01/09/23

Inspired by Dudok! Boek en tentoonstelling

Wist jij dat de Hilversumse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974), in zijn tijd wereldberoemd, over de hele wereld collega-architecten heeft geïnspireerd tot navolging? In zijn eigen tijd, maar ook tegenwoordig nog. Joke Reichardt (gids Dudok Architectuur Centrum) en Peter Veenendaal (dudok.org) maken een boek over een groot aantal van deze navolgingen – gebouwen die alle een bijzonder verhaal hebben. Een boek in de vorm van een luxe magazine, een echt bewaarblad om je koffietafel mee te sieren, je volgende reis op af te stemmen, of gewoon om op een luie zondag van te genieten. En daarbij hebben ze jouw hulp nodig!

In januari 2024 opent in het Dudok Architectuur Centrum de tentoonstelling ‘ Inspired by Dudok’ waarin een groot aantal werken die Joke en Peter hebben beschreven in hun boek te zien zijn.

De makers van de website dudok.org , met een overzicht van alle Dudokgebouwen, kregen geregeld vragen waarom bepaalde gebouwen van Dudok niet op de site stonden. Wat bleek? De architecten van die gebouwen waren dusdanig geïnspireerd door het werk van Dudok dat ze zijn bouwstijl overnamen. Soms vrijwel letterlijk, soms verwerkten ze slecht enkele Dudokiaanse details in hun eigen ontwerp. Tot de verrassing van de makers waren deze gebouwen wereldwijd te vinden. Zij zijn deze gebouwen gaan verzamelen, zochten naar bewijzen voor het vermoeden dat de architect door Dudok geïnspireerd was geraakt, en vonden die. Denk aan een bezoek, correspondentie, uitspraken waarin de architect zelf naar Dudok verwijst of een gezaghebbende publicatie.

Een boek met de 50 beste gebouwen geïnspireerd op het werk van W.M. Dudok. Help mee aan de realisatie van dit project. Kijk hier voor meer informatie

website: sbddesign.nl