07/06/23

Maand juni in teken van de architectuur

De hele maand juni staat in het teken van de Architectuur. Ook het Dudok Architectuur Centrum organiseert extra activiteiten in juni. Het is een maand waarin volop genoten kan worden van jonge en oude architectonische hoogstandjes in de mediastad. Er is voor iedereen wat te doen ongeacht kennis of ervaring met architectuur.

In de maand juni worden Hilversummers en andere geïnteresseerden uitgenodigd om door de architectuurbril van Dudok naar de mediastad te kijken. Het thema van dit jaar is Toegang / Toegankelijkheid. Het gaat om nieuwe en bestaande bouwwerken of ontwerpen die verwelkomend zijn, onderdak bieden en ruimte geven. Hoe toegankelijk of uitnodigend zijn nieuwe en bestaande gebouwen, huizen en andere architectonische hoogstandjes in Hilversum? Zijn deze bouwwerken ook daadwerkelijk voor iedereen bedoeld of geschikt? Effectief om in te wonen, leven en werken? En zijn ze bereikbaar, begrijpbaar en bruikbaar voor iedereen?

Toekomst van Hilversum

De Maand van de Architectuur gaat ook over de toekomst. Hoe ziet die eruit voor Hilversum? In de bijna 600 jaar van Hilversum is er al veel gebouwd in veel verschillende stijlen. De komende jaren moeten er duizenden huizen gebouwd worden, zodat er ook voor kinderen die nu opgroeien in Hilversum, een woning is in hun eigen woonplaats. Hoe zien de nieuwe woningen en woonwijken eruit en voor wie bieden zij plek? Is meer hoogbouw een oplossing en hoe hoog dan? Hoe bewaken we de natuur om ons heen?

Kenmerkend

De bekendste stedenbouwkundige Willem Dudok had er in zijn tijd hele duidelijke ideeën over, die tot op de dag van vandaag kenmerkend en relevant zijn voor Hilversum. Het Dudok Architectuur Centrum wil Hilversummers en geïnteresseerden in het Gooi en daarbuiten interesseren voor architectuur, waarbij de beroemde stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok nog altijd geldt als grote inspiratiebron voor Hilversum.

Wandelend of fietsend

Wandelend of fietsend door Hilversum en stilstaan in de bloemenbuurt of bij de iconische gebouwen ontworpen door Dudok. Natuurlijk zijn er ook wekelijks rondleidingen door het Raadhuis. Onderdeel hiervan is de toren beklimming waar het carillon regelmatig klinkt en waar je bij goed zicht de stad Utrecht kunt zien. Het Dudok Architectuur Centrum heeft alle activiteiten voor de maand juni op een rij gezet:

Maand van de architectuur

4, 11, 18 juni – Architectuurwandeling Bloemenbuurt, start om 10.30 uur vanaf restaurant Parc.

4 en 16 juni – Fietstocht Moderne bouwkunst, start om 14.00 uur vanaf het Dudok Architectuur Centrum

9, 25 juni – Architectuurwandeling ‘Dudok, industrieel erfgoed en hedendaagse woon- en werkgebieden’, start om 14.00 uur vanaf politiepost Oosterspoorplein.

10 juni – IkToon, amateurkunst-festival in het Raadhuis voor kinderen rondleidingen om het gebouw en Lego workshops

18 juni – Vaderdag beklimming van de toren van het Raadhuis.

23 juni – Architectuurwandeling ‘Van Gooise omroepvilla’s tot mediapark’ start om 14.00 uur vanaf het Dudok Architectuur Centrum.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden voor de activiteiten

website: sbddesign.nl