijft het belang van dit boek als inspiratie voor oplossingen van grote uitdagingen (de woningbouwopgave, het maken van groene en levendige openbare ruimtes) in Hilversum. Patricia Alkhoven, directeur DAC: “Er zijn immers nu vergelijkbare ruimtelijke uitdagingen als waarmee architect Dudok in 1915 aan de slag ging. Het boek levert dus ook een bijdrage aan de actuele discussie rond de omgevingsvisie. Dudok had als stadsarchitect een totaalvisie op de stad. Die totaalvisie of regie is nodig is om de onderdelen in het grotere geheel te zien. Zo is de architectuur van Dudok ‘gegrond’. De context van gebouwen is altijd heel bewust onderdeel van het ontwerp, zoals ook zichtbaar is in zijn ontwerpen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Velzen. De cruciale rol van ‘de plek’ heeft in Dudoks handen steeds geleid tot een hoogwaardige, aangename en bestendige leefomgeving.” Het boek Dudok by Baan met teksten van architectuurhistoricus Lara Voerman is daarom een aanrader voor iedereen die zich met de leefomgeving van Hilversum bezighoudt.
Het boek is te koop bij het Dudok Architectuur Centrum en kan online besteld worden. Tijdens de lockdown, wordt het boek bij inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek thuisbezorgd.
Home / Nieuws / MANIFEST TV / Architecten in gesprek over klimaat en ongelijkheid
07/01/21
MANIFEST TV / Architecten in gesprek over klimaat en ongelijkheid
Klimaat en sociale ongelijkheid behoren tot de grote vraagstukken van deze tijd. In Manifest TV gaan architecten over deze thema’s in gesprek met collega’s, wetenschappers en beleidsmakers. Kijk aanstaande donderdag om 19.00 mee naar de eerste aflevering met Thomas Rau, Do Janne Vermeulen en Arna Mackic, Nanne de Ru en Wim Pijbes, Roberto Meyer en Wouter Thijssen, Diederik Dam en Francesco Veenstra.
Home / Nieuws / Rondleiding Raadhuis – decemberactie
30/11/20
Rondleiding Raadhuis – decemberactie
Door de Corona-maatregelen wordt iedereen opgeroepen om zo weinig mogelijk te reizen. Het DAC maakt het voor mensen uit de omgeving aantrekkelijk om juist in deze tijd een rondleiding door het Raadhuis te volgen door 25% korting te geven op de tickets voor de rondleiding. Lees er meer over op de pagina Rondleiding decemberactie.
Home / Nieuws / Architectuur in jouw wijk; educatie-project voor basisscholen
25/11/20
Architectuur in jouw wijk; educatie-project voor basisscholen
Dit najaar gingen twee scholen aan de slag met een interactief project over architectuur in de eigen omgeving. Het project, bestaande uit veel kijk- en doe-opdrachten in de eigen omgeving, is ontwikkeld door Stichting Omgevingseducatie en het Dudok Architectuur Centrum. Het project is vanaf 2021 ook voor andere scholen beschikbaar.
Leerlingen van CBS de Avonturijn namen hun eigen schoolgebouw onder de loep en onderzochten hoe scholen van architect Dudok er uit zien. De leerlingen van de Hilversumse Schoolvereniging focusten op de huizen in hun buurt en vergeleken die met de huizen van Dudok in de Bloemenbuurt. Welke vormen, welke kleuren zijn gebruikt, is het een vrijstaand huis of een rijtjeshuis? Het gebruik van Seppo, een game-based tool, stimuleerde de leerlingen hier op een creatieve manier over na te denken. “Na schooltijd ga ik nog meer bijzondere huizen in de buurt zoeken” zei een leerling. In een creatieve les na afloop konden de leerlingen hun eigen ideeën over een school- of straatontwerp kwijt bij het maken van maquettes en straataanzichten.
Voor meer informatie over de mogelijkheden, neem contact op met r.hoorn@omgevingseducatie.nl (Rhodé) projectmedewerker en cultuurcoach Hilversum.
Home / Nieuws / Boek Dudok by Iwan Baan – vanaf 30 december 2020 te koop in het Dudok Architectuur Centrum
16/11/20
Boek Dudok by Iwan Baan – vanaf 30 december 2020 te koop in het Dudok Architectuur Centrum
Het boek Dudok by Iwan Baan is bijna klaar. Baans foto’s van ‘landschappen van ontwerpen’ die Dudok voor diverse plaatsen in Nederland realiseerde, maken niet alleen inzichtelijk dat Dudok een goede architect was die bouwde met oog voor detail en compositie, maar vooral ook een goede ruimtelijk ontwerper was, een echte ‘stedebouwer’. Lara Voermans sprankelende teksten onderbouwen dit beeld. Karakteristieken van stad, dorp en landschap vormden het vertrekpunt voor Dudok in al zijn ontwerpopgaven. De duurzaamheidswaarde van zijn visie op wat wij nu ruimtelijke kwaliteit noemen, spat van de foto’s – zo’n 300 pagina’s – af.
De beelden die met zorg zijn geselecteerd geven een prachtig totaalbeeld van woonlandschappen met villa’s, arbeiderswoningen en flats, in tuindorpen en naoorlogse woonwijken, begraafplaatsen en crematoria tot stadhuizen, school- en kantoorgebouwen, in Eindhoven en Velsen, Bussum, Bilthoven en Naarden, Velsen, Schiedam en Hengelo, op de afsluitdijk tot in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden en natuurlijk Hilversum. De verrassende vormgeving van ontwerpersbureau Koehorst in ’t Veld maakt Dudok by Iwan Baan tot een heel bijzonder boek! Vanaf 30 december is het boek te koop bij het Dudok Architectuur Centrum.
Het boek kost € 39,95. Wilt u het boek nu al bestellen? Stuur dan een mail met uw gegevens naar info@dudokarchitectuurcentrum.nl
Home / Nieuws / 3D Puzzel Raadhuis – te koop in het Dudok Architectuur Centrum
01/11/20
3D Puzzel Raadhuis – te koop in het Dudok Architectuur Centrum
Naar een idee van Amin Usman, eigenaar van boekhandel Libris Voorhoeve, en in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum en Hoogevest Architecten BV Van is een prachtig 3D-model van het Raadhuis tot stand gekomen. Bestaande uit 138 onderdelen, geen lijm of schaar nodig, en goed voor vele uurtjes bouwplezier voor jong en oud vanaf 12 jaar. Het model is te koop in het Dudok Architectuur Centrum voor € 24,95.
Van 1921 tot 1971 stond aan de Stationsstraat een door Dudok ontworpen VVV-kantoor. Dit Verkeershuisje, zoals het in de volksmond heette, werd alom geprezen. “Wien zou het niet aantrekken, het bekoorlijke huisje, dat door zijn aantrekkelijk uiterlijk al dadelijk oog en aandacht boeit”, aldus de verslaggever van de Gooi- en Eemlander. Hoe mooi zou het zijn als reizigers bij het verlaten van het station opnieuw worden begroet door dit bekoorlijke Dudok-ontwerp. Maar dan in een modern jasje!
Peter Veenendaal, groot bewonderaar van het werk van Dudok, roept iedereen op die herinneringen aan dit bijzondere gebouwtje heeft om deze te delen op de site www.verkeershuisje.org. Hier vind je alle informatie over het huisje en Peters zoektocht naar de overblijfselen van de sloop in 1971.In samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum zullen de komende tijd diverse activiteiten rond het Verkeershuisje worden opgezet. Hou daarvoor de site en deze pagina in de gaten. En kijk vooral de prachtige animatie van het Verkeershuisje, gemaakt door David Harper.
Home / Nieuws / Klokkenspel Hilversums raadhuis onder handen
01/10/20
Klokkenspel Hilversums raadhuis onder handen
Het carillon in het Raadhuis krijgt een opknapbeurt waarbij naast achterstallig onderhoud, ook het speelhok van de beiaardier wordt vergroot. Lees het artikel over de aanpassingen, dat verscheen op 29 september 2020 in de Gooi en Eemlander.
Home / Nieuws / De Kwekerij genomineerd voor Arie Kepplerprijs 2020
30/09/20
De Kwekerij genomineerd voor Arie Kepplerprijs 2020
De Kwekerij, de tijdelijke inrichting van het stationsgebied in Hilversum, is genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2020. Het doel van de prijs is om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldfunctie voor het voetlicht te brengen. Arie Keppler werd in 1915 directeur van de Amsterdamse Gemeentelijke Woningdienst en ijverde, net als onze stadsbouwmeester Dudok, voor sociale woningbouw voor arbeiders naar voorbeeld van de Engelse tuinsteden. Stemmen is nog mogelijk!
De Kwekerij Hilversum is een nieuwe groene plek midden in het centrum van Hilversum met ruimte voor lokaal ondernemerschap en programmering. Je spreekt er af voor een potje jeu des boules en een lokaal gebrouwen biertje, een kop koffie en een vegan muffin. Je vindt er de meest bijzondere lokale duurzame producten van Hilversum, je schuift aan bij een pop up concert van het Metropole Orkest, wacht er op een bankje op je trein of bekijkt een openlucht expositie.
Home / Nieuws / Diamantroute – fietstocht door Hilversum
28/09/20
Diamantroute – fietstocht door Hilversum
Hilversum kent een verborgen geschiedenis, waarin diamanten de hoofdrol speelden. Niet alleen voormalig sanatorium Zonnestraal dankt zijn bestaan aan de diamantbewerkers en hun vakbond. Zij stonden ook aan de basis van de eerste sociale woningbouw in Hilversum en droegen zij bij aan een opleving van het socialisme.
Vanaf 1887 tot pakweg 1930 heeft de diamantindustrie een grote impact op Hilversum. Op het hoogtepunt in 1912 zijn er zeventien slijperijen te vinden. Na Amsterdam kent Hilversum de grootste concentratie diamantbewerkers (minimaal 500) die naar de hoofdstad forensen of hier werkzaam zijn. De enige monumentale slijperij die nu nog in Hilversum te vinden is aan de overkant van het spoor: de voormalige slijperij De Volharding aan de Liebergerweg.
Geïnteresseerd in deze verborgen geschiedenis van de Hilversumse diamantbewerking? Fiets dan met behulp van de speciaal daarvoor ontwikkelde app, de Diamant-route. Deze route duurt 1,5 uur en voert langs alle bijzondere plekken van de Hilversumse diamantindustrie. Dankzij filmpjes, geluidsfragmenten en foto’s in de app krijgt u een levendig beeld van deze briljante geschiedenis. De Diamantroute app, ontwikkeld door Steengoed Hilversum, is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hilversum.
Home / Nieuws / Ruim 3200 bezoekers bij Open Monumentendag Hilversum
15/09/20
Ruim 3200 bezoekers bij Open Monumentendag Hilversum
De 34e editie van de Open Monumentendag in Hilversum trok op 12 en 13 september zo’n 3200 bezoekers naar de 31 opengestelde monumenten. Het aantal was fors lager dan andere jaren doordat bij een groot deel van de monumenten, vanwege de Corona-maatregelen, veel kleinere groepen konden worden ontvangen. Bij het merendeel van de monumenten moest vooraf gereserveerd worden waardoor het spontane bezoek minder mogelijk was dan gebruikelijk bij de Open Monumentendagen.
Populair waren vooral de Zwaluwenberg, de toren van Wolfsdreuvik in het Smithuyserbos, de AVRO, het Raadhuis en de Kapel. Maar ook de begraafplaatsen, het Servicestation, de scholen en de Tribune trokken veel belangstelling. Door de beperking in het aantal bezoekers, waren sommige monumenten al in een vroeg stadium vol geboekt. Veel mensen probeerden via de mail of telefonisch alsnog toegangstickets te krijgen, maar moesten teleurgesteld worden.
Nieuw dit jaar waren optredens in een aantal monumenten, bedoeld om een bijzondere beleving van het gebouw te creëren. In samenwerking met het Dudok Festival werden vier artiesten geselecteerd die in het MCO, de Bbliotheek, het Raadhuis en de Grote Kerk een optreden verzorgden. De bezoekers aan de voorstellingen, waar ook vooraf voor moest worden aangemeld, waren erg enthousiast over dit nieuwe onderdeel van de Open Monumentendag.
De organisatie van de Open Monumentendag kijkt tevreden terug op het evenement waarvan lange tijd onzeker was of het door kon gaan en op welke manier. Patricia Alkhoven, directeur van het Dudok Architectuur Centrum: “We zijn heel blij dat de monumenteneigenaren, ondanks de extra maatregelen rond Corona, zo enthousiast mee deden en vooral dat er zoveel vrijwilligers op de been waren om alle activiteiten in en rond de monumenten in goede banen te leiden.”
Meer informatie Meer informatie over deze architectuurwandeling en de overige architectuurwandelingen en -fietstochten die het Dudok Architectuur Centrum de komende tijd verzorgt, is te vinden op de pagina Activiteiten.
Home / Nieuws / Water en groen in de stad: een publieke zaak – bekijk de film of fiets de route langs de waterpartijen
19/06/20
Water en groen in de stad: een publieke zaak – bekijk de film of fiets de route langs de waterpartijen
In het kader van de Dag van de Architectuur met het landelijk thema ‘Water en groen in de stad: een Publieke Zaak’ op 20 juni 2020 brengt het Dudok Architectuur Centrum de vijvers in Hilversum, van Wasmeer tot Mediapark onder de aandacht.
Als er stortbuiten vallen, ontstaan in Hilversum ‘Venetiaanse toestanden’ in de lage delen van de stad. Het riool kan de hoeveelheid water niet aan. Dat zorgt voor wat overlast. In de negentiende eeuw veroorzaakte het water, dat vermengd met vuil in open greppels langs de wegen naar beneden liep stinkende poele. Men ontdekte dat deze poelen oorzaak waren van tyfusuitbraken. Artsen bepleitten de aanleg van waterleiding en gesloten riolen voor de gezondheid van de armen én van de rijken in de naburige villawijken. De gemeente aarzelde: water vervuild met fecaliën was immers mest voor de droge stukjes landbouwgrond. Toch keerde het tij rond de eeuwwisseling: in nieuwe wijken kwamen riolering en waterleiding en later in de hele gemeente.
Als directeur Publieke Werken zorgde Willem Marinus Dudok vanaf 1915 ook voor civieltechnische zaken. Het pompgemaal aan het Laapersveld uit 1919 is daar een voorbeeld van. De diepe vijver waar een afvoersysteem vuil water naar de Liebergerheide leidde en schoon regenwater naar de Oude Haven, waar je toen nog kon zwemmen, werd het centrum van een vijverpark dat vele toeristen trok. ‘Waar weinig water is, kan een vijver in het landschap een element van aesthetische waarde worden’ zei Dudok. Hij maakte het waar: voor het raadhuis, in de woonwijken, bij zijn begraafplaatsen en ook in het Anna’s Hoeve-park, met kunstmatige heuvels, opgebouwd uit zand uit de siervijvers en vuile grond van de vloeivelden. Vijvers in Hilversum dienen altijd de Publieke Zaak omdat ze het nuttige met aangename combineren, ook na Dudoks tijd, in de Kerkelanden, de Meent en in het Mediapark. Ook de natuurlijke wasmeren op de Liebergerheide, waar sinds de middeleeuwen schapen werden gewassen, dienen een publieke zaak van natuurschoon en ecologie.
Bekijk de film Cees van Zijtveld maakte op verzoek van het Dudok Architectuur Centrum een film over het ontstaan en de achtergrond van de waterpartijen.
App IZITravel Download de app izi.Travel (zoek op Water en Groen) en fiets langs alle waterpartijen in Hilversum of bekijk hier de route en alle markante punten.
Home / Nieuws / Met andere ogen kijken naar de drie kleuterscholen van Dudok in Hilversum
12/06/20
Met andere ogen kijken naar de drie kleuterscholen van Dudok in Hilversum
Nelly Bodenheimschool (1929), nu IPS Hilversum Catharina van Rennesschool (1925-’27), nu onderdeel Fabritiusschool Nienke van Hichtumschool (1930), nu Kindergarden opvang
Opvallende architectuur en detaillering
Alle schoolgebouwen die Dudok als architect en directeur Publieke Werken voor het snelgroeiende Hilversum tijdens het interbellum ontwierp, zijn bijzonder. Ze zijn prachtig ingepast in de woonwijken, vormen daarvan vaak letterlijk het hoogtepunt en ze voldoen ruimschoots aan de wettelijke eisen van destijds ten aanzien van gezondheid en veiligheid. Maar Dudoks drie kleuterscholen vallen het meest op door hun architectuur en detaillering. Ze hebben grote raampartijen, vrolijke kleuren, veranda’s tussenlokalen en speelplaats, een tuin, kindvriendelijke entrees met lage muurtjes zonder scherpe hoeken en tot de verbeelding sprekende torentjes. Het zijn geen gesloten ‘bewaarscholen’, maar naar alle kanten ‘open’ gebouwen. Ze zijn laag, want kinderen zijn klein en kunnen nog niet veilig zelf een trap beklimmen. Alle onderdelen zijn aan de maat van het kind aangepast: muurtjes en vensterbanken waarop je ook kunt zitten, lage ramen, lichte houten tafeltjes en stoeltjes die ze zelf naar de ‘huppelveranda’s’ konden sjouwen om daar in de buitenlucht te werken, beschermd tegen regen en felle zon door een luifel of overstek.
Toepasselijke namen
De drie kleuterscholen zijn naar vrouwen genoemd: kunstenares en illustratrice Nelly Bodenheim, zangeres, pianiste en zangpedagoge Catharina van Rennes en kinderboekenschrijfster Nienke van Hichtum. Ze werkten vaak samen in redacties van kindertijdschriften, door het maken van kinderboeken met humoristische en esthetisch verantwoorde illustraties, gedichtjes op ritmische muziek te zetten en klaviersprookjes te ontwikkelen. Catharina van Rennes opende de eerste kindermuziekschool in Hilversum; het bekende liedje ‘klein, klein kleutertje’ is van haar hand. Dudoks kleuterscholen getuigen ook in vormgeving van moderne opvoedkundige idealen. Het zijn geen ‘bewaarscholen,’ maar ‘kinderhuizen’ of ‘kindertuinen’, waar het jonge kind al spelend zichzelf kan ontwikkelen, zo zelfstandig en breed mogelijk, geestelijk en fysiek. Waar de juf vanzelfsprekend aanwezig is, zoals een moeder thuis.
Geen monumentaliteit
De grote openslaande deuren naar de ‘huppelveranda’ wijzen daarop, evenals de smalle deurraampjes op háár ooghoogte. Monumentaliteit ontbreekt bij de kleuterscholen: geen indrukwekkende façades, glas-in-loodvensters, zwaar aangezette entrees. De enige verdieping ligt boven de entree, waar het schoolhoofd vanuit een raam de kinderen kan zien aankomen. De Nelly Bodenheimschool is net een kinderboerderij met lage doorlopende daken en vriendelijk rond raam, de toren van de Catharina van Rennesschool lijkt uit een sprookjesboek te zijn weggelopen en die van de Nienke van Hichtumschool is een duiventil.
Het bekijken waard
Pas in 1950 viel kleuteronderwijs onder de schoolwet; gebouw, leermiddelen en leerkrachten werden ten tijde van Dudok dus niet door de rijksoverheid gesubsidieerd. Maar de gemeente Hilversum leverde wel de grond en de architect met zijn ontwerp; voor leermiddelen en leerkracht betaalden de ouders schoolgeld. Dudoks kleuterscholen zijn het bekijken waard en er spelen en leren nog steeds jonge kinderen!
Bekijk de scholen online, samen met architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen, schrijfster van dit artikel
Er zijn weer LEGO-sets van het Raadhuis beschikbaar. De sets worden verkocht in combinatie met een rondleiding, bezoek aan de expositie of een workshop. De sets kosten € 27,- en zijn te koop tijdens openingsuren van het Dudok Architectuur Centrum (donderdag t/m zondag van 12.00 – 16.00 uur).
Home / Nieuws / Vanaf 1 juni weer open voor rondleidingen en tentoonstellingsbezoek
21/05/20
Vanaf 1 juni weer open voor rondleidingen en tentoonstellingsbezoek
Vanaf maandag 1 juni, 2e Pinksterdag, is het Dudok Architectuur Centrum weer geopend. Wij starten dan met rondleidingen door het Raadhuis, voor kleine groepen. Ook kunt u tijdens onze openingsdagen weer terecht voor een bezoek aan onze permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Wij houden daarbij uiteraard rekening met ieders veiligheid en sluiten daarom aan bij de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM, Museumvereniging en het Erfgoedplatform Protocol Monumenten.
Online tickets kopen
Voorafgaand aan uw bezoek koopt u via onze website uw ticket(s). De rondleidingen verzorgen we voor kleine groepen (maximaal 10 personen per groep) zodat we in alle ruimtes 1,5 meter afstand tussen alle deelnemers onderling en de gids kunnen garanderen.
Gezondheidscheck
Heeft u gezondheidsklachten, blijf dan thuis. U bent welkom als u en uw huisgenoten ten minste 24 uur klachtenvrij zijn.
1,5 meter afstand
In het ons Architectuur Centrum is voor een bezoek aan de tentoonstelling een route aangebracht om voldoende ruimte voor een veilig bezoek te waarborgen, veelal met éénrichtingsverkeer.
Ook tijdens de rondleiding wordt anderhalve meter afstand van elkaar aangehouden. Volg tijdens de rondleiding de aanwijzingen van de gids.
Extra schoonmaak
Zowel in de tentoonstellingsruimtes als in de verschillende ruimtes in het Raadhuis worden oppervlakken zoals deurklinken en trapleuningen extra vaak schoon gemaakt. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen, verzoeken wij u zo min mogelijk oppervlakken aan te raken. Op verschillende plekken tijdens de rondleiding en in de tentoonstellingsruimtes is desinfectiemiddel beschikbaar.
Home / Nieuws / Zonnestraal en duisternis – podcast
12/05/20
Zonnestraal en duisternis – podcast
In deze podcast, in opdracht van de gemeente Hilversum, gaat historicus Joppe Schaaper op zoek naar de verhalen achter de witte betonnen muren van Zonnestraal.
Er hebben zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op het landgoed veel dramatische gebeurtenissen afgespeeld. Joodse en NSB-patiënten kuurden naast elkaar en een groot deel van het landgoed werd bezet door het Duitse leger, angstvallig op afstand gehouden door een vermeend ‘Infektiongefahr’. Stemacteurs brengen historische personages zoals de Joodse geneesheer-directeur Van Lier en oprichter Jan van Zutphen tot leven, afgewisseld met prachtige muziek van componiste Henriëtte Bosmans uit dezelfde periode als Zonnestraal.
Tot en met 31 mei zijn er geen fysieke rondleidingen door het Raadhuis mogelijk. Maar online kunt u al wel een kijkje nemen in het Raadhuis. Laat u in een korte rondleiding door de Trouwkamer verrassen door het vernuft waarmee architect Dudok vorm gaf aan ieder detail. Of wandel onder leiding van gids Norman Vervat online door de Raadzaal.
Op zijn 80e verjaardag op 6 juli 1964 schonk de gemeente Hilversum Dudok een portret van hemzelf, gemaakt door kunstenaar Eppo Doeve. In de archieven van Beeld en Geluid vond Peter Veenendaal een geluidsfragment van Dudoks dankwoord, opgenomen en uitgezonden door NCRV Radio. Luister mee naar Hilversums beroemde bouwmeester!
Home / Nieuws / Dudok in Amerika, Gooi en Eemlander 28 februari 2020
02/03/20
Dudok in Amerika, Gooi en Eemlander 28 februari 2020
In de Gooi en Eemlander van vrijdag 28 februari 2020 verscheen een artikel van Joke Reichardt over Dudok in Amerika. Joke is zelfstandig kunst- en architectuurhistoricus en verzorgt o.a. rondleidingen voor het Dudok Architectuur Centrum. Lees hier het complete artikel.
Home / Nieuws / 10 maart: Raadhuisconcert in combinatie met rondleiding Raadhuis
13/02/20
10 maart: Raadhuisconcert in combinatie met rondleiding Raadhuis
De Stichting Raadhuisconcerten Hilversum organiseert sinds 1994 concerten in de Burgerzaal van het Raadhuis. Al vijfentwintig jaar is de programmering van de zes kamermuziekconcerten per seizoen verrassend en vernieuwend. Op dinsdag 10 maart is er een voorstelling van LeineRoebana, een dansgezelschap met een internationale reputatie. Voorafgaand aan dit concert kunt u, tegen gereduceerd tarief, mee met een rondleiding door het Raadhuis volgen o.l.v. een gids van het Dudok Architectuur Centrum. Meer informatie en aanmelden, via de site van de Stichting Raadhuisconcerten.