08/07/22

Erfgoedfestival Gooi & Vecht winnaar Culturele Prijs Noord-Holland 2022

Haarlem, 8 juli 2022

Op vrijdag 14 oktober reikt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Noord-Holland, de Culturele Prijs Noord-Holland 2022 ter waarde van 15.000 euro uit aan de organisatie van het Erfgoedfestival Gooi & Vecht.Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland aan een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur, amateurkunst of natuurbehoud in de provincie Noord-Holland.

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een productie van de samenwerkende musea en erfgoedinstellingen uit de Gooi en Vechtstreek, onder leiding van regioconservator Laura Grijns. Het erfgoedfestival laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met de rijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek waar talrijke vernieuwers, vrijdenkers, schrijvers en kunstenaars gewerkt en gewoond hebben. Via tentoonstellingen, wandelroutes, lezingen, educatieve programma’s en nog veel meer worden de verhalen voor een breed publiek ontsloten.

Het festival wordt tweejaarlijks georganiseerd en trekt een groot en divers publiek. Iedere editie heeft een centraal thema in de programmering. In 2021 hebben gedurende 15 weken meer dan 20 culturele partners hun programmering gepresenteerd vanuit het thema Grensverleggers, Wereldverbeteraars en Uitvinders in Gooi & Vecht.

Creatief en flexibel in coronatijd

In een periode waarin door corona bijna niks mogelijk was, bood het Erfgoedfestival Gooi & Vecht een vrolijk en weldoordacht programma met activiteiten die het mogelijk maakten om ook in de meest strenge lockdown deel te kunnen nemen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Zo konden de inwoners, zelfs toen alle musea en theaters dicht waren, toch culturele activiteiten ondernemen.

Met boeiende tentoonstellingen, een routekaart vol historische informatie, een prachtig kinderboek en de podcastserie Gooise Grensverleggers was er voor iedereen iets te beleven. Om jong publiek te bereiken werd een Augmented Reality installatie van de Gooische Moordenaar gemaakt die op 4 locaties in de regio is getoond. Het is vooral te danken aan de creativiteit en flexibiliteit van de organisatie die zich geen moment uit het veld heeft laten slaan, dat dit programma zich steeds weer aan de omstandigheden kon aanpassen.

Divers en toegankelijk

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht belicht een breed spectrum aan erfgoed van de Gooi en Vechtstreek, breder dan gebruikelijk. Niet alleen beeldende kunst, maar ook sociale en politieke vernieuwers, uitvinders, acteurs en schrijvers staan centraal. Het laagdrempelige en toegankelijke aanbod verleidt bezoekers van jong tot oud om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de Gooi en Vechtstreek en tegelijkertijd kennis te maken met de regionale culturele organisaties.

Waardering en erkenning

Kunst en cultuur toegankelijk maken voor de hele samenleving is een aandachtspunt in de Gooi en Vechtstreek. Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht levert daar een belangrijke bijdrage aan. Door de Culturele Prijs Noord-Holland 2022 aan dit festival toe te kennen, wordt deze inzet erkent en gewaardeerd. Tegelijkertijd biedt dit een kans om de regio en de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek te stimuleren te blijven samenwerken met de erfgoedinstellingen en partners om cultuur in de regio breder te promoten en bijzondere initiatieven kansen te geven.

Vliegwiel voor samenwerking

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is gericht op het versterken van de samenhang binnen het erfgoedveld in de regio. Door samenwerking vergroten de deelnemende organisaties hun zichtbaarheid en hun publieksbereik. Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht heeft de samenwerking tussen al deze partijen bevorderd en ervoor gezorgd dat ze in coronatijd met elkaar verbonden bleven.

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht is een initiatief van regioconservator Laura Grijns en een samenwerking van Museum Singer Laren, Kasteel-Museum Sypesteyn, Huizer Museum, Instituut voor Beeld en Geluid, Dudok Architectuur Centrum, Museum Hilversum, collectie Hilversum, Museum Weesp, Rijksmuseum Muiderslot, Nederlands Vestingmuseum, Forteiland Pampus, Pinetum Blijdenstein, Papageno Huis, Tussen Vecht en Eem, de Gooise bibliotheken, Comenius Museum, Visit Gooi & Vecht, de Dooyewaard Stichting en Dropstuff Media.

Het Erfgoedfestival Gooi & Vecht wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Vrienden van ’t Gooi, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, VSBfonds, Rabobank, Lakeland Foundation, Visit Gooi & Vecht en de Regio Gooi en Vechtstreek.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.

website: sbddesign.nl