Architecture walking tour

Bicyle tour Klankbankjes Hilversum (in Dutch)

Waarom klankbankjes?

Mooie en interessante plekken kun je beleven met al je zintuigen: je ogen zien, je oren horen, je neus ruikt en je lichaam voelt. Klankbankjes op zeven locaties waar de natuur en Hilversum elkaar raken maken dit mogelijk. Pak de fiets, volg de route en neem plaats, plug in met de oortjes van je mobiele telefoon, luister naar de muziek die het Metropole Orkest speciaal voor het uitzicht uitzocht, voel het ruwe hout waarop je zit en geef je ogen de kost: wat zie je? bevalt het uitzicht je? waarom zit je hier? wil je dat het altijd zo blijft? De gekozen locaties verraden de ontwerpende hand van stadsbouwmeester W.M. Dudok.

De plaatsing van de klankbankjes is een initiatief van de Gemeente Hilversum, het Metropole Orkest en het Dudok Architectuur Centrum.

Goois Natuur Reservaat en Stichting Stad en Lande van Gooiland

In 1932 werd het Goois Natuur Reservaat opgericht. Doel was het beschermen en beheren van hei en bos. Het jaar daarop maakte Dudok het uitbreidingsplan voor Hilversum: de grenzen van de groei legde hij vast. Hilversum was nu een tuinstad met beschermde natuur rondom. Hei en bos waren niet langer belangrijk vanwege hun opbrengst als product (hout, honing, schapenmest), maar vanwege hun immateriële betekenis: je komt er tot rust, je kunt ervan genieten en in ontspannen! De natuur werd recreatielandschap en Hilversum een aantrekkelijke woonplaats in de tuin van Amsterdam. Het Dudok Architectuur Centrum ontwikkelde deze route ter gelegenheid van de 85e verjaardag van het Goois Natuur Reservaat en het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande van Gooiland.

Metropole orkest

De zeven klankbankjes zijn ontworpen voor het Metropole Orkest, dat deze banken als pr-stunt heeft ingezet voor hun toernee in 2013. Het Orkest toerde toen langs tien steden met de filmmuziek van de Nederlandse film ‘De Nieuwe Wildernis’, die destijds bekroond werd met de Rembrandt Award. De verschillende muziekstukken die vanuit de bankjes te horen zijn, werden met zorg uitgekozen door het Metropole Orkest, passend bij de verschillende plaatsen waarop wordt uitgekeken.

De fietsroute

Download hier de fietsroute langs de klankbankjes of bekijk hier de specifieke locaties.

Organisation

Dudok Architectuur Centrum

Location

Zeven locaties in Hilversum

Duration

ca. 1,5 uur

Extra information

Een fietsroute van ca. 1,5 uur verbindt de klankbankjes met elkaar. Download de route via de button, of haal de folder met informatie over de locaties en de fietsroute op bij het Dudok Architectuur Centrum. De fietsroute is ook beschikbaar via de app van izi.TRAVEL (Klankbankjes route Hilversum).

website: sbddesign.nl