10/03/22

Enthousiaste reacties bij eerste rondleidingen Carillon Raadhuis met bezoek aan beiaardier

Op zaterdag 5 maart organiseerde het Dudok Architectuur Centrum twee speciale carillon-rondleidingen met een bezoek aan de toren en de beiaardier. Alle deelnemers van jong tot oud waren enthousiast en onder de indruk om te zien hoe de klokken in de toren zijn gehesen en te ervaren hoe het geluid uit de toren tot stand komt. Vanwege de grote belangstelling organiseert het Centrum de rondleiding op 2e Paasdag (18 april) nogmaals.

De renovatie van het carillon vormde de aanleiding voor het Dudok Architectuur Centrum om de geschiedenis ervan in beeld te brengen. Met historisch (beeld)materiaal, objecten en foto’s van het recent uitgevoerde herstelwerk is het verhaal van ruim zestig jaar carillon te bekijken. Van de eerste schets van Dudok van de toen nog dichte toren tot en met de zojuist vernieuwde speelkamer van de beiaardier. De speciale rondleiding ‘Waar klokken zingen’ op 5 maart startte met een toelichting op de tentoonstelling over dit bijzondere verhaal van zestig jaar carillon.

Daarna beklommen bezoekers de 47 meter hoge toren en werden verrast door prachtige uitzicht over Hilversum en omgeving. Halverwege de beklimming van de toren liet beiaardier Wim Ruitenbeek deelnemers met behulp van een studieklavier zien hoe het bespelen van het instrument werkt en gaf een nadere toelichting op de opknapbeurt van het carillon. Eenmaal boven mochten de jongste deelnemers op het echte klavier een klok laten klinken en speelde Ruitenbeek enkele verzoeknummers o.a. Bohemian Rhapsody van Queen.

Aanmelden voor de extra Carillon-rondleiding op 2e Paasdag (18 april) kan hier.

website: sbddesign.nl